. 2011; 41(1): 22-25

The effects of Toric and Soft Spheric Contact Lenses on Visual Performance and Wavefront Aberrations in Low Astigmatic Patients

Özge Saraç1, Canan Gürdal1, Hakan Bilkay2, Serap Akdağ Gökmen3, Tamer Takmaz1, İzzet Can1
1Ankara Atatürk Training And Research Hospital, 2nd Ophthalmology Department
2Private Practice
3Gazi State Hospital

Purpose: To investigate the effects of toric and soft spheric contact lenses on the visual performance and wavefront aberrations in low astigmatic cases.
Materials and Methods: Twenty-four eyes of 14 contact lens users with sylindiric refractive error of -1.25 dioptry or less were included in this prospective study. Spheric (Lotrafilcon B), and toric (Galyfilcon A) lenses were tried on all eyes on one-week intervals. The best visual acuity, and contrast sensitivity were measured before and 8 hours after wearing the contact lenses. Corneal topography and wavefront analysis were also performed. Zernike coefficients were used to calculate the aberrations from the 6 mm pupillary diameter. Total and higher order RMS values as well as spheric and coma aberrations were measured.
Results: The mean spheric refractive error of the cases was -2.52 ± 1.25 (-0.50 - -6.0) D. The mean best corrected visual acuity was significantly high with both contact lenses when compared with the glasses (p=0.017), however there was no difference between the contact lenses (p=0.470). The mean high frequency contrast sensitivity value was lower with the toric lenses (p=0.038). The mean higher order RMS value was higher with both contact lenses (p=0.021). There was no difference between the contact lenses (p>0.05). The mean spheric aberration value did not differ among the glasses, toric or soft spheric contact lenses (p>0.05). The mean comma aberrations were high with both contact lenses (p=0.041). There was not any difference between the lenses (p>0.05).
Conclusion: In this study it was demonstrated that, in low astigmatic cases, soft spheric and toric contact lenses increase visual acuity, total higher order aberrations, and comma aberrations; decrease high frequency contrast sensitivity. There was no difference between the contact lenses.

Keywords: Low myopic astigmatism, visual performance, contact lens, toric contact lens, soft spheric contact lens


Düşük Astigmatlı Olgularda Torik ve Yumuşak Sferik Kontakt Lenslerin Görsel Performans ve Wavefront Aberasyonlar Üzerine Etkileri

Özge Saraç1, Canan Gürdal1, Hakan Bilkay2, Serap Akdağ Gökmen3, Tamer Takmaz1, İzzet Can1
1Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 2. Göz Kliniği
2Serbest
3Gazi Devlet Hastanesi

Amaç: Düşük astigmatizmalı hastalarda kullanılan torik ve sferik kontakt lenslerin görme keskinliği ve wavefront aberasyonlar üzerine etkilerini araştırmak.
Materyal ve Metod: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya -1.25 dioptri (D) ve altında silindirik refraksiyon kusuru bulunan 14 kontakt lens kullanıcısının 24 gözü dahil edildi. Çalışmaya katılan 24 göze 1 hafta arayla yumuşak sferik (Lotrafilcon B) ve torik (Galyfilcon A) kontakt lensler denendi. Olguların kontakt lensleri takmadan önce ve taktıktan 8 saat sonra en iyi görme keskinlikleri ölçüldü, kontrast duyarlılık ölçümleri, korneal topografi ve wavefront analizleri yapıldı. Altı milimetre pupil çapından aberasyonları ölçmek için Zernike katsayıları kullanıldı. Toplam ve yüksek sıralı aberasyonların RMS değerleri, sferik ve virgül aberasyonlar ölçüldü.
Bulgular: Olguların ortalama sferik refraksiyon değerleri -2.52 ± 1.25
(-0.50 - -6.0) D idi. Ortalama düzeltilmiş en iyi görme keskinliği her iki kontakt lens ile de gözlük camları ile yapılan ölçüme göre artmıştı (p=0.017), fakat kontakt lensler arasında anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0.05). Ortalama yüksek sıralı RMS değeri kontakt lens kullanımı ile artmıştı (p=0.021). Kontakt lensler arasında ise anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.05). Ortalama sferik aberasyon değerleri açısından gözlük camları, yumuşak sferik ve torik kontakt lensler arasında fark gözlenmedi. Kontakt lens kullanımı ile virgül aberasyon değerlerinin arttığı görüldü (p=0.041). Kontakt lens türleri arasında virgül aberasyon değerleri açısından farklılık yoktu (p>0.05).
Sonuç: Bu çalışmada düşük miyop astigmatı bulunan olgularda yumuşak sferik ve torik kontakt lenslerin gözlük camlarına göre görme keskinliğini arttırdığı, yüksek frekanslarda kontrast duyarlılık değerlerini düşürdüğü, toplam yüksek sıralı aberasyon ve virgül aberasyon miktarlarını arttırdığı tespit edildi. Her iki lens grubu arasında anlamlı fark saptanmadı.

Anahtar Kelimeler: Düşük miyop astigmat, görsel performans, kontakt lens, torik kontakt lens, yumuşak sferik kontakt lens.


Özge Saraç, Canan Gürdal, Hakan Bilkay, Serap Akdağ Gökmen, Tamer Takmaz, İzzet Can. The effects of Toric and Soft Spheric Contact Lenses on Visual Performance and Wavefront Aberrations in Low Astigmatic Patients. . 2011; 41(1): 22-25

Corresponding Author: Özge Saraç, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar