. 2015; 45(6): 235-238

Analysing The Progression Rates Of Macular Lesions With Autofluorescence Imaging Modes In Dry Age-Related Macular Degeneration

Kenan Olcay1, Akın Çakır2, Murat Sönmez3, Eyüp Düzgün3, Yıldıray Yıldırım3
1Gumussuyu Military Hospital, Ophthalmology Service, Taksim, Istanbul
2Golcuk Military Hospital, Ophthalmology Service, Golcuk, Kocaeli.
3Gulhane Military Medical Academy, Haydarpasa Training Hospital, Ophthalmology Service,uskudar,ıstanbul

Purpose: In this study we aimed to compare the sensitivity of fundus autofluorescence and near- infrared autofluorescence imaging about determining the progression rates of the macular lesions in dry age-related macular degeneration.
Materials and Methods: The study was designed retrospectively among the patients who diagnosed with intermediate and advanced stage dry AMD. Best corrected visual acuities, FAF and NIA images were recorded in 46 eyes of 33 patients. The lesions’ border was drawn manually on the images by using Heidelberg Eye Explorer software and the lesions’ area was calculated by using Microsoft Excel software. BCVA and lesion areas were compared with each other.
Results: Patients mean follow-up time was 30,98±13,30 months. The lesion area progression rate was found 0,85±0,93mm2/y in FAF and 0,93±1,01mm2/y in NIA with statistically significant correlation with each other (r=0,883; p<0,01). Both imaging methods are moderately correlated with visual acuity impairment (r=0,362;p<0,05),(r=0,311;p<0,05). Besides, larger lesions showed higher progression rates than smaller ones in the both imaging methods.
Conclusion: NIA imaging is as important and effective as FAF imaging for follow-up of dry AMD patients.

Keywords: Age related macular degeneration, Fundus autofluorescence, Near-infrared autofluorescence


Kuru Tip Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu Hastalarında Otofloresans Görüntüleme Yöntemleri İle Lezyon Progresyon Hızının Değerlendirilmesi

Kenan Olcay1, Akın Çakır2, Murat Sönmez3, Eyüp Düzgün3, Yıldıray Yıldırım3
1Gümüşsuyu Asker Hastanesi, Göz Kliniği, Taksim, İstanbul
2Gölcük Asker Hastanesi, Göz Servisi, Gölcük, Kocaeli
3Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Göz Kliniği, Üsküdar,istanbul

Amaç: Kuru tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunda (YBMD) makula lezyonlarının progresyon hızının değerlendirilmesinde mavi ışık otofloresans görüntüleme ile kızılötesi otofloresans görüntülemenin duyarlılığının karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya en az 6 ay takipli orta ve ileri evre YBMD tanısı almış hastalar dahil edilmiştir. Takipleri esnasında en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, mavi ışık fundus otofloresans görüntüleme (FAF), kızılötesi otofloresans görüntüleme (K-AF) yapılan ve ölçüme uygun olan 33 hastanın 46 gözü (N=46) çalışmaya dahil edildi. Görüntüler HRA2 Anjiografi (Heidelberg Engineerig,Germany) cihazı ile elde edilmiş olup lezyon sınırları yazılım programı (Heidelberg Eye Explorer software) yardımı ile belirlenmiştir. Görme keskinlikleri ile lezyon alan ölçümleri kendi içlerinde ve birbirleri ile karşılaştırıldı.

Bulgular: Hastaların ortalama takip süresi 30,98±13,30 aydır. FAF lezyon ilerleme hızı ortalama 0,85±0,93mm2/yıl, K-AF lezyon ilerleme hızı ortalama 0,93±1,01mm2/yıl idi. FAF ölçümlerinin yıllık büyüme hızı ile K-AF ölçümlerinin yıllık büyüme hızı arasında pozitif yönde %88,3 düzeyinde istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bir ilişki mevcuttu (r=0,883; p<0,01). Her iki görüntüleme yönteminde lezyon ilerleme hızı ile görme keskinliğindeki azalma arasında orta düzeyli bir ilişki saptanırken birbirleri arasında istatistiksel fark bulunmadı (r=0,362;p<0,05), (r=0,311;p<0,05). Her iki görüntüleme yönteminde de başlangıç lezyon boyutunun büyük olması yüksek yıllık ilerleme hızı ile ilişkili bulundu.

Sonuç: Kızılötesi otofloresans görüntüleme YBMD hastalarının takibinde en az mavi ışık otofloresans görüntüleme kadar önemli ve etkili bir yere sahiptir.

Anahtar Kelimeler: Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu, Fundus otofloresans, Kızılötesi otofloresans.


Kenan Olcay, Akın Çakır, Murat Sönmez, Eyüp Düzgün, Yıldıray Yıldırım. Analysing The Progression Rates Of Macular Lesions With Autofluorescence Imaging Modes In Dry Age-Related Macular Degeneration. . 2015; 45(6): 235-238

Corresponding Author: Akın Çakır, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar