. 2008; 38(3): 230-235

Correlation of Serum Acute Phase Reactants and Lipid Levels with Retinal Vascular Complications of Type 2 Diabetes

Ramazan Yağcı1, Mesut Erdurmuş1, Necati Demir2, Yusuf Oflu3, Nurten Ünlü4, Mustafa Durmuş5, Firdevs Örnek6
1Yard. Doç. Dr. Fatih University Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Ankara
2Uz. Dr. Chief İntern, S.b. Ankara Training And Research Hospital 2.eye Clinic, Ankara
3Asist. Dr. S.b. Ankara Training And Research Hospital 1.eye Clinic, Ankara
4Doç. Dr. Chief İntern, S.b. Ankara Training And Research Hospital 1.eye Clinic, Ankara
5Doç. Dr. Fatih University Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Ankara
6Uz. Dr. Clinic Chief, S.b. Ankara Training And Research Hospital 2.eye Clinic, Ankara

To investigate the serum acute phase reactants like fibrinogen and C-reactive protein (CRP) and serum lipid profile in association with the development of retinal vascular complications in patients with type 2 diabetes.
METHODS: Patients with type 2 diabetes without retinopathy (NoRP) (n=35), with nonproliferative retinopathy (NPDR) (n=35) and proliferative diabetic retinopathy (PDR) (n=35) were included in the study. Age and sex matched healthy persons (n=35) accepted as control group. Serum fibrinogen, CRP, high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL), total cholesterol, and triglyceride levels were determined in all participants. Data obtaining from groups were compared each other.
RESULTS: There was no significant difference of age and sex among groups (p>0.05). Plasma fibrinogen levels in study groups were found significantly higher than the control group (p=0.001). Plasma CRP levels in PDR group were significantly lower than the other groups (p=0.04). NPDR, NoRP and control groups were not significantly different by means of CRP levels (p=0.84). HDL and LDL concentrations were not found different among groups (p=0.16; p=0.09). Plasma total cholesterol and triglyceride levels were higher in study groups than the control group (p=0.02; p<0.001). There were no difference in study groups in terms of total cholesterol and triglyceride levels (p=0.58; p=0.70).
CONCLUSION: Elevated levels of serum fibrinogen and changed lipid profile were determined in patients with type 2 diabetes.

Keywords: Type 2 diabetes, acute phase reactants, lipid profile


Tip 2 Diyabetin Retinal Vasküler Komplikasyonları ile Serum Akut Faz Reaktanları ve Lipid Düzeyleri Arasındaki İlişki

Ramazan Yağcı1, Mesut Erdurmuş1, Necati Demir2, Yusuf Oflu3, Nurten Ünlü4, Mustafa Durmuş5, Firdevs Örnek6
1Yard. Doç. Dr. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ad., Ankara
2Uz. Dr. Başasistan, S.b. Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 2. Göz Kliniği, Ankara
3Asist. Dr. S.b. Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 1. Göz Kliniği, Ankara
4Doç. Dr. Başasistan, S.b. Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 1. Göz Kliniği, Ankara
5Doç. Dr. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ad., Ankara
6Uz. Dr. Klinik Şefi, S.b. Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 2. Göz Kliniği, Ankara

Tip 2 diyabeti olan hastalarda gelişen retinal vasküler komplikasyonlar ile serum akut faz reaktanlarından olan fibrinojen ve C-reaktif protein (CRP) ile lipid profili arasındaki ilişkinin incelenmesi.
YÖNTEM: Tip 2 diyabetli olan ancak retinopatisi olmayan (NoRP) (n=35), nonproliferatif retinopatisi (NPDR) olan (n=35) ve proliferatif diyabetik retinopatisi (PDR) olan (n=35) hastalar çalışma kapsamına alındı. Benzer yaş ve cinsiyetteki sağlıklı bireyler kontrol grubu (n=35) olarak alındı. Hastaların serum fibrinojen, C-reaktif protein, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), total kolesterol ve trigliserit düzeyleri tespit edildi. Elde edilen veriler gruplar arasında karşılaştırıldı.
BULGULAR: Gruplar arasında yaş ve cinsiyet olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Çalışma gruplarında plazma fibrinojen düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p=0,001). Plazma CRP düzeyi PDR grubunda diğer gruplara göre anlamlı oranda düşük bulundu (p=0,04). NPDR, NoRP ve kontrol gruplarında CRP düzeyleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,84). HDL ve LDL konsantrasyonu açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,16; p=0,09). Plazma total kolesterol ve trigliserit düzeyi çalışma gruplarında kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,02; p<0,001). Çalışma grupları arasında total kolesterol ve trigliserit düzeyi açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,58; p=0,70).
SONUÇ: Tip 2 diyabetli hastalarda serum fibrinojen düzeyinde artış ve lipid profilinde değişimler saptandı.

Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, akut faz reaktanları, lipid profili


Ramazan Yağcı, Mesut Erdurmuş, Necati Demir, Yusuf Oflu, Nurten Ünlü, Mustafa Durmuş, Firdevs Örnek. Correlation of Serum Acute Phase Reactants and Lipid Levels with Retinal Vascular Complications of Type 2 Diabetes. . 2008; 38(3): 230-235

Corresponding Author: Ramazan Yağcı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar