. 2015; 45(1): 18-24

Intravitreal injection of 4 mg and 20 mg Triamcinolone Acetonide in the treatment of Diabetic Macular Edema: Comparison of Efficacy and Side-effects

Erkan Ünsal, Kadir Eltutar, Zeynep Kayaarası Öztürker, Yeliz Acar, Hülya Güngel
Istanbul Education And Research Hospital

Purpose:
To compare intravitreal injection of 4 mg/ 0.1ml triamcinolone acetonide with 20 mg/0.1 ml with respect to efficacy and side-effects in the treatment of diabetic macular edema.
Materials and Methods:
A total of 56 pseudophakic eyes of 56 patients with the diagnosis of diabetic macular edema were evaluated retrospectively. Twenty eight eyes were randomly injected with 4 mg of intravitreal triamcinolone (İVTA) (Group 1) while 28 eyes were applied 20 mg İVTA (Group 2). The patients were evaluated before injection and followed up monthly for 6 months and in the 8 th month afterwards. Best corrected visual acuity (BCVA), central macular thickness (CMT), intraocular pressure (IOP) and complication rates were determined and compared between the two groups.
Results:
When compared in terms of BCVA, there was a statistically significant increase in both groups (p<0.05). This increase lasted for 4 months in Group 1 whereas it lasted for 6 months in Group 2. Mean CMT decreased till the 4 th month in Group 1, while it lasted till the 5 th month in Group 2 and these findings were statisticially significant (p<0.05). There was significant IOP spikes in both groups (p<0.05). Increase in IOP was observed till the 5 th month but a return to baseline values were determined in the 6th month.
Discussion:
High dose İVTA injections seem to have more lasting efficacy in terms of BCVA and CMT. However, studies which consist of larger groups of patients and longer follow up period are needed for determining appropriate İVTA dosages in the treatment of diabetic macular edema.

Keywords: diabetic macular edema, intravitreal triamcinolone acetonide, best corrected visual acuity, central macular oedema, intraocular pressure.


Diabetik makula ödemi tedavisinde intravitreal 4 mg ve 20 mg triamsinolon uygulamasının etkinlik ve yan etkiler açısından karşılaştırılması

Erkan Ünsal, Kadir Eltutar, Zeynep Kayaarası Öztürker, Yeliz Acar, Hülya Güngel
İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Amaç:
Diabetik maküla ödemi olan gözlerin tedavisinde farklı dozlarda uygulanan intravitreal triamsinolon asetonid'in (İVTA) görme keskinliği, santral maküla kalınlığı (SMK), göz içi basıncı (GİB) ve yan etkiler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Materyal-Metot:
Diabetik maküla ödemi nedeniyle İVTA uygulanan 56 göz retrospektif olarak değerlendirildi. Yirmisekiz göze 4 mg İVTA (Grup 1), 28 göze 20 mg İVTA (Grup 2) uygulandı. Enjeksiyon öncesi, enjeksiyon sonrası 6. aya kadar ayda bir kere ve 8. ayda, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), santral maküla kalınlığı (SMK) ve göz içi basıncı (GİB) ölçüldü. Sonuçlar her iki grup arasında karşılaştırıldı.
Sonuçlar:
Ortalama EİDGK enjeksiyon öncesine göre, Grup 1 ve Grup 2'de istatistiksel olarak artmış olarak saptandı (p<0.05). EİDGK’ndeki artışın Grup 1'de 4. aya kadar devam etmesine karşın, Grup 2'de 6. aya kadar devam ettiği görüldü. Ortalama SMK, enjeksiyon öncesine göre Grup 1'de 4. aya, Grup 2'de 5. aya kadar istatistiksel olarak incelmiş saptandı (p<0.05). Ortalama GİB'nda iki grupta da bazal değere göre istatistiksel olarak artış görüldü (p<0.05). GİB artışının 5. aya kadar devam ettiği, 6. ayda ise bazal değerlere döndüğü saptandı.
Tartışma:
Yüksek doz İVTA ile, EİDGK’ndeki artışın ve SMK’ndaki azalmanın daha uzun sürdüğü görülmektedir. Bununla birlikte DMÖ tedavisi için İVTA dozlarının belirlenmesi açısından (neden?), daha büyük hasta gruplarından oluşan ve daha uzun takip sürelerinin yapıldığı prospektif çalışmalar yapılmasında yarar vardır.

Anahtar Kelimeler: Diabetik maküla ödemi, İntravitreal triamsinolon asetonid (İVTA), en iyi düzeltilmiş görme keskinliğ (EİDGK), santral maküla kalınlığı (SMK), göz içi basıncı (GİB)


Erkan Ünsal, Kadir Eltutar, Zeynep Kayaarası Öztürker, Yeliz Acar, Hülya Güngel. Intravitreal injection of 4 mg and 20 mg Triamcinolone Acetonide in the treatment of Diabetic Macular Edema: Comparison of Efficacy and Side-effects. . 2015; 45(1): 18-24

Corresponding Author: Erkan Ünsal, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar