. 2011; 41(3): 143-150

Correlation between Humphrey visual field, optical coherence tomography and Heidelberg retina tomograph parameters in primary open angle glaucoma, normal tension glaucoma and ocular hypertension

Ziya Ayhan, Gül Arıkan, Üzeyir Günenç, Güray Çıngıl
Dokuz Eylül University, School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, İzmir

Purpose: To evaluate the correlation of Humphrey visual field (VF) parameters (MD and PSD) with Heidelberg Retina Tomograph (HRT) 3 and Stratus Optical Coherence Tomography (OCT) parameters in patients with primary open angle glaucoma (POAG), normal tension glaucoma (NTG) and ocular hypertension (OHT).
Material and Method: Fiftyfive eyes of 29 POAG patients, 32 eyes of 16 OHT patients and 26 eyes of 13 NTG patients were enrolled in the study prospectively. Humphrey visual field test and optic nerve head and retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness analysis with HRT 3 and Stratus OCT were performed in all patients and measurements were repeated every 6 months.
Results: Mean age was 66.4±10.0 years, mean follow-up time was 22±2.2 months. In POAG and NTG groups, MD and PSD were correlated with all analysed parameters in HRT except for Height Variation Contour (HVC). In POAG group, MD and PSD values were correlated with all analysed parameters in OCT except for Rim Area (RA). In NTG group, the correlation was found between MD values and all parameters in OCT. In NTG group, PSD was correlated with all parameters in OCT except for retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness. In OHT group, no correlation was found between MD, PSD values and HRT parameters. In OHT group, only RA values in OCT was correlated with MD and PSD. In all groups, there was no statistically significant difference between the first and last examinations for MD and PSD values and mean RNFL thickness measured with OCT and HRT.
Conclusion: In our study, it was found that in POAG and NTG patients, there was a general correlation between the Humphrey visual field parameters and HRT 3 and Stratus OCT parameters.

Keywords: Visual field, Heidelberg Retina Tomograph, Optical Coherence Tomography


Primer açık açılı glokom, normal tansiyonlu glokom ve oküler hipertansiyonda Humphrey görme alanı, optik koherens tomografi ve Heidelberg retina tomografi parametrelerinin korelasyonu

Ziya Ayhan, Gül Arıkan, Üzeyir Günenç, Güray Çıngıl
Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

Amaç: Primer açık açılı glokom (PAAG), normal tansiyonlu glokom (NTG) ve oküler hipertansiyonda (OHT) Humphrey görme alanı parametrelerinin (MD, PSD) Heidelberg Retina Tomografi (HRT) ve Optik Koherens Tomografi (OCT) parametreleriyle korelasyonunu araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 29 PAAG olgusunun 55 gözü, 16 OHT olgusunun 32 gözü ve 13 NTG olgusunun 26 gözü prospektif dahil edildi. Tüm hastalara Humphrey ile görme alanı testi ve HRT 3 ve Stratus OCT ile optik sinir başı ve retina sinir lifi tabakası kalınlık analizi yapıldı ve ölçümler 6 ay aralarla tekrarlandı.
Bulgular: Ortalama yaş 66.4±10 yıldı. Ortalama takip süresi 22±2.2 ay idi. PAAG ve NTG’ li gözlerde, MD ve PSD değerleri ile HRT’de ve Kontür Hattının Yükseklik Değişkenliği (HVC) dışındaki parametreler arasında korelasyon saptandı. PAAG’ li gözlerde, MD ve PSD değerleriyle OCT’ de Rim Alanı (RA) dışındaki parametreler arasında korelasyon saptandı. NTG grubunda; MD ile OCT’deki tüm parametrelerde korelasyon izlendi. NTG grubunda, PSD ile OCT’de ortalama retina sinir lifi tabakası (RSLT) kalınlığı dışındaki parametreler arasında korelasyon saptandı. OHT grubunda, MD ve PSD değerleriyle hiçbir HRT parametresi arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon bulunmadı. OHT grubunda, OCT’ de sadece RA ile MD ve PSD arasında korelasyon izlendi. Tüm gruplarda, ilk ve en son kontroldeki MD, PSD, OCT ve HRT ile ölçülen ortalama RSLT kalınlıklıkları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.
Sonuç: Çalışmamızda PAAG ve NTG’li olgularda Humphrey görme alanı parametrelerinin HRT 3 ve Stratus OCT parametreleriyle genel olarak korele olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Görme alanı, Heidelberg Retina Tomografi, Optik Koherens Tomografi


Ziya Ayhan, Gül Arıkan, Üzeyir Günenç, Güray Çıngıl. Correlation between Humphrey visual field, optical coherence tomography and Heidelberg retina tomograph parameters in primary open angle glaucoma, normal tension glaucoma and ocular hypertension. . 2011; 41(3): 143-150

Corresponding Author: Üzeyir Günenç, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar