. 2010; 40(1): 12-17

Comparison of induced astigmatism at trabeculectomy and deep sclerectomy + trabeculectomy surgeries with vectorial analysis programme

Özcan R Kayıkçıoğlu, Sinan Emre, Hüseyin Mayalı, Esin F Başer
Celal Bayar University, School Of Medicine, Department Of Ophthalmology

Aim: This study was planned to compare the surgically induced astigmatism alterations with time among the two different glaucoma surgery techniques that have been used for progressive glaucomatous optic nerve damage.
Patients and Method: Study group was composed of eyes which have been operated with classical trabeculectomy (group I) or deep sclerectomy + trabeculectomy (group II). Each group consisted 13 eyes of 12 patients. All eyes were examined preoperatively and postoperatively at 1.week, 1, 3 and 6.month. At these examinations except intraocular pressure (IOP), corneal power was recorded with keratometer and corneal topography. The magnitude of absolute astigmatism, and induced astigmatism were investigated vectorial analysis programme at each visit and were statistically compared between study groups.
Results: Mean (±SD) age of the patients were 56.2±24.0 and 52.5±24.3 in group I and II, respectively. Preoperatively, IOP were 30.77±10.30 and 27.54±11.28 mmHg, and at 6 month of surgery decreased to 12.38±4.13 and 12.08±5.73 mmHg in groups I and II, respectively. At all postoperative visits IOP was significantly decreased compared to preoperative. (p<0.05). Postoperatively at 1.week of surgery, mean induced astigmatism were 1.50±2.16 and 2.60±2.65D in group I, and 1.66±1.32 and 2.01±1.95D in group II, with keratometer and topography, respectively. The difference between groups was not significant (p>0.05). At following visits surgically induced astigmatism decreased in both groups with both methods and the difference never reach significant levels with time.
Conclusion: After glaucoma surgeries, particularly at early period, corneal power alterations is likely. It seems that addition of deep sclerectomy to trabeculectomy does not cause any significant change at surgically induced astigmatism.

Keywords: deep sclerectomy, glaucoma surgery, induced astigmatism; trabeculectomy; vectorial analysis


Trabekülektomi ve derin sklerektomi + trabekülektomi cerrahilerinde indüklenmiş astigmatizmanın vektöriyel analiz programı ile karşılaştırılması

Özcan R Kayıkçıoğlu, Sinan Emre, Hüseyin Mayalı, Esin F Başer
Celal Bayar Universitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı

Amaç: Bu çalışmanın amacı trabekülektomi ile trabekülektomi + derin sklerektomi tekniğinin meydana getirdikleri astigmatizmanın zaman içindeki değişimlerinin karşılaştırılmasıdır.
Hastalar ve Metod: Çalışmaya glokom nedeniyle, klasik trabekülektomi (grup I) veya derin sklerektomi + trabekülektomi (grup II) cerrahilerinden biri uygulanan gözler dahil edildi. Her iki çalışma grubunda da 12 hastanın 13 gözü değerlendirildi. Tüm olgulara ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 1. hafta,1 ay, 3 ay ve 6. ayda göz içi basınç (GİB) ölçümünün yanı sıra keratometri ve korneal topografi cihazlarıyla korneal kırıcılık ölçümleri yapıldı. Bu dönemlerdeki mutlak astigmatizma değerleri ve indüklenmiş astigmatizma değerleri vektöriyel analiz programı ile incelenerek istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Hastaların ortalama (±SS) yaşları Grup I ve II’de sırasıyla 56.2±24.0 ve 52.5±24.3 yıl idi. Ameliyat öncesi grup I ve II’de 30.77±10.3 ve 27.54±11.328 mmHg olan GİB değerleri 6 ayda sırasıyla 12.38±4.13 ve 12.08±5.73 mmHg idi ve ameliyat sonrası tüm muayenelerde ameliyat öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşmüştü (p<0.05). Vektöriyel analiz indüklenmiş astigmatizmanın keratometrik ve topografik olarak trabekülektomi grubunda ameliyat sonrasında 1.haftada sırasıyla 1.50±2.16 ve 2.60±2.65 D olduğunu, derin sklerektomi+trabekülektomi grubunda ise 1.66±1.32 ve 2.01±1.95 D olduğunu ortaya koymuştur. Ancak gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Takip eden muayenelerde indüklenmiş astigmatizmanın her iki grupta da her iki muayene yöntemi ile azaldığı ve hiçbir takipte gruplar arasında anlamlı bir fark oluşmadığı izlenmiştir.
Yorum: Glokom cerrahileri erken dönemde kornea kırıcılığında değişikliklere sebep olmaktadır. Trabekülektomiye derin sklerektominin ilave edilmesinin indüklenmiş astigmatizmada anlamlı bir artışa sebep olmadığı gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: derin sklerektomi, glokom cerrahisi, indüklenmiş astigmatizma; trabekülektomi; vektöriyel analiz


Özcan R Kayıkçıoğlu, Sinan Emre, Hüseyin Mayalı, Esin F Başer. Comparison of induced astigmatism at trabeculectomy and deep sclerectomy + trabeculectomy surgeries with vectorial analysis programme. . 2010; 40(1): 12-17

Corresponding Author: Sinan Emre, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar