. 2014; 44(1): 53-57

Effect of Intravitreal Triamcinolone on Different Optical Coherence Tomographic Patterns of Diabetic Macular Edema

Arif Koytak, Emre Ayıntap, Betül Kurtulmuşlar, Enes Toklu, Kemal Tuncer
Bezmialem Vakif University Faculty Of Medicine

Purpose: To compare the effect of a single intravitreal triamcinolone acetonide (IVTA) injection in eyes with diabetic macular edema (DME) of different patterns determined by optical coherence tomography (OCT).
Material and Methods: The study consists of a retrospective review of the records of patients who had a single IVTA injection for the treatment of DME. Eyes with a clinically significant macular edema and a central foveal thickness (CFT) of 250 microns or more were included. Diabetic retinopathy stage and previous history of laser treatment were not taken into account for patient selection. Best-corrected visual acuities (BCVA), CFT and total macular volume values before and after the injection were analyzed. Eyes were divided into DRT (sponge-like diffuse retinal thickening), CME (cystoid macular edema) and SRD (serous retinal detachment) groups according to the morphology on OCT.
Results: 104 eyes (50 with DRT, 30 with CME and 24 with SRD) were included in the study. Post-injection measurements were obtained 9.65 ±2.27 weeks after the injection. There was no statistically significant difference between three groups regarding the change in BCVA (p=0.212). The variations in the amount and percentage of change in CFT among groups was statistically significant (p=0.001 and p=0.001, respectively). Although the difference between CME and SRD groups was not statistically significant, both groups had significantly greater reductions in CFT compared to the DRT group.
Conclusion: DME improved better in CME and SRD groups in response to a single dose of IVTA. However, the visual outcomes did not differ significantly between groups.

Keywords: diabetic macular edema, intravitreal triamcinolone, optical coherence tomography


Optik Koherens Tomografisine Göre Farklı Morfolojideki Diyabetik Maküla Ödemi Alt Gruplarının Tek Doz İntravitreal Triamsinolon Enjeksiyonuna Yanıtı

Arif Koytak, Emre Ayıntap, Betül Kurtulmuşlar, Enes Toklu, Kemal Tuncer
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi

Amaç: İntravitreal triamsinolon asetonid (İVTA) enjeksiyonunun optik koherens tomografisi (OCT) ile tespit edilen diyabetik maküla ödemi (DMÖ) alt tipleri üzerindeki etkinliğinin farklılık gösterip göstermediğini araştırmak.
Gereç ve Yöntem: DMÖ tedavisi için tek doz İVTA (4 mg) uygulanmış olan hastalara ait kayıtlar retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya diyabetik retinopati evresine ve lazer tedavisi uygulanıp uygulanmadığına bakılmaksızın, klinik anlamlı DMÖ bulunan ve OCT ile tespit edilen santral fovea kalınlığı (SFK) 250 mikron ve üzerinde olan gözler dâhil edildi. Enjeksiyon öncesi ve sonrasında kaydedilmiş olan düzeltilmiş en iyi görme keskinlikleri (DEİGK), santral fovea kalınlığı (SFK) ve toplam maküla hacmi (TMH) değerleri incelendi. Gözler OCT’deki maküla ödemi morfolojisine göre süngersi diffüz retina kalınlaşması (DRK), kistoid maküla ödem (KMÖ) ve seröz retina dekolmanı (SRD) olarak üç gruba ayrıldı.
Bulgular: Çalışmaya DRK’lı 50, KMÖ’lü 30 ve SRD’li 24 olmak üzere toplam 104 göz dâhil edildi. Enjeksiyondan ortalama 9.65 ±2.27 hafta sonra geçekleştirilen ölçümlere göre gruplar arasında DEİGK artış miktarı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p=0.212). SFK azalma miktarları ve yüzdeleri açısından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (sırasıyla p=0.001 ve p=0.001). KMÖ ve SRD gruplarında DRK grubuna göre anlamlı olarak daha fazla incelme elde edildiği, KMÖ ile SRD grupları arasında ise anlamlı fark bulunmadığı görüldü.
Sonuç: Tek doz İVTA uygulaması sonrasında SFK’ndaki incelmenin SRD ve KMÖ gruplarında daha fazla olduğu görülmüştür. Bununla birlikte görme keskinliğindeki iyileşme açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler: diyabetik maküla ödemi, intravitreal triamsinolon, optik koherens tomografisi


Arif Koytak, Emre Ayıntap, Betül Kurtulmuşlar, Enes Toklu, Kemal Tuncer. Effect of Intravitreal Triamcinolone on Different Optical Coherence Tomographic Patterns of Diabetic Macular Edema. . 2014; 44(1): 53-57

Corresponding Author: Arif Koytak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar