. 2008; 38(2): 168-175

Principles and novel clinical applications of optical coherence tomography

Tarkan Mumcuoğlu, Cüneyt Erdurman, A. Hakan Durukan
Gulhane Military Medical Academy, Department of Ophthalmology, Ankara

In the recent years, optical coherence tomography (OCT) has become one of the important diagnostic technologies in the ophthalmology, especially in retinal diseases and glaucoma. This technology provides high resolution cross-sectional images for detecting retinal pathologies even though the microscopic retinal abnormalities are easily noticeable. Additionally, the results are reproducible and exceedingly quantitative. Because of the properties of the OCT results, this technology is in use worldwide. However, as in any other imaging technique, some artifacts are expected to occur. Understanding of the basic physical principles in image acquisition and data processing of this technology is very important issue for clinical use of OCT. Clinicians have to be aware of some limitations of this new imaging device. Significant progress in the field of OCT retinal imaging has been made to improve the sensitivity and imaging speed. It is quite likely that the role of this technology as a method for diagnosis and management of retinal diseases and glaucoma will be further defined in the near future.

Keywords: Optical coherence tomography, Glaucoma, Fourier domain


Optik koherens tomografi prensipleri ve uygulamadaki yenilikler

Tarkan Mumcuoğlu, Cüneyt Erdurman, A. Hakan Durukan
Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara

Son yıllarda, optik koherens tomografi (OKT) özellikle retina hastalıkları ve glokomda önemli bir tanısal görüntüleme teknolojisi olarak öne çıkmaktadır. Bu teknoloji, retinada funduskopi ile zor fark edilen patolojileri, yüksek çözünürlüklü görüntülerle gösterebilmektedir. Bununla birlikte sonuçlar tekrar edilebilirdir ve kantitatif veriler vermektedir. OKT sonuçlarının bu gibi özelliklerinden dolayı, dünyada yaygın kullanılmaktadır. Tüm diğer görüntüleme yöntemlerinde olduğu gibi bazı artefaktların görülmesi mümkündür. Klinik kullanımı için, bu teknolojinin görüntü elde etme ve veri işleme ile ilgili basit fizik prensiplerini bilmek önemli bir konudur. Klinik uygulamada, bu yeni görüntüleme yönteminin bazı kısıtlılıkları olduğu bilinmelidir. Retina görüntülemesindeki duyarlılık ve görüntüleme hızı artışı için önemli ilerlemeler yapılmaktadır. Bu teknolojinin yakın gelecekte, retina hastalıkları ve glokomun tanısı ve tedavisindeki rolü daha da artacak gibi görünmektedir.

Anahtar Kelimeler: Optik koherens tomografi, Glokom, Fourier domain


Tarkan Mumcuoğlu, Cüneyt Erdurman, A. Hakan Durukan. Principles and novel clinical applications of optical coherence tomography. . 2008; 38(2): 168-175

Corresponding Author: Tarkan Mumcuoğlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar