. 2024; 54(2): 0-0

Comparison of Spot Vision Screener and Table-top Autorefractometer with Retinoscopy in Pediatric Population

Mehtap Arslantürk Eren1, Hilal Nalcı Baytaroğlu2, Huban Atilla3
1Department of Ophthalmology, Trabzon Kanuni Training and Research Hospital, Trabzon
2Ulucanlar Eye Training and Research Hospital, Ankara
3Department of Ophthalmology, Ankara University, Ankara

Objectives: Determining the accuracy of cycloplegic refractive error measurements of spot vision screener (SVS, Welch Allyn Inc, Skaneateles Falls, NY) is important for refractive assessment of uncooperative patients during optometric examinations. This study aims to compare cycloplegic refractive errors obtained with SVS and table-top autorefractometer to cycloplegic retinoscopy in pediatric population.
Materials and Methods: Eighty-eight eyes of 44 cases were examined in the study. Refractive error measurements with retinoscopy, SVS and Nidek ARK-530 table-top autorefractometer (ARK-530, Nidek, Japan) were taken under cycloplegia. Spherical and cylindrical values, spherical equivalents (SE), Jackson cross cylinder values at axes at 0 ˚(J0) and 45˚(J45) were recorded. Correlation between different methods was compared using Intraclass Correlation Coefficient(ICC) and Bland-Altman analysis.
Results: Mean age was 7 years (6 months-17 years). Sixteen (36%) of the cases were females and 28(64%) were males. For SE there was an excellent agreement between retinoscopy and SVS(ICC=0.924), and retinoscopy and table-top autorefractometer (ICC=0.995). While there was a moderate correlation between retinoscopy and SVS for cylindrical values (ICC=0.686), an excellent correlation was detected between retinoscopy and autorefractometer (ICC=0.966). J0 and J45 cross-cylinder power values were not correlated between retinoscopy and SVS(ICC=0.472), and retinoscopy and table-top autorefractometers (ICC=0.442). Retinoscopy was correlated with both SVS and table-top autorefractometer for all parameters in the range of ± 1.96 SD in Bland-Altman analysis.
Conclusion: Cycloplegic retinoscopy is the gold standard for refractive error measurement in pediatric age, however it requires time and experienced professionals. This study reveals moderate to good agreement between SVS and retinoscopy, with better agreement at spherical errors than cylindrical errors. While SVS is intended for screening programs, it may also be useful in the pediatric eye care office to estimate spherical refractive error in poorly cooperative patients.

Keywords: Autorefractometry, photoscreening, refraction, retinoscopy, Spot vision screener


Pediatrik Olgularda Spot Vision Screener ve Masaüstü Otorefraktometrenin Retinoskopi ile Karşılaştırılması

Mehtap Arslantürk Eren1, Hilal Nalcı Baytaroğlu2, Huban Atilla3
1Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Trabzon
2Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara
3Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara

Amaç: Spot Vision Screener (SVS, Welch Allyn Inc, Skaneateles Falls, NY) ile yapılan sikloplejik refraktif kusur ölçümlerinin doğruluğunun belirlenmesi, pediatrik refraksiyon muayeneler sırasında uyumsuz hastaların değerlendirilebilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada pediatrik olgularda SVS ve masaüstü otorefraktometre ile elde edilen sikloplejik refraktif ölçümler sikloplejik retinoskopi ile karşılaştırılmaktadır.
Araç ve Yöntemler: Çalışmaya 44 olgunun 88 gözü dahil edildi. Olguların sikloplejik retinoskopi, SVS, ve masaüstü otorefraktometre ölçümleri alındı. Sferik ve silindirik değerleri, sferik eşdeğer (SE), 0 ˚(J0) ve 45˚(J45) akslarında Jackson çapraz silindir değerleri not edildi. Gruplar arasındaki korelasyon Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı ve Bland-Altman analizi ile analiz edildi.
Bulgular: Ortalama yaş 7yıl (6 ay-17 yıl) idi. Onaltı (%36) olgu kız, 28 (%64) olgu erkekti. Retinoskopi ve SVS arasında SVS(ICC=0.924), ve retinoskopi ile otorefraktometre arasında (ICC=0.995) SE açısından yüksek düzeyde korelasyon izlendi. Silindirik değerler için SVS ile retinoskopi arasında orta düzeyde korelasyon (ICC=0.686) varken, retinoskopi ile otorefraktometre arasında yüksek düzeyde (ICC=0.966) korelasyon vardı. SVS ve otorefraktometre retinoskopi ile karşılaştırıldığında J0 ve J 45 çapraz-silindir değerleri açısından korelasyon yoktu (sırasıyla ICC=0.472 ve 0.442). Bland-Altman Analizinde ise tüm parametreler açısından retinoskopi hem SVS hem de otorefraktometre ile ± 1.96 SD aralığında korele idi.
Sonuç: Sikloplejik retinoskopi pediatrik yaş grubunda refraktif ölçümlerde altın standart olmakla birlikte, zaman ve deneyim gerektiren bir yöntemdir. Bu çalışmada SVS ile retinoskopi arasında orta-iyi uyum izlenmiştir, ve korelasyon sferik ölçümlerde silindirik ölçümlere göre daha yüksektir. Esas tasarımı tarama programları için olsa da, SVS aynı zamanda uyumu düşük pediatrik hastaların sferik refraktif kusurlarının ölçülmesinde faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Fototarama, otorefraktometre, refraksiyon, retinoskopi, Spot Vision Screener


Mehtap Arslantürk Eren, Hilal Nalcı Baytaroğlu, Huban Atilla. Comparison of Spot Vision Screener and Table-top Autorefractometer with Retinoscopy in Pediatric Population. . 2024; 54(2): 0-0

Corresponding Author: Mehtap Arslantürk Eren, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar