. 2009; 39(6): 441-445

Photodynamic Therapy in Patients With Polypoidal Choroidal Vasculopathy

Fevzi Şentürk, Serra Arf Karaçorlu, Hakan Özdemir, Murat Karaçorlu
Istanbul Retina Institute, Istanbul

Purpose: The aim of this study is to evaluate the results of photodynamic therapy (PDT) in patients with polypoidal choroidal vasculopathy (PCV).
Materials and Methods: Visual acuity testing, ophthalmological examination, color photographs, fluorescein and indocyanine green angiographies were used to evaluate the results of PDT. Follow up examination were scheduled at 1 and 3 months after the treatment and then 3 months apart. Retreatments were considered when leakage was observed at 3 months after the treatment and thereafter.
Results: Five eyes of 5 patients with polypoidal choroidal vasculopathy were enrolled. Follow up ranged from 12 to 30 months. Baseline mean visual acuity was 0,62±0,2 logMAR, 0,46±0,2 by 1and 3 months, 0,42±0,3 by 6 months, 0,42±0,3 by 12 months. At the end of 1 year, there was no change in visual acuity in 2 (40%) patients, and 1 or 6 lines increase in 3 (60%) patients, there was no visual acuity decrease regarding to baseline measurements.
Conclusions: This study showed that PDT could stabilize visual acuity in patients with PCV.

Keywords: polypoidal choroidal vasculopathy, photodynamic therapy


Polipoidal Koroidal Vaskülopati Olgularında Fotodinamik Tedavi

Fevzi Şentürk, Serra Arf Karaçorlu, Hakan Özdemir, Murat Karaçorlu
İstanbul Retina Enstitüsü, İstanbul

Amaç: Bu çalışmanın amacı, polipoidal koroidal vaskülopati (PKV) olgularında uygulanan fotodinamik tedavi (FDT) sonuçlarını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Polipoidal koroidal vaskülopatisi olan olgularda FDT sonuçları değerlendirilirken olguların görme keskinliği ölçüldü ve oftalmolojik muayeneleri yapıldı; renkli fundus fotoğrafları, floresein ve indosiyanin yeşili anjiografileri çekildi. Tedavi sonrası olgular birinci ve üçüncü aylarda ve daha sonraki takiplerde ise üçer ay aralar ile kontrol edildi. Tedavi sonrası üçüncü aydaki muayenede koroid neovaskülarizasyonunda sızıntı ya da ilerleme izlenen olgularda tedavi protokolü tekrarlandı.
Bulgular: Polipoidal koroidal vaskülopatisi olan 5 olgunun, 5 gözü değerlendirildi. Çalışma kapsamındaki hastaların takip süreleri 12 ay ile 30 ay arasında değişmekteydi. Bir yılda olguların 2’sine (%40) bir kez, 1’ine (%20) 2 kez, 1’ine (%20) 3 kez ve 1’ine (%20) 5 kez FDT uygulandı. Tedavi öncesi ortalama görme keskinliği 0,62±0,2 (logMAR) iken, tedavi sonrası 1. ayda 0,46±0,2, 3. ayda 0,46±0,2, 6. ayda 0,42±0,3 ve 12. ayda 0,42±0,3 olarak saptandı. Bir yıllık takip sonunda görme keskinliği tedavi öncesine göre 2 (%40) olguda aynı kalırken, 3 (%60) olguda 1 ile 6 sıra arasında artış gösterdi ve hiçbir olguda görme azalması olmadı.
Sonuç: Bu çalışmada PKV olgularında görme keskinliğinin FDT uygulaması ile korunduğu saptandı.

Anahtar Kelimeler: polipoidal koroidal vaskülopati, fotodinamik tedavi


Fevzi Şentürk, Serra Arf Karaçorlu, Hakan Özdemir, Murat Karaçorlu. Photodynamic Therapy in Patients With Polypoidal Choroidal Vasculopathy. . 2009; 39(6): 441-445

Corresponding Author: Murat Karaçorlu, Türkiye


TOOLS
Full Text PDF
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar