. 2012; 42(1): 30-34

Toxic keratopathy secondary to topical proparacaine

Anıl Kubaloğlu1, Esin Söğütlü Sarı2, Pınar Sorgun Evcili1, Sibel Akyol3, Arif Koytak1, Yusuf Özertürk1
1Dr Lütfi Kırdar Kartal Training And Research Hospital, 2nd Eye Clinic, Istanbul
2Nusaybin State Hospital Eye Clinic, Mardin
3Diyarbakır Training And Research Hospital,diyarbakır

Purpose: To evaluate the clinical findings of toxic keratopathies secondary to topical proparacaine (Alcaine, Alcon) abuse and results of medical and/or surgical treatment options.
Methods: Twenty two eyes of 25 patients with toxic keratopathy secondary to topical anesthetic abuse was retrospectively analysed between March 2005 and December 2009. Severe pain unresponsive to medical treatment with persistent epithelial defects (PED) and stromal ulcers were managed with amniotic membrane transplantation (AMT). Some cases have undergone optical penetrating keratoplasty (PK). Clinical findings and complications were assessed, and visual acuities were measured before and after treatment. At the sixth month, endothelial cell densities (ECD) were determined with specular microscopy in both affected and unaffected eyes for statistical comparison.
Results: The mean time interval between the initiation of topical anesthetic use and admision to our clinic was 2.26 months. Epithelial defects, circular stromal keratitis and corneal edema were present in all eyes. Epithelial defects were healed with medical treatment in 15 eyes (60%). AMT was performed in 10 eyes, following a mean of 26.1 days after initiation of medical treatment. Visual acuity before the treatment was 0.1 or below in all eyes. At the last control visit including 3 eyes having had PK, best corrected visual acuities were 0.5 or better in 13 eyes (52%), between 0.2 and 0.4 in 7 eyes (28%) and 0.1 or worse in 5 eyes (20%). No statistically significant difference was found between ECD of affected and unaffected eyes of 13 patients in which specular microscopy was possible.
Conclusion: Topical anesthetic abuse may cause severe toxic keratopathy and lead to significant visual loss related to stromal opacities despite intensive treatment. AMT was found effective and successful in healing PED and stromal ulcers as well as in breaking the vicious circle of anesthetic abuse with the relief of pain.

Keywords: Topical anesthetic abuse, toxic keratopathy, amniotic membrane transplantation


Topikal proparakain'in neden olduğu sekonder toksik keratopati

Anıl Kubaloğlu1, Esin Söğütlü Sarı2, Pınar Sorgun Evcili1, Sibel Akyol3, Arif Koytak1, Yusuf Özertürk1
1Dr.lütfi Kırdar Kartal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 2. Göz Kliniği, İstanbul
2Nusaybin Devlet Hastanesi Göz Kliniği, Mardin
3Diyarbakır Eğitim Ve Araştırma Hstanesi, Diyarbakır

Amaç: Topikal anestezik proparakain (Alcaine, Alcon) aşırı dozda kullanılması sonucu gelişen toksik keratopatilere ait klinik bulguları, medikal ve cerrahi tedavi sonuçlarını değerlendirmek.
Yöntem: Mart 2005 ve Aralık 2009 tarihleri arasında, topikal anestezik aşırı dozda kullanılması sonrası toksik keratopati gelişen 22 hastanın 25 gözü incelendi. Tüm gözler başlangıçta medikal olarak tedavi edildi. Medikal tedavi ile düzelmeyen şiddetli ağrı ile birlikte inatçı epitel defekti (İED) ve stromal ülserlerin tedavisinde amniyon membran transplanatsyonu (AMT) yapıldı. Bazı olgularda gerektiğinde optik amaçla penetran keratoplasti (PK) yapıldı. Tedavi öncesi ve sonrası görme keskinliği ölçüldü, klinik bulgular değerlendirildi. Hastaların tedavi sonrası 6.ncı ayda sağlam ve etkilenmiş gözlerinde endotel hücre sayısı ölçüldü ve istatistiksel analizleri yapıldı. Ortalamalar arasındaki farkların incelenmesinde Paired Samples T Test ve Wilcoxon Signed Rank Test kullanıldı.
Bulgular: Hastaların topikal anestezik kullanımına başlaması ile kliniğimize başvuru arasında geçen süre ortalama 2,26 aydı. İlk kontrolde tüm gözlerde epitel defekti, halka şeklinde stromal keratit ve korneal ödem teşhis edildi. Medikal tedavi sonucu 15 (%60) gözde epitel defekti iyileşti. On gözde, medikal tedavi başlangıcından ortalama 26,1 gün sonra AMT yapıldı. Tedavi öncesi tüm gözlerde görme keskinliği 0,1 ve daha azdı. Son kontrolde PK yapılan 3 gözle birlikte düzeltilmiş en iyi görme keskinliği 13 gözde (%52) 0,5 ve daha iyi, 7 gözde (%28) 0,2 ile 0,4 arasında ve 5 gözde (%20) 0,1 ve daha az olarak bulundu. Tedavi sonrası ölçüm yapılabilen 13 hastada, sağlam ve etkilenmiş gözler arasında endotel hücre sayısı yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p<0,05).
Sonuç: Topikal anestezik suistimali ciddi toksik keratopilere neden olabilmekte ve hastalığın yoğun tedavisine rağmen, stromal opasite sonucu belirgin görme kaybı ile
sonuçlanabilmektedir. Her ne kadar medikal tedavi ve cerrahi girişimler ile başarılı sonuçlar elde edilse de, topikal anesteziklerin kornea ve oküler yüzey üzerindeki ciddi yan etkileri nedeniyle, hastaların bu ilaçlar konusunda yeterince bilgilendirilmeli ve ilaçların reçetesiz olarak satışı engellenmelidir.

Anahtar Kelimeler: Topikal anestezik aşırı kullanımı, Toksik keratopati, Amniyon membran transplantasyonu


Anıl Kubaloğlu, Esin Söğütlü Sarı, Pınar Sorgun Evcili, Sibel Akyol, Arif Koytak, Yusuf Özertürk. Toxic keratopathy secondary to topical proparacaine. . 2012; 42(1): 30-34

Corresponding Author: Esin Söğütlü Sarı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar