. 2014; 44(1): 58-62

Evaluation of Two Excision Techniques in Pterygium Surgery:

Tuba Çelik
Department Of Ophthalmology, Gerede State Hospital, Bolu, Turkey

Purpose: To evaluate the recurrence rates of two different pterygium excision procedures; “excision from cornea to limbus” and “excision from limbus to cornea”.

Methods: In this randomised, prospective study 32 patients with primary pterygium were performed. The patients were assigned into two groups to apply either the excision from cornea to limbus or excision from limbus to cornea between September-2011 and January-2012. The patients were evaluated at 4, 8 and 12 months after the conjunctival autograft surgery. Recurrence is defined as conjunctival (fibrovacular tissue reaching the limbus not the cornea) and corneal recurrence. Results were analysed by Mann-Whitney U test, p values less than 0.05 were considered as significant.

Results: The recurrence rates between the two groups 12 months after the surgery were not found significantly different for conjunctival recurrence (p=0.072) and were found significantly different for corneal recurrence (p=0.033).

Conclusions: The tissue defect covering procedures after the excision of pterygium are not only the factors that affect recurrence, pterygium excision procedures are also affect the recurrence rates.In this study, excision of the pterygium from cornea to limbus was found superior to excision from limbus to cornea.

Keywords: Primary pterygium, recurrent pterygium, pterygium surgery


Pterjium Cerrahisinde Korneadan Limbusa Doğru Eksizyon Tekniği ile Limbustan Korneaya Doğru Eksizyon Tekniklerinin Rekürrens Üzerine Etkinliğinin Değerlendirilmesi

Tuba Çelik
Gerede Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Bolu

Amaç: Pterjium dokusunun eksizyonu sırasında uygulanan iki farklı yöntemden korneadan limbusa doğru eksizyon ile limbustan korneya eksizyon tekniklerinin rekürrens üzerine etkinliklerinin karşılaştırılması.

Gereç ve Yöntem: Eylül 2011-Ocak 2012 tarihleri arasında primer pterjium tanısı konulan rasgele seçilmiş 32 hasta 16’sı bir grupta, diğer 16’sı bir grupta olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalar konjonktival otogreft tekniği kullanılarak opere edilirken 1.gruptaki hastalara korneadan limbusa doğru eksizyon tekniği 2.gruptaki hastalara ise limbustan korneaya doğru eksizyon tekniği uygulandı. Hastalar cerrahi sonrası prospektif olarak 4.ay, 8.ay ve 12. ayda yapılan kontrollerde incelendi. Rekürrens tanımı, llimbusu içeren korneaya ulaşmayan fibrovasküler doku(konjonktival rekürrens) ve korneayı içeren gerçek korneal rekürrens olarak yapıldı. İki cerrahi tekniğin verilerinin karşılaştırılması için Mann Whitney U testi uygulandı. 0.05’den küçük olan p değerleri anlamlı olarak kabul edildi.

Bulgular: Ameliyat sonrası 12.ayda yapılan kontrollerde 1. ve 2.grup arasındaki rekürrens oranları konjonktival rekürrens için anlamlı değil iken (p=0.072), korneal rekürrens için anlamlı idi (p=0.033).

Sonuç: Pterjium cerrahisinde rekürrensi azaltmada sadece eksizyon sonrası oluşan konjonktival defekti kapatmaya yönelik girişimler değil, pterjium dokusunun korneadan eksizyonu sırasındaki teknikler de etkilidir. Bu çalışmada pterjium dokusunun limbustan korneaya doğru eksizyonu tekniği, korneadan limbusa doğru eksizyon tekniğine göre rekürrensi azaltmada anlamlı olarak üstün bulunmuştur

Anahtar Kelimeler: Primer pterjium, nüks pterjium, pterjium cerrahisi


Tuba Çelik. Evaluation of Two Excision Techniques in Pterygium Surgery:. . 2014; 44(1): 58-62

Corresponding Author: Tuba Çelik, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar