. 2011; 41(1): 35-42

COLOR VISION and HEALTH COMMITTEE PROCEDURES

Doğan Ceyhan, Tekin Yaşar
Yüzüncü Yıl Üniversity School Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Van, Turkey

Besides the diagnosis, follow-up and treatment of some ophthalmic pathologies, color vision examination is used to determine the eligibility to certain professions. Color vision is affected by the factors like genetic structure of the person, characteristics of the eye and some mental processes; which had not been determined exactly yet. Therefore, there is no test which could be applied and evaluated easily to determine and “measure” the color vision ability. Screening tests like Ishihara, which is common in Turkey, does not designate the exact color vision ability of the people. In health committees of the hospitals, the necessity to determine the conditions like “color blindness/dyschromatopsia” with these tests, makes color vision evaluation harder. When supported with some other color vision tests, the Ishihara test is more useful to make evaluations about color vision. Including the terminology, examination and evaluation, the color vision standards could be improved in Turkey. When these standards improved, eligibility examinations for occupations and driving licenses’ could be more appropriate to the conditions of the country. This review is intended to make proposals to improve the color vision examinations and practices for eligibility examinations of some occupations.

Keywords: Color vision, dyschromatopsia, color blindness, color vision defect, color vision test, health committee of hospital


RENK GÖRME ve SAĞLIK KURULU İŞLEMLERİ

Doğan Ceyhan, Tekin Yaşar
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Van

Renk görme muayenesi göz hekimliğinde tanı, takip ve tedavi yanında, sağlık kurulu işlemlerinde bazı mesleklere uygunluğun belirlenmesinde kullanılmaktadır. Renk görme kişinin genetik yapısı, gözünün özellikleri ve zihinsel süreçler gibi henüz tam olarak tanımlanamamış faktörlerle oluşmaktadır. Bu nedenle renk görmenin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve “ölçülmesini” sağlayan, kolay uygulanan ve kesin sonuç veren testler bulunmamaktadır. Ülkemizde yaygın olan İshihara testi gibi tarama testleri, kişilerin renk görme yeteneklerini kesin sınırlarla belirleyememektedir. Sağlık kurulu işlemlerinde bu testler ile “renk körü /diskromatop” gibi durumların belirlenmesi gerekliliği, renk görme muayenesi ve değerlendirmesini güçleştirmektedir. İshihara testi, başka testler ile desteklendiğinde, renk görme ile ilgili daha yararlı değerlendirmeler yapılması mümkün olmaktadır. Ülkemizde renk görme ile ilgili terminoloji dâhil, muayene ve değerlendirmeye dair standartların geliştirilebilecek yanları bulunmaktadır. Bu standartların gelişimiyle renk görme kusuru olan kişilerin meslek edinmesi, sürücü olması ülkemiz koşullarına daha uygun hale gelebilecektir. Bu derleme özellikle sağlık kurulu işlemleri açısından, renk görme muayenesi ve uygulamalarının geliştirilmesi için önerilerde bulunmak amacıyla hazırlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Renk görme, diskromatopsi, renk körlüğü, renk görme kusuru, renk görme testi, sağlık kurulu


Doğan Ceyhan, Tekin Yaşar. COLOR VISION and HEALTH COMMITTEE PROCEDURES. . 2011; 41(1): 35-42

Corresponding Author: Doğan Ceyhan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar