. 2010; 40(5): 300-303

Trachoma in Turkey and Australia – a Tale of Two Countries

Alp Atik
Medical Teaching And Administration Unit, Royal Prince Alfred Hospital, University Of Sydney, Sydney, Australia

Trachoma is the leading cause of infectious blindness worldwide, afflicting some of the poorest regions of the globe. Turkey is currently seventy-ninth in the United Nations’ Human Development Index (HDI), a composite statistic used to rank countries by level of development according to life expectancy, education and gross domestic product. Despite limited resources, it has been relatively successful in eradicating trachoma from its population. While trachoma was an endemic disease upon the formation of the Turkish Republic, with a prevalence rate of up to 70% in the south-east, a comprehensive national health program involving community monitoring and treatment saw the prevalence of trachoma fall to around 2% in the 1970s. In contrast, Australia, which ranks second in the HDI, is the only developed country in the world where blinding trachoma prevails. The disease primarily affects the impoverished Aboriginal population and is as staggeringly high as it was 30 years ago, with a prevalence of 40% in some regions.

The success of the Turkish campaign against trachoma was driven by the “Trachoma Fighting Organization”, a national program which coordinated multiple inter-related strategies to counter trachoma. The success of this program has been consolidated by the implementation of initiatives such as the Southeastern Anatolian Project, which has ensured socioeconomic development and sustenance of basic amenities like fresh water to the population. Australia's trachoma control efforts have thus far been patchy and inconsistent, with no national program to counter or monitor the disease until 2006. This is exacerbated by the fact that remote Aboriginal areas provide an ideal milieu for spread of infection with hot, dusty climates and profound material poverty. The Turkish experience with trachoma may be utilised as a model for the urgent and sustained public health interventions required in Australia to address the socioeconomic deprivation perpetuating this preventable disease.

Keywords: trachoma, Turkey, Australia, infection, ocular, treatment, investigation, epidemiology


Türkiye ve Avustralya’da Trahom – İki Ülkenin Hikayesi

Alp Atik
Sydney Universitesi Tıp Fakultesi, Tıbbi Eğitim Ve Yonetim Kurumu, Royal Prince Alfred Hastahanesi, Sydney, Avustralya

Trahom, dünya'da bulaşıcı körlüğe en fazla neden olan ve en fakir bölgeleri etkileyen bir hastalıktır. Türkiye, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’ne göre, dünyanın gelişmiş 79. ülkesidir. Söz konusu endeks, ortalama yaşam süresi, eğitim seviyesi ve gayrisafi yurtiçi hasıla gibi insani gelişimi ölçen değişkenler ile oluşturulmuştur. Kısıtlı kaynaklarına rağmen, Türkiye trahom tedavisinde yüksek başarı elde etmiştir. Cumhuriyet’in kuruluşunda, özellikle Güneydoğu Anadolu’da evrensel ve endemik bir hastalık olan trahom, yaygın olduğu bölgelerdeki nüfusun %70’inde görülmekte iken, bu oran 1970’li yıllarda %2 seviyesine kadar düşmüştür. Avustralya ise Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi’ne göre dünyanın ikinci gelişmiş ülkesi olmasına rağmen, benzer gelişmişlik düzeyinde yer alan ülkeler içerisinde trahom hastalığından kaynaklanan körlük gözlemlenen tek ülkedir. Özellikle Aborjin toplumunda hastalığın oranı son 30 yıldır değişmemiş ve bazı bölgelerde %40’a ulaşmıştır.

Türkiye’nin trahom ile mücadelesindeki başarısının en önemli nedeni olarak “Trahom Mücadele Teşkilatı” (TMT) görülmektedir. TMT hastahane, dispanser ve köy tedavi evlerinin sayısını yıldan yıla arttırarak, etkin bir şekilde hasta taraması ve tedavisi uygulamıştır. Söz konusu teşkilatın başarısı sosyoekonomik kalkınma ve insanların kullanımına bol miktarda temiz su sağlayan Gündeydoğu Anadolu Projesi gibi ulusal programlarla pekişmiştir. Buna karşılık 2006 yılına kadar ulusal bir tedavi kampanyası dahi uygulanmayan Avustralya’da hastalık ile mücadele etkisiz ve yetersiz kalmıştır. Bu sorun Avustralya’daki Aborjinlerin ülkenin en fakir, en sıcak ve hastalığın yayılması için en ideal ortamlarda yaşamlarını sürdürmelerinden şiddetlenmektedir. Nitekim Türkiye’nin yürütmüş olduğu trahom ile mücadele programı, Avustralya’nın sosyoekonomik problemlerini aşması için gerekli olan acil ve kalıcı halk sağlık müdahalesine bir örnek model olarak kullanılabilir. Aksi taktirde, dünyanın ikinci gelişmiş ülkesindeki bu acı gerçek daha da kötü bir hal alabilir.

Anahtar Kelimeler: trahom, Türkiye, Avustralya, enfeksiyon, okular, tedavi, tarama, epidemiyoloji


Alp Atik. Trachoma in Turkey and Australia – a Tale of Two Countries. . 2010; 40(5): 300-303

Corresponding Author: Alp Atik, Australia


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar