. 2017; 47(3): 161-164

Corneal collagen crosslinking treatment in a case with pneumococcal keratitis

Ayse Bozkurt Oflaz, Banu Bozkurt, Ümit Kamış, Bengü Ekinci Köktekir
Department of Ophthalmology, Selcuk University, Konya, Turkey

Bacterial keratitis is a serious ocular infectious disease that can threaten vision. The disease generally progresses rapidly and might lead to corneal scar, stromal abscess formation, and perforation and might disseminate to adjacent tissues if not treated properly. Recent studies showed that corneal collagen crosslinking (CCC) using ultraviolet-A (UV-A)/riboflavin is effective in the treatment of bacterial keratitis refractory to topical antibiotic treatment. CCC besides being bactericidal also decreases risk of perforation by strengthening corneal collagen structure. Herein, we report a male patient with Streptococcus pneumonia keratitis 6 months after a keratoplasty procedure, which did not respond to fortified topical antibiotic therapy and was treated successfully with riboflavin/ UV-A CCC. His pain decreased remarkably in a few days. Corneal epithelial defect healed and infiltration regressed within 2 weeks after CCC. His vision improved significantly from hand movement to 20/400. CCC might be used as adjuvant treatment in bacterial keratitis refractory to medical treatment.

Keywords: Bacterial keratitis, corneal collagen crosslinking, UV-A/riboflavin


Pnömokok keratitli bir olguda korneal kollajen çapraz bağlama tedavisi

Ayse Bozkurt Oflaz, Banu Bozkurt, Ümit Kamış, Bengü Ekinci Köktekir
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Konya

Bakteriyel keratit, görmeyi tehdit eden ciddi bir oküler enfeksiyöz hastalıktır. Hastalık genelde hızlı seyreder ve doğru tedavi edilmezse korneada skar, stromal apse, perforasyon ve komşu dokulara yayılım görülebilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda topikal antibiyotik tedavisine dirençli bazı olgularda ultraviyole-A (UV-A) ve riboflavin kullanılarak yapılan korneal kollajen çapraz bağlama (KKÇB) tedavisinin etkili olduğu gösterilmiştir. KKÇB bakterisidal etkinliğinin yanısıra korneadaki kollajen yapıyı kuvvetlendirerek perforasyon riskini de azaltmaktadır. Bu olgu sunumunda 6 ay önce sağ keratoplasti operasyonu yapılan, daha sonra kornea greftinde merkezi yerleşimli geniş keratit odağı saptanan, kültürde Streptococcus pneumonia üreyen ve yaklaşık bir 1 ay boyunca uygulanan medikal tedaviye cevap vermediği için KKÇB tedavisi uygulanan bir erkek hasta tartışılmıştır. KKÇB tedavisinden sonra hastanın ağrısı azalmış, kornea epitel defekti kapanmış ve kornea infiltratında hızlı bir iyileşme görülmüştür. Görme keskinliği el hareketi düzeyinden 20/400 seviyesine çıkmıştır. KKÇB tedavisi medikal tedaviye dirençli bakteriyel keratitli olgularda adjuvan tedavi olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Bakteriyel keratit, kornea kollajen çapraz bağlama, UV-A/riboflavin


Ayse Bozkurt Oflaz, Banu Bozkurt, Ümit Kamış, Bengü Ekinci Köktekir. Corneal collagen crosslinking treatment in a case with pneumococcal keratitis. . 2017; 47(3): 161-164

Corresponding Author: Banu Bozkurt, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar