. 2010; 40(1): 1-3

Evaluation of optic nerve functions in patients treated with isotretinoin

Ayça Sarı1, Erdem Dinç1, Ufuk Adıgüzel1, Özlem Yıldırım1, Tamer İrfan Kaya2
1Department Of Ophthalmology, Mersin University, Mersin, Turkey
2Department Of Dermatology, Mersin University, Mersin, Turkey

PURPOSE: Systemic administration of isotretinoin, one of the synthetic retinoids having effect on cell growth and differentiation might have side effects on different systems. In this study we aimed to evaluate oral isotretinoin treated patients’ optic nerve functions both clinically and with visual field tests.
MATERIAL AND METHODS: Fourteen patients planned to be treated with oral isotretinoin for nodulocystic acne were enrolled in this study. All the patients underwent a complete ophthalmological exam and a visual field perimetry with Humphrey 30.2 threshold test. Patients with normal findings in the first exams were prescribed 0.5-1 mg/kg oral isotretinoin and all the exams were repeated before cessation of the treatment.
RESULTS: Nine female and 5 male patients had a mean age of 22.07±3.5 years. The dosage of oral isotretinoin was 1 mg/kg/day for 3 patients and 0.5mg/kg/day for 11 patients, which was continued for 5.5±1.34 months. All the patients had a best corrected visual acuity of 10/10 and normal direct and indirect light reflexes, color vision tests with Ishiara cards, anterior and posterior segment findings both at the beginning and control examinations. Although mean deviation (MD) and pattern standard deviation (PSD) values did not show any difference in the first and last visual field tests, in pattern deviation probability maps the probability points <%2 and <%1 had a statistically significant decrease at the end of the treatment.
CONCLUSION: Side effects as decreased dark adaptation, pseudotumor cerebri, optic nerve edema and headache point out that systemic isotretinoin treatment may cause neurotoxicity. In this study we did not find any opposite effect of systemic isotretinoin treatment on optic nerve functions and retinal ganglion cells. Nevertheless we think the assessment of these functions in a larger patient group with tests detecting visual field loss earlier like SWAP or FDT would be more appropriate.

Keywords: İsotretinoin, side effect, optic nerve, visual field.


İzotretinoin tedavisi alan hastalarda optik sinir fonksiyonlarının değerlendirilmesi

Ayça Sarı1, Erdem Dinç1, Ufuk Adıgüzel1, Özlem Yıldırım1, Tamer İrfan Kaya2
1Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Mersin
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Ana Bilim Dalı, Mersin

AMAÇ: Hücrelerin büyüme ve farklılaşmasında etkili olan sentetik retinoidlerden biri olan izotretinoinin sistemik kullanımı farklı sistemlerde yan etkilere neden olabilmektedir. Bu çalışmada oral izotretinoin tedavisi alan hastaların optik sinir fonksiyonlarının klinik muayene ve görme alanı ile incelenmesi amaçlanmıştır.
MATERYAL VE METOD: Nodülokistik akne nedeniyle oral izotretinoin tedavisi başlanan 14 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastalara tam bir göz muayenesi ve Humphrey 30.2 eşik testi ile görme alanı değerlendirmesi yapıldı. İlk değerlendirme bulguları normal olan hastalara 0.5-1mg/kg/gün oral izotretinoin tedavisi başlandı ve tedavinin sonlandırılması planlandığında tüm değerlendirmeler tekrar edildi.
BULGULAR: Ortalama 22.07± 3.5 yaşında olan hastaların 9’u kadın,5’i erkekti. Hastaların 3’üne 1mg/kg/gün, 11’ine 0.5mg/kg/gün dozunda başlanan oral izotretinoin ortalama 5.5± 1.34 ay süre ile kullanıldı. Başlangıç ve tedavi sonunda yapılan muayenede tüm hastaların en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri tam, direkt ve indirekt ışık refleksleri doğal, Ishiara kartları ile değerlendirilen renkli görmeleri normal, ön ve arka muayeneleri doğaldı. Görme alanı değerlendirmelerinde ortalama sapma (MD) ve patern standard sapma (PSD) değerlerinde tedavi öncesi ve sonrasında değişiklik görülmedi ancak patern deviasyon olasılık haritasındaki <%2 ve <%1’ lik olasılık değerlerine sahip noktalarda tedavi sonrasında istatiksel olarak anlamlı bir azalma kaydedildi.
TARTIŞMA: Azalmış karanlık adaptasyonu, psödotümör serebri, optik sinir ödemi ve başağrısı gibi yan etkiler sistemik izotretinoinin nörotoksisiteye neden olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmada elde edilen verilere göre sistemik izotretinoin tedavisinin optik sinir fonksiyonları ve retina gangliyon hücrelerine olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Ancak bu fonksiyonların daha fazla sayıda hastada, erken dönem hasarın belirlenmesini sağlayan SWAP veya FDT gibi incelemelerle değerlendirilmesinin daha uygun olacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: İzotretinoin, yan etki, optik sinir, görme alanı.


Ayça Sarı, Erdem Dinç, Ufuk Adıgüzel, Özlem Yıldırım, Tamer İrfan Kaya. Evaluation of optic nerve functions in patients treated with isotretinoin. . 2010; 40(1): 1-3

Corresponding Author: Ayça Sarı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar