. 2010; 40(4): 238-241

Bilateral Upper Eye Lid Involvement in a Patient with Acute Myeloid Leukemia

Ünzile Seval Keçemen Kılıç1, Hülya Gökmen Soysal1, Selda Seçkin2, Özlem Evren Kemer1
1Department Of Ophthalmology, Ankara Numune Education And Research Hospital, Ankara
2Department Of Pathology, Ankara Numune Education And Research Hospital, Ankara

Eye lid involvement is rarely seen in leukemia. In this study, the clinical characteristics and treatment results of an acute myeloid leukemia (AML) patient with bilateral upper eye lid involvement are presented.
A 47-year-old male patient who had been followed up by the hematology clinic with the diagnosis of AML for eight years, applied to our clinic with the complaints of hardness, thickening and malformation of both upper eyelids, in October, 2008. From the history and past medical records of the patient, it was learnt that he had been diagnosed with AML in 2000 and he underwent an allogeneic bone marrow transplant in 2002. However, he had a relapse after 5 years. Before the patient applied to us, a systemic relapse and skin involvement in one extremity occurred and a course of chemotherapy was started. On ophthalmologic examination, his best corrected visual acuity was 20/20 bilaterally, and the anterior and posterior segments were normal. There was a marked thickening, hardness and malformation in both upper eyelids. Histopathological examination of the incisional biopsy material was found to be consistent with the leukemic cell infiltration. Thus, chemotherapy of the patient was re-arranged and his systemic therapy was maintained. Two months after the eyelid

Keywords: Acute Myeloid Leukemia, Eyelid


Akut Myeloid Lösemi'li Bir Olguda Bilateral Üst Göz Kapağı Tutulumu

Ünzile Seval Keçemen Kılıç1, Hülya Gökmen Soysal1, Selda Seçkin2, Özlem Evren Kemer1
1Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 2. Göz Kliniği, Ankara
2Ankara Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği, Ankara

Göz kapaklarının tutulumu, lösemilerde çok nadir görülen bir durumdur. Bu yazıda, bilateral üst göz kapağı tutulumu saptanan bir akut myeloid lösemi (AML) olgusunun klinik özellikleri ve tedavisi sunulmuştur.
Sekiz yıldır AML tanısı ile hematoloji kliniği tarafından izlenen 47 yaşındaki erkek hasta Ekim 2008’de her iki üst göz kapağında sertlik, kalınlaşma ve şekil bozukluğu yakınmaları ile kliniğimize başvurdu. Hastanın öyküsünden, 2000 yılında AML tanısı aldığı, 2002’de allojenik kemik iliği nakli yapıldığı, ancak 5 yıl sonra bir relaps izlendiği öğrenildi. Hastanın bize başvurusundan bir süre önce, hematoloji kliniği tarafından sistemik relaps ve ekstremite cildinde tutulum tespit edilmiş ve kemoterapi başlanmıştı. Hastanın oftalmolojik muayenesinde görmeler tam, ön segment ve fundus doğaldı. Her iki üst kapakta yaygın kalınlaşma, sertlik ve şekil bozukluğu mevcuttu. Orbita BT’de kapaklar dışındaki yapılarda patoloji saptanmadı. Yapılan insizyonel biyopsi materyalinin histopatolojik incelemesi, lösemik hücre infiltrasyonu ile uyumlu bulundu. Bunun üzerine hastanın kemoterapisi yeniden düzenlenerek sistemik tedavisi sürdürüldü. İki ay sonraki kontrolde, göz kapaklarının normale döndüğü izlendi.
Lösemi hastalarında en sık retinal hemorajiler olmak üzere, ön- arka segment tutulumu, orbital tutulum gibi çok çeşitli göz bulguları, sık olarak görülebilmektedir. Göz kapağı tutulumuna son derece nadir rastlanmaktadır. Bu oftalmolojik bulgular, lösemi tanısı ile izlenen hastada ortaya çıkabileceği gibi, bazen hastalığın ya da relapsın ilk başlangıç bulgusu olabilir.

Anahtar Kelimeler: Akut Myeloid Lösemi, Göz kapağı


Ünzile Seval Keçemen Kılıç, Hülya Gökmen Soysal, Selda Seçkin, Özlem Evren Kemer. Bilateral Upper Eye Lid Involvement in a Patient with Acute Myeloid Leukemia. . 2010; 40(4): 238-241

Corresponding Author: Ünzile Seval Keçemen Kılıç, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar