. 2008; 38(5): 431-437

Determination of safety surgical margins ın orbital decompression: an anatomic study

Dilek Yüksel1, Halil İbrahim Açar2, Simel Kendir2, Emre Hekimoğlu1, Ali Fırat Esmer2, Deniz Başman1, Sunay Duman1, Alaittin Elhan2
1Department Of Ophthalmology, Ministry Of Health Ankara Education And Research Hospital, Ankara, Turkey
2Department Of Anatomy, Ankara University, Medical Faculty, Ankara, Turkey

OBJECTIVE: Determination of safety medial and lateral orbital wall osteotomy margins for orbital decompression in the treatment of thyroid orbitopathy.
MATERIAL-METHODS: We studied on 10 adult skull and 2 cadaver. We measured distances between cranial fossa, optic canal, ethmoidal foramina and orbital rim, lacrimal crest, sutures and determined safety surgical margins.
RESULTS: In lateral orbital wall; mean distance between lateral orbital rim and middle cranial fossa was 24,39 mm. Mean distances between anterior point of frontozygomatic suture and anterior cranial fossa was 17,60 mm, between posterior point of frontozygomatic suture and anterior cranial fossa was 9,05 mm. In medial orbital wall; mean distances between posterior lacrimal crest and anterior ethmoidal foramina, posterior lacrimal crest and posterior ethmoidal foramina, posterior lacrimal crest and anterior wall of sphenoid sinus, posterior lacrimal crest and optic canal were 14,18 mm, 25.84 mm, 31.66 mm, 35,13 mm respectively. Mean distances between anterior ethmoidal foramina and maxilloethmoidal suture, posterior etmoidal foramina and maxilloethmoidal suture were 16,08 mm ve 13,01 mm respectively.
CONCLUSION: The findings of this anatomic study will be helpfull in safety orbital decompression.

Keywords: Orbital decompression, anatomic, cadaver


Orbita dekompresyonu için güvenli cerrahi sınırların saptanması: anatomik çalışma

Dilek Yüksel1, Halil İbrahim Açar2, Simel Kendir2, Emre Hekimoğlu1, Ali Fırat Esmer2, Deniz Başman1, Sunay Duman1, Alaittin Elhan2
1S.B Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1. Göz Kliniği
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı

AMAÇ: Tiroid orbitopati tedavisinde uygulanan orbita dekompresyonu için, iç ve dış orbital duvarda güvenli osteotomi sınırlarını belirlemek
MATERYAL - METOD: Çalışmada 10 adet erişkin insan kafatası ve 2 adet kadavra kullanıldı. Orbita duvarlarına komşu hayati yapıları barındıran kafa çukurları, optik kanal ve etmoidal delikler ile orbital kenarlar, lakrimal çıkıntı ve sütür hatları arasındaki uzaklıklar ölçülerek ortalamaları hesaplandı ve güvenli cerrahi sınırlar saptandı.
BULGULAR: Orbita dış duvarında; orbita dış kenarı ile orta kafa çukurunun orbita dış kenarına en yakın noktası arasındaki uzaklık ortalama 24,39 mm olarak saptandı. Frontozigomatik sütürün orbita dış kenarındaki ön ucu ile ön kafa çukuru arasındaki uzaklık ortalama 17,60 mm, frontozigomatik sütürün arka ucu ile ön kafa çukuru arasındaki uzaklık ise ortalama 9,05 mm olarak tespit edildi. İç duvarda ise; ortalama olarak, arka lakrimal çıkıntının ön etmoidal deliğe 14,18 mm, arka etmoidal deliğe 25,84 mm, sifenoid sinusun ön duvarına 31,66 mm, optik kanala ise 35,13 mm uzaklıkta bulundukları saptandı. Ön ve arka etmoidal deliklerin maksilloetmoidal sütüre uzaklıkları sırasıyla ortalama 16,08 mm ve 13,01 mm olarak saptandı.
SONUÇ: İç ve dış orbital duvarda güvenli osteotomi sınırlarını belirlediğimiz bu çalışmanın verilerinin, orbita dekompresyonunun daha güvenle uygulanabilmesi açısından faydalı olabileceği kanısındayız.

Anahtar Kelimeler: Orbita dekompresyonu, anatomik, kadavra


Dilek Yüksel, Halil İbrahim Açar, Simel Kendir, Emre Hekimoğlu, Ali Fırat Esmer, Deniz Başman, Sunay Duman, Alaittin Elhan. Determination of safety surgical margins ın orbital decompression: an anatomic study. . 2008; 38(5): 431-437

Corresponding Author: Dilek Yüksel, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar