. 2008; 38(4): 293-298

The results of conventional phacoemulsification surgeries perfformed with ICE and CASE settings

Fırat Helvacıoğlu1, Ulviye Yiğit2, Betül Tuğcu2, Ahmet Ağaçhan2, Seçil Özdemir2, Çiğdem Tanrıverdi2, Ceren Gürez2
1Basaksehir Hospital, Department Of Ophthalmology, Istanbul
2Bakırköy Dr. Sadi Konuk Research And Education Hospital Istanbul

PURPOSE: To compare the safety and efficacy of conventional phacoemulsification surgeries performed with or without ICE (increased control and efficiency) and CASE (chamber stabilization environment) settings.

METHODS: Between May and June 2006 conventional phacoemulsification with ICE and CASE settings (G1) was performed in 20 eyes of 20 patients and conventional phacoemulsification without these settings (G2) was performed in 20 eyes of 20 patients by using the AMO-Sovereign Whitestar (Advanced Medical Optics, Santa Ana, CA) surgical system. Patients were randomly enrolled to the groups. Patients were examined for intraoperative complications, mean phaco time, total phaco %, effective phaco time (EPT), postoperative corneal edema, anterior chamber reactions and mean uncorrected and best corrected visual acuities. The safety and the efficacy of the systems were evaluated by the statistical analysis of surgical outcomes.

RESULTS: The mean US time, total phaco % and EPT were 1 minute 57 seconds, 5.21% and 5.34 secs for G1 and 1 minute 62 seconds, 6.8% and 6.46 secs for G2 (p1). The mean postoperative pachymetry measurement differences were 48.33 µ for G1 and 53.20 µ for G2 (p2). The mean early postoperative uncorrected visual acuities were 0.45 line in Snellen chart for G1 and 0.40 line for G2 (p3). Mostly no or mild corneal edema and anterior chamber reactions were observed. The statistical analysis showed no significant difference between the groups. (p1= 0.964, p2=0.744, p3= 0.454)

CONCLUSION: Although in theory it has been supported that the phacoemulsification energy could be used more efficient with the use of ICE and CASE systems, we could not observed any statistically significant advantage of these systems in our case series.

Keywords: ICE and CASE settings, conventional phacoemulsification


ICE ve CASE programları ile yapılan konvansiyonel fakoemülsifikasyon cerrahilerinin sonuçları

Fırat Helvacıoğlu1, Ulviye Yiğit2, Betül Tuğcu2, Ahmet Ağaçhan2, Seçil Özdemir2, Çiğdem Tanrıverdi2, Ceren Gürez2
1Başakşehir Devlet Hastanesi Göz Kliniği, İstanbul
2Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği, İstanbul

AMAÇ: ICE (increased control and efficiency) ve CASE (chamber stabilization environment) programları kullanılarak ve kullanılmadan yapılan konvansiyonel fakoemülsifikasyon yöntemi ile yapılan katarakt cerrahilerinin güvenilirliklerinin ve etkinliklerinin karşılaştırılması.
YÖNTEM: Mayıs-Haziran 2007 tarihleri arasında kliniğimize başvuran 20 hastaya ICE ve CASE programları ile (grup 1), 20 hastaya da bu programlar kullanılmadan konvansiyonel fakoemülsifikasyon (grup 2) uygulandı. Tüm vakalarda AMO-Sovereign Whitestar (Advanced Medical Optics, Santa Ana, CA) cerrahi sistemi kullanıldı. Vakalar gruplara rastgele dağıtıldı. Hastalar cerrahi sırasında oluşan komplikasyonlar, ortalama fako süresi, toplam fako %’si, efektif fako süresi (EFS), ameliyat sonrası oluşan kornea ödemi ve ön kamara reaksiyonu açısından değerlendirildi. Ameliyat sonrası ilk günde alınan tashihsiz görmelerin ortalamaları karşılaştırıldı. Cerrahi sonuçların istatistiksel değerlendirilmesi yapılarak yöntemlerin güvenilirlik ve etkinlikleri araştırıldı.
BULGULAR: Grup 1’de ortalama US süresi, toplam fako %’si ve EFS; 1 dakika 57 saniye, %5.21 ve 5.34 saniye bulunurken, grup 2 de ise 1 dakika 62 saniye, %6.8 ve 6.46 saniye olarak bulundu (p1). Ameliyat sonrası oluşan pakimetre ölçüm farkları grup 1 de 48.33 µ, grup 2 de ise 53.20 µ idi (p2). Snellen eşeli ile bakılan tashihsiz görmelerin ortalaması, grup 1 de 0.45 sıra, grup 2 de ise 0.40 sıra olarak gözlendi (p3). Her iki grupta da genelde hiç ya da çok hafif ön kamara reaksiyonu ve kornea ödemi gözlendi. Sonuçlar incelendiğinde İstatistiksel olarak gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı. (p1= 0.964, p2=0.744, p3= 0.454)
SONUÇ: Her ne kadar, teorik olarak ICE ve CASE programlarının kullanımı ile fakoemülsifikasyon sırasında oluşan enerjinin daha verimli kullanılabileceği savunulsa da bizim cerrahilerimizde bu programların sağladığı istatistiksel olarak anlamlı bir avantaj bulunamamıştır.

Anahtar Kelimeler: ICE ve CASE programları, konvansyonel katarakt cerrahisi


Fırat Helvacıoğlu, Ulviye Yiğit, Betül Tuğcu, Ahmet Ağaçhan, Seçil Özdemir, Çiğdem Tanrıverdi, Ceren Gürez. The results of conventional phacoemulsification surgeries perfformed with ICE and CASE settings. . 2008; 38(4): 293-298

Corresponding Author: Fırat Helvacıoğlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar