. 2009; 39(4): 283-287

Is the 'sound ' eye of amblyopic patients really healthy?

Fatma Yülek, Hüseyin Simavlı, Ayşegül K Altıntaş, Derya Dal, Hasan B Çakmak, Şaban Şimşek
Ankara Atatürk Education And Research Hospital, First Ophthalmology Department

AIM: Comparing the contrast sensitivity of healthy “sound” eye and amblyopic eyes of patients with amblyopia with the contrast sensitivity of eyes of normal healthy subjects.

MATERIAL-METHODS: Twenty three patients with anisometropic amblyopia and 22 subjects of an age and sex matched control group (C) with visual acuity of 1 on Snellen chart were included in the study. Best corrected visual acuities (BCVA) on Snellen chart and contrast sensitivities (CS) [at spatial frequencies of 3, 6, 12 and 18 cyles/degree (cpd)of CV 1000 test] of the ‘sound’ eye (G1) and amblyopic eye (G2) of patients with amblyopia and eyes of healthy subjects in the control group (C) were measured. Contrast sensitivity values were compared by Kruskall Wallis test.

RESULTS: The cylindrical refractive errors of G1 and C were significantly different (p=0.003). There were no differences between groups at 3 cpd (p=0.23). There a significant difference between groups at higher spatial frequencies (p value for 6 cpd is 0.003, the p values for 12 cd and 18 cd are both 0.001). The eyes in G1 and G2 were significantly different ( p value for 6 cpd=0.012, for 12 cpd= 0.010, and for 18 cpd p=0.001). The eyes in G2 and the eyes in C were significantly different at all frequencies (p=0.001 for all of them. The eyes in G1 and the eyes in C were significantly different at only 12 cpd ( p=0.001).

DISCUSSION: There is a statistically significant decrease in contrast sensitivity at moderately high spatial frequencies in ‘sound ’eyes of patients with amblyopia in comparison to control group eyes. Evaluation of these eyes, thought to be healthy, with other tests of visual function like contrast sensitivity may be important for follow up of these patients.

Keywords: Amblyopia, contrast sensitivity, anisometropia.


Anizometropik Ambliyopisi Olan Hastalarda 'İyi Gören Göz' Gerçekten Sağlıklı mı?

Fatma Yülek, Hüseyin Simavlı, Ayşegül K Altıntaş, Derya Dal, Hasan B Çakmak, Şaban Şimşek
Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, I. Göz Kliniği

AMAÇ: Ambliyop hastalarin ambliyop ve sağlam gözlerinin kontrast duyarlıklarının normal sağlıklı bireylerin kontrast duyarlıklarıyla karşılaştırılması

YÖNTEM: Anizometropik ambliyopisi olan 23 hasta ve görmeleri tam olan yaş ve cinsiyet açısından uyumlu 22 birey (kontrol grubu) çalışma kapsamında incelendi. Ambliyop hastaların iyi gören (G1) ve az gören gözleri (G2) ile kontrol grubunu oluşturan bireylerin (K) gözleri, Snellen eselindeki görme keskinlikleri ve CV 1000 testinin 3,6,12,18 devir/derece uzaysal frekanslardaki kontrast duyarlıkları (KD) Kruskall Wallis testi ile karşılaştırıldı.

SONUÇLAR: Ambliyop hastaların sağlam gözleri ve kontrol grubu arasında silendirik kırma kusuru açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktaydı (p=0.003). Kontrast duyarlık değerleri 3 devir/derece (dd) uzaysal frekansında gruplar arasında anlamlı bir fark göstermemekteydi (p=0.23). Kruskal Wallis testinde diğer uzaysal frekanslarda gruplar arasında anlamlı farklılıklar bulundu (6 dd için p=0.003; 12 dd ve 18 dd için p=0.001). Ambliyop hastaların sağlam ve ambliyop gözleri arasındaki fark, yukardaki frekanslarda anlamlı idi (6 dd için p=0.012 12 dd için p=0.10 ve 18 dd için p=0.001). Ambliyop ve kontrol grubu gözler arasında da aynı frekanslarda anlamlı fark izlendi (6, 12 ve 18 dd için p=0.001). Ambliyop hastalarin sağlam gözü ve kontrol grubu arasında sadece 12 dd’de anlamlı farklılık izlendi (p=0.001).

TARTIŞMA: Ambliyopili olguların iyi goren gözlerinde, “orta yüksek” frekansdaki kontrast duyarlıkta, normal gözlere göre anlamlı bir düşüklük görülmüştür. Sağlam gibi algılanan bu gözlerin, kontrast duyarlık gibi, gorme keskinliği dışı görme fonksiyonu testleriyle değerlendirilmesi hastaların takibi açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Ambliyopi, kontrast sensitivite, anizometropi.


Fatma Yülek, Hüseyin Simavlı, Ayşegül K Altıntaş, Derya Dal, Hasan B Çakmak, Şaban Şimşek. Is the 'sound ' eye of amblyopic patients really healthy?. . 2009; 39(4): 283-287

Corresponding Author: Fatma Yülek, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar