. 2009; 39(2): 91-95

Can we provide enough hygiene in outpatient clinics?

Ayça Sarı1, Gülden Ersöz2, Ufuk Adıgüzel1, Sevim Karaçorlu2, Güliz Saraç2
1Mersin University Medical School, Department Of Ophthalmology, Mersin
2Mersin University Medical School, Department Of Clinical Microbiology And Infectious Diseases, Mersin

PURPOSE: To evaluate the contamination rates of ophthalmology staff’s hands, eye drops and examination instruments and to emphasize the precautions which can be taken for more hygienic oupatient clinics conditions.

METHODS: Commonly used eye drops, biomicroscope, applanation tonometer, ultrasonography, pachymeter probe, Goldmann’s 3 mirror lens and dominant hands of the ophthalmology staff were sampled in liquid culture medium by the “Hospital Infection Control Commitee”. The microbiological results were shared with the staff, an education about the necessary precautions for more hygienic conditions was given and cultures were repeated 3 months later.

RESULTS: Following the education of the staff the pracautions taken were: use of 70% isopropyl alcohol hand rubs after every examination, cleaning the surfaces of the examination instruments with 70% ethyl alcohol, keeping the tips of the eye drops closed and replacing them in every 3 weeks. In the first sampling of the hands, 50% was culture positive for Methycilline Sensitive Staphylococcus Aureus, which decreased to 16% in the second sampling. Gram (-) bacilli were cultured in 4 of the 14 examination instruments, which decreased to one in the second sampling. One of the 5 eye drops was culture positive for Pseudomanas aeruginosa and none was cultured positively in the second sampling.

DISCUSSION: Patients examined in outpatient clinics are under risk of contamination not only from other infected patients, but also from staff’s hands, used eye drops and examination instruments. In busy outpatient conditions, being more attentive in hand washing, instrument disinfection and appropriate storing of the eye drops will prevent a decrease in both ocular and systemic morbidity.

Keywords: ophthalmology outpatient clinic, disinfection, hygiene, contamination


Poliklinik ortamında yeterli hijyeni sağlayabiliyor muyuz?

Ayça Sarı1, Gülden Ersöz2, Ufuk Adıgüzel1, Sevim Karaçorlu2, Güliz Saraç2
1Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Mersin
2Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji Ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Mersin

AMAÇ: Göz polikliniğinde çalışan sağlık personelinin, kullanılan göz damlalarının ve muayene aletlerinin mikrobiyel kontaminasyon oranlarının incelenmesi ve daha hijyenik muayene şartları için alınabilecek önlemlerin vurgulanması.

YÖNTEM: “Hastane Enfeksiyonu Kontrol Komitesi” tarafından göz polikliniğinde sık kullanılan 5 göz damlasından, biyomikroskop, applanasyon tonometresi, ultrasonografi ve pakimetri probu ile Goldmann’ın 3 aynalı lensinden ve poliklinikte çalışan 6 sağlık personelinin elinden alınan örnekler sıvı besiyerine ekildi. Sonuçlar tüm klinik çalışanlarına açıklanarak, daha hijyenik koşulların sağlanması için alınması gereken önlemler hakkında eğitim verildi ve 3 ay sonra aynı örneklemeler tekrarlandı.

SONUÇLAR: İlk sonuçları takiben verilen eğitim sonrası her hastadan sonra mutlaka %70 izopropil alkol içeren el antiseptiği ile el yıkama, göz yüzeyi ile temas edecek aletlerin %70 etil alkol ile silinmesi ve göz damlalarının kapaklarının daima kapalı tutularak en geç 3 haftada bir yenilenmesi alınan düzeltici önlemlerdendi. İlk örnekleme sonrası personelin ellerinde patojen mikroorganizma olarak metisiline hassas Staphylococcus aureus %50 oranında iken, 2. örneklemede bu etkenin üreme oranı %16’ya düşmüştü. İlk örneklemede 14 ortam kültürünün 4’ünde infeksiyon etkeni olabilecek gram negatif basil üremişken, 2. örneklemede yalnızca bir ortamda üreme oldu. Beş damlanın 1’inde önceden Pseudomanas aeruginosa üremesi olmuşken ikinci seferde hiç birinde üreme olmadı.

TARTIŞMA: Poliklinikte muayene olan hastalar diğer enfekte hastaların dışında personelin elleri, kullanılan damlalar ve muayene aletleri gibi faktörlerce de kontaminasyon için risk altındadırlar. Özellikle yoğun poliklinik şartlarında el yıkama, alet dezenfeksiyonu, ilaçların saklanması gibi temel konularda gereken hassasiyetin gösterilmesi ile hem oküler hem de sistemik morbidite sıklığı azalacaktır.

Anahtar Kelimeler: göz polikliniği, dezenfeksiyon, hijyen, kontaminasyon


Ayça Sarı, Gülden Ersöz, Ufuk Adıgüzel, Sevim Karaçorlu, Güliz Saraç. Can we provide enough hygiene in outpatient clinics?. . 2009; 39(2): 91-95

Corresponding Author: Ayça Sarı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar