. 2008; 38(2): 164-167

A Case Of Orbital Metastatic Neuroblastoma Misdiagnosed As Orbital Trauma

Meral Yıldız1, Bülent Yazıcı1, Metin Demirkaya2, Betül Sevinir2
1Uludag University Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Bursa
2Uludag University Faculty Of Medicine, Department Of Pediatri, Bursa

Neuroblastoma may manifest with symptoms due to metastasis to the orbit. This condition may be mistaken for orbital trauma. In this report, a 10 months-old patient with metastatic orbital neuroblastoma who was previously diagnosed as orbital trauma has been presented. The presenting sypmtoms were left proptosis and the appearance of racoon eyes. The diagnosis of neuroblastoma was made by typical radiological study, blood and urine findings and bone marrow aspiration biopsy. The ophthalmological findings regressed after multiple chemotherapy with multidrug and disappeared 5 months after the treatment. However, 10 months after the initiation fo the treatment, the patient was lost due to bone and lung metastasis and fulminating sepsis secondary to febrile neutropeni.

Keywords: Neuroblastoma, orbital metastasis, trauma


Travmayla Karışan Bir Metastatik Orbital Nöroblastoma Olgusu

Meral Yıldız1, Bülent Yazıcı1, Metin Demirkaya2, Betül Sevinir2
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Bursa
2Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı, Bursa

Nöroblastoma ilk kez orbita metastazına bağlı belirtilerle kendini gösterebilir. Bu durum orbita travmasıyla karışabilir. Bu yazıda daha önce orbital travma tanısı konan metastatik orbita nöroblastomlu 10 aylık bir hasta sunulmaktadır. Hastanın başvuru belirtileri sol proptozis ve rakun gözü görünümüydü. Nöroblastoma tanısı, tipik radyolojik inceleme, kan ve idrar bulguları ve kemik iliği aspirasyon biyopsisiyle kondu. Gözle ilgili belirtiler, çok ilaçlı kemoterapiden sonra geriledi ve tedaviden 5 ay sonra tümüyle kayboldu. Ancak tedavinin başlangıcından 10 ay sonra, kemik ve akciğer metastazı ve febril nötropeniye bağlı fulminan sepsis nedeniyle hasta kaybedildi.

Anahtar Kelimeler: Nöroblastoma, orbita metastazı, travma


Meral Yıldız, Bülent Yazıcı, Metin Demirkaya, Betül Sevinir. A Case Of Orbital Metastatic Neuroblastoma Misdiagnosed As Orbital Trauma. . 2008; 38(2): 164-167

Corresponding Author: Bülent Yazıcı, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar