. 2012; 42(1): 11-15

Is single measurement enough to get a reliable result with optical coherence tomography?

Arzu Taşkıran Çömez1, İlker Eser1, Coşkun Bakar2, Barış Kömür1
1Department Of Ophthalmology,School Of Medicine, Canakkale Onsekiz Mart University, Canakkale
2Department Of Public Health,School Of Medicine, Canakkale Onsekiz Mart University,Canakkale

Aim: To evaluate repeatability and reliability of retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness measurements using optical coherence tomography (OCT).
Methods: Two-hundred-sixty-six eyes of 135 glaucoma diagnosed, glaucoma suspect or healthy patients were included in the study. Three sequential inferior, superior, nasal and temporal RNFL thickness measurements were performed with OCT [Opko/OTI,Inc.,Miami,FL] by the same operator at the same session without pupil dilatation. The differences between these three measurements of each quadrant of each eye were compared in microns and percentages. “Variance analysis in repeated measures test” was performed for statistical analysis. Reliability is measured by intraclass correlation coefficient (ICC) for each quadrant.
Results: ICCs of all quadrants ranged between 0.77-0.92, with the measurements of nasal quadrant being the least reproducible and the inferior being the most reproducible of all quadrants. RNFL measurement errors over 20% were seen in 9.63% of nasal quadrant, 5.3% of temporal quadrant, 0.6% of superior quadrant and only 0.3% of inferior quadrant measurements.
Discussion: In order to get more repeatable and reliable results with OCT, sequential measurements more than one may be considered. We believe that special attention in the analysis of the data of nasal and temporal quadrants is required.

Keywords: glaucoma, optical coherence tomography, reliability, repeatability, retinal nerve fiber layer


Optik koherens tomografi ile güvenilir sonuç almak için tek ölçüm yeterli mi?

Arzu Taşkıran Çömez1, İlker Eser1, Coşkun Bakar2, Barış Kömür1
1Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi,Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çanakkale
2Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi,Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Çanakkale

Amaç: Optik koherens tomografi (OKT) ile retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı ölçümlerinin tekrarlanabilirliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek.
Yöntem: Sağlıklı, glokom tanısı veya şüphesi olan 135 kişinin 266 gözü çalışmaya katıldı. Aynı seansta, aynı kişi tarafından, pupil dilate edilmeden, OKT [Opko/OTI,Inc.,Miami,FL] cihazı ile inferior, superior, nazal ve temporal RSLT kalınlığı ardışık olarak 3 kez ölçüldü. Her gözün her kadranının üç ölçümü arasındaki farklar mikron ve yüzde cinsinden karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz için ‘Tekrarlı ölçümlerde varyans analizi testi’ kullanıldı. Güvenilirlik ‘Sınıf içi korelasyon katsayısı’(SKK) ile değerlendirildi.
Sonuçlar: Tüm kadranların SKK’sı 0.72 ile 0.92 arasında olup, nazal kadran ölçümleri en az tekrarlanabilir, inferior kadran ölçümleri ise tüm kadranlar içinde en tekrarlanabilir ölçümler olarak bulundu. Nazal kadran RSLT kalınlığı ölçümlerinin % 9,63’ünde, temporal kadran ölçümlerinin %5.3'ünde, süperior kadran ölçümlerinin %0.6'sında, inferior kadran ölçümlerinin ise sadece %0.3'ünde %20'den fazla hata oranı görüldü.
Tartışma: OKT ile tekrarlanabilir ve daha güvenilir sonuçlar alabilmek için, ardışık olarak birden fazla ölçüm yapılması düşünülmelidir. Nazal ve temporal kadran verilerinin analizinde daha fazla özen gösterilmesi gerektiğine inanmaktayız.

Anahtar Kelimeler: glokom, optik koherens tomografi, tekrarlanabilirlik, güvenilirlik, retina sinir lifi tabakası


Arzu Taşkıran Çömez, İlker Eser, Coşkun Bakar, Barış Kömür. Is single measurement enough to get a reliable result with optical coherence tomography?. . 2012; 42(1): 11-15

Corresponding Author: Arzu Taşkıran Çömez, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar