. 2011; 41(1): 54-56

Mysterious enemy at home; Dieffenbachia

Faruk Halim Örge1, Yavuz Örge2
1Department Of Ophthalmology And Visual Sciences,case Western Reserve University School Of Medicine, Cleveland,ohio,usa
2Serbest, Istanbul, Turkey

Purpose: The clinical and follow up findings of a Dieffenbachia plant induced right corneal injury in a 54 year old female patient is reported and discussed.
Materials-Methods: A female patient while taking care of a Dieffenbachia plant experienced sudden severe pain, irritation, foreign body sensation and tearing. With these complaints patient was evaluated in our clinic. Her cornea was full of hundreds of rod like crystals with pinpoint ends. Patient was started on medical treatment and closely followed.
Results: After treatment, patient’s clinic condition improved.
Conclusion: Dieffenbachia related ocular trauma is very rare condition. A very common household plant in our country, if threatened can protect itself by expressing these highly effective calcium oxalate crystals packaged into bundles called raphides. This condition can be severely dangerous for children and pets that can get very close to the Dieffenbachia leaves.

Keywords: Dieffenbachia plant


Evimizdeki gizemli düşman; Dieffenbachia

Faruk Halim Örge1, Yavuz Örge2
11. Case Western Reserve Universitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Oftalmoloji Kliniği Cleveland Ohio Abd
2Serbest, İstanbul, Turkiye

Amaç: Dieffenbachia bitkisi ile uğraşırken sağ göz korneal tutulumu olan bir 54 yasindaki bayan hastanin klinik bulguları ve takibi irdelendi.
Yöntem: Dieffenbachia bitkisi ile uğraşırken sağ gözünde ani yoğun ağrı, batma, yabancı cisim hissi ve yaşarma yakınmaları ile başvuran bayan hastanın korneası, iki ucu sivri yüzlerce düz çubuk şeklinde kristaller ile kaplıydı. Hastaya medikal tedavi başlanarak takibe alındı.
Sonuç: Tedavi sonrası hastanın klinik durumunda düzelme gözlendi.
Tartışma: Dieffenbachia kaynaklı oküler travma oldukça nadir bir durumdur. Ülkemizde evlerde süs bitkisi olarak başköşelerde yer alan Dieffenbachia dikkatsizce hırpalanırsa kendini raphides denilen kalsiyum okzalat kristalleri ile dolu paketleri salarak oldukca etkili bir sekilde kendini savunabilir. Bu durum, bu bitkiye gereginden fazla yakinlasma sansi olan küçük çocuklar veya evcil hayvanlar icin tehlikeli olabilir.

Anahtar Kelimeler: Dieffenbachia bitkisi


Faruk Halim Örge, Yavuz Örge. Mysterious enemy at home; Dieffenbachia. . 2011; 41(1): 54-56

Corresponding Author: Yavuz Örge, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar