. 2011; 41(3): 197-199

Bilateral Elektrical Cataract: A Case Report

Selçuk Sızmaz, Aysel Pelit, Yonca Aydın Akova
Baskent University, School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Ankara, Turkey

Purpose: To present a rare complication as bilateral cataract, in a man after he sustained a high-voltage electrical injury.
Case Report: A 35-year-old man was admitted with a complaint of decrease in visual acuity. He had a history of a contact with a power line carrying 30.000 volts of electricity while working at a construction site. Examination at a burn center revealed second-degree facial, neck and left foot burns. One month later, he had his fourth and fifth toes on his left foot amputated. During the next 6 months, he noted decreasing vision in both eyes. Ocular examination 1 year after the accident showed that the patient’s visual acuity had deteriorated to 1/10 in both eyes. The cornea on the left eye showed superficial punctate opacities. The lens in both eyes showed anterior subcapsular cortical lens opacities and posterior subcapsular opacities. Uncomplicated phacoemulsification surgery and intraocular lens implantation was performed in both eyes and the patient’s visual acuity returned to 10/10 in both eyes. We noted that the fundus remained normal in both eyes.
Conclusıon: Electrical cataracts remain a serious potential complication of electrical injury. Awareness of this by burn team members is essential in providing optimal treatment to victims of electrical injury.

Keywords: cataract, electrical injury, high voltage


Bilateral Elektrik Kataraktı: Olgu Sunumu

Selçuk Sızmaz, Aysel Pelit, Yonca Aydın Akova
Başkent Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: Yüksek voltajlı elektrik kazasından sonra nadir görülen bir komplikasyon olarak, her iki gözünde katarakt gelişen bir olguyu sunmak.
Olgu Sunumu: 35 yaşında erkek hasta kliniğimize her iki gözde görme keskinliğinde azalma şikayeti ile başvurdu. Öyküden 1 yıl önce inşaatta çalışırken 30.000 volt elektrik akımına kapıldığı ve yüzde, boyunda ve sol ayakta ikinci derece yanık geliştiği ve kazadan 1 ay sonra sol ayak 4. ve 5. parmaklarının ampute edildiği öğrenildi. Görme keskinliğindeki azalma sonraki 6 ay içinde gelişmişti. Kazadan bir yıl sonraki oftalmolojik muayenede her iki gözde görme 1/10 idi. Sol göz korneasında yüzeyel noktasal opasiteler vardı. Her iki göz lensinde ön subkapsuler kortikal ve arka subkapsüler kesafet vardı. Her iki göze fakoemülsifikasyon yöntemi ile lens ekstraksiyonu ve intraoküler lens implantasyonu yapıldı ve her iki gözde görme 10/10’a yükseldi. Her iki gözde fundus muayenesi normaldi.
Sonuç: Elektrik yaralanmalarının ciddi komplikasyonlarından biri elektrik kataraktıdır. Yanık ünitesinde çalışanların, bu nadir komplikasyonun bilincinde olması, hastaların rehabilitasyonu açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: elektrik yaralanması, katarakt, yüksek voltaj


Selçuk Sızmaz, Aysel Pelit, Yonca Aydın Akova. Bilateral Elektrical Cataract: A Case Report. . 2011; 41(3): 197-199

Corresponding Author: Selçuk Sızmaz, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar