. 2010; 40(4): 205-208

A Comparision of Optic Disc Topography Parameters in Primary Open Angle Glaucoma Cases With or Without Family History of Glaucoma.

Emine Malkoç Şen, Caner Kara, Ufuk Elgin, Hasan Öncül, Handan Özal, Faruk Öztürk
Ulucanlar Eye Education And Research Hospital, Ankara, Turkey

Purpose: To compare the optic disc topography parameters of primary open angle glaucoma (POAG) cases with or without family history of the disease.
Material-Methods: Cases with primary open angle glaucoma (POAG), with (26 cases, 52 eyes) or without (28 cases, 56 eyes) family history of glaucoma, were investigated retrospectively. The best-corrected visual acuity, the silt lamp, fundus, gonioscopic and perimetric examinations, the intraocular pressure (IOP) measured by Goldmann applanation tonometer, the analysis of optic disc topography by Heidelberg Retinal Tomograph (HRT III) and central corneal thickness measured by ultrasonic pachymeter were recorded. Mann Whitney U, chi-square and t tests were used for statistical analysis.
Results: There were not statistically significant differences, sex, CCT, IOP, and HRT III parameter between the cases with or without family history of glaucoma. The mean age at the time of the diagnosis of glaucoma was 48.1± 8.6 in the cases with family history of glaucoma and, 56.4±10.9 in the cases without family history of the disease. The cases with family history were younger at the time of glaucoma diagnosis than the cases without family history, significantly (p: 0.003).
Conclusion: There were no differences detected between the optic disc topographic parameters of the POAG cases with and without family history. Whereas the age at the time of glaucoma diagnosis was observed to be younger for POAG cases with positive family history.

Keywords: Family history, Heidelberg Retinal Tomography, optic disc topography, primary open angle glaucoma.


Aile Hikayesi Olan ve Olmayan Primer Açık Açılı Glokom Olgularının Optik Disk Topografilerinin Karşılaştırılması

Emine Malkoç Şen, Caner Kara, Ufuk Elgin, Hasan Öncül, Handan Özal, Faruk Öztürk
S.b. Ulucanlar Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 1. Göz Kliniği

Amaç: Aile hikayesi olan ve olmayan primer açık açılı glokom (PAAG) olgularının tanı esnasındaki optik disk topografik değerlerinin kıyaslanması.
Gereç-Yöntem: Aile hikayesi olan (26 hasta, 52 göz) ve olmayan (28 hasta, 56 göz) PAAG olguları, geriye dönük olarak incelendi. Tüm hastaların düzeltilmiş görme keskinliği, biyomikroskopik, fundus ve gonyoskopik muayeneleri, Goldmann aplanasyon tonometresi ile göz içi basıncı (GİB) değerleri, Heidelberg Retinal Tomografi (HRT) III ile optik disk topografi analizleri, Humphrey otomatize perimetri ile görme alanı incelemeleri ve ultrasonik pakimetri ile merkezi kornea kalınlık (MKK) değerleri kaydedildi. İstatistiksel yöntem olarak Mann-Whitney U testi, ki kare ve t test kullanıldı.
Bulgular: Ailesinde glokom hikayesi pozitif olan grup ile olmayan grup arasında; yaş, cinsiyet, MKK, GİB, HRT III parametreleri açısından fark saptanmadı. Tanı esnasındaki yaş ortalaması aile hikayesi pozitif olan grupta 48.1± 8.6, olmayan grupta ise 56.4±10.9 idi. Aile hikayesi olan olgularda yaş anlamlı olarak daha genç bulundu ( p: 0.003).
Tartışma: Aile hikayesi olan ve olmayan PAAG hastalarında tanı esnasında optik disk topografik parametreleri arasında fark tesbit edilmemiştir. Ancak aile hikayesi olan PAAG olgularında daha erken yaşta tanı konulduğu gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Aile hikayesi, Heidelberg Retinal Tomografi, optik disk topografisi, Primer açık açılı glokom.


Emine Malkoç Şen, Caner Kara, Ufuk Elgin, Hasan Öncül, Handan Özal, Faruk Öztürk. A Comparision of Optic Disc Topography Parameters in Primary Open Angle Glaucoma Cases With or Without Family History of Glaucoma.. . 2010; 40(4): 205-208

Corresponding Author: Emine Malkoç Şen, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar