. 2010; 40(5): 307-309

Preseptal Cellulitis Related to Tick Infestation

Yıldırım Bayezıt Şakalar1, Neval Berrin Arserim2, Uğur Keklikçi1, Selahattin Balsak1, Mehmet Fuat Alakuş1, Kaan Ünlü1
1Department Of Ophthalmology, Faculty Of Medicine, Dicle University, Diyarbakır, Turkey
2Department Of Microbiology, Faculty Of Veterinary, Dicle University, Diyarbakır, Turkey

A 4-year-old girl applied with complaint of tick bite on the left upper eyelid and head. The tick bites recognized by her parents one day ago. On her examination, tick infestation was found in the edge of lashes of the right upper eyelid. The edema was seen on both eyelids and left eyelid was hyperemic. By a blunt-ended forceps, tick in the eyelid was removed with proper technique and prophylactic systemic antibiotic therapy was started. The signs such as high fever or prolongation of clotting time was not observed in patient. The species of tick was identified as Ixodes species on microscopic examination. The edema of both eyelids was resolved 3 days later and any systemic complications were not observed. The Crimean Congo hemorrhagic fever was not detected on the serological investigations.

Keywords: Eyelid, Ixodes, tick


Kene Enfestasyonuna Bağlı Preseptal Selülit

Yıldırım Bayezıt Şakalar1, Neval Berrin Arserim2, Uğur Keklikçi1, Selahattin Balsak1, Mehmet Fuat Alakuş1, Kaan Ünlü1
1Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Diyarbakır
2Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Diyarbakır

Dört yaşında kız çocuğu başında ve sol üst göz kapağı üzerinde kene ısırığı şikayeti ile başvurdu. Kene ısırıkları bir gün önce hastanın ailesi tarafından fark edilmişti. Muayenede sağ üst göz kapağı kirpik kenarında kene enfestasyonu saptandı. Her iki gözde kapaklar ödemliydi ve sol göz kapağı hafif hiperemikti. Künt uçlu bir forseps yardımıyla, uygun teknikle kene çıkartıldı ve profilaktik sistemik antibiyotik tedavisi başlandı. Olguda yüksek ateş ve kanama pıhtılaşma zamanlarında uzama gibi bulgular izlenmedi. Mikroskobik incelemede kenenin Ixodes türleri olduğu saptandı. Her iki göz kapağındaki ödem 3 gün sonra düzeldi ve sistemik herhangi bir komplikasyon gözlenmedi. Serolojik incelemelerde Kırım Kongo Kanamalı ateşi yönünden etken tespit edilmedi.

Anahtar Kelimeler: Göz kapağı, Ixodes, kene


Yıldırım Bayezıt Şakalar, Neval Berrin Arserim, Uğur Keklikçi, Selahattin Balsak, Mehmet Fuat Alakuş, Kaan Ünlü. Preseptal Cellulitis Related to Tick Infestation. . 2010; 40(5): 307-309

Corresponding Author: Yıldırım Bayezıt Şakalar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar