. 2017; 47(3): 125-129

Assessment of Corneal Densitometry in Rheumatoid Arthritis Patients

Mustafa Alpaslan Anayol1, Başak Bostancı2, Mehmet Ali Şekeroğlu1, Mert Şimşek1, Süleyman Günaydın3, Pelin Yılmazbaş1
1Ulucanlar Eye Training and Research Hospital, Department of Ophthalmology, Ankara, Turkey
2Kecioren World Eye Hospital, Department of Ophthalmology, Ankara, Turkey
3Kirikhan State Hospital, Department of Ophthalmology, Hatay, Turkey

Objectives: To evaluate corneal densitometry and anterior segment parameters of Rheumatoid Arthritis (RA) patients and compare these results with those of age-matched healthy control subjects.
Materials and Methods: Anterior segment parameters and corneal densitometry of patients with RA and healthy control subjects were assessed by Scheimpflug corneal topography. For densitometry analysis, the 12-mm diameter area of the cornea was subdivided into four concentric radial zones and anterior, central and posterior layers based on corneal depth. Right eyes of subjects were used for statistical analysis.
Results: Twenty-three consecutive patients with RA and 22 healthy control subjects were included in the study. There was no significant difference with regard to age (p=0.487) and gender (p=0.514). When anterior segment parameters of both groups were compared, no significant difference was found (p>0,05). Total corneal densitometry was statistically higher in the RA group (p=0.030). In addition, when subdivisions of the cornea were evaluated, a higher densitometry was found in the RA group in 0-2 and 2-6mm radial zones both in the anterior and total depth(consecutively p=0.001,p=0.003 for 0-2mm zone and p=0.002, p=0.009 for 2-6 mm zone). Corneal densitometry measurement was not correlated with central corneal thickness and simulated K (Sim K) value both in RA patients and healthy control subjects.
Conclusions: The corneal densitometry values were higher in RA patients when compared to healthy control subjects, even if they have clinically clear corneas. Corneal densitometry as an objective measure of corneal clarity warrants further studies in order to ascertain its clinical relevance in RA patients.

Keywords: Corneal densitometry, Rheumatoid Arthritis, Corneal topography


Romatoid Artirit’li Hastalarda Kornea Dansitometre Değerlendirmesi

Mustafa Alpaslan Anayol1, Başak Bostancı2, Mehmet Ali Şekeroğlu1, Mert Şimşek1, Süleyman Günaydın3, Pelin Yılmazbaş1
1Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları, Ankara, Türkiye
2Keçiören Dünya Göz Hastanesi, Göz Hastalıkları, Ankara, Türkiye
3Kırıkhan Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları, Hatay, Türkiye

Amaç: Romatoid Artritli (RA) hastaların kornea dansitometre ve ön segment parametrelerini incelemek ve bunları yaş uyumlu sağlıklı bireylerle karşılaştırmak amaçlanmıştır
Materyal ve Metod: RA’li hastaların ve sağlıklı bireylerin ön segment parametreleri ve kornea dansitometreleri Scheimpflug kornea topografi ile değerlendirildi. Dansitometre değerlendirmesi için 12 mm’lik kornea alanı 4 halkasal zona ve derinlemesine ön, merkezi ve arka olarak 3 bölgeye ayrıldı. Hastaların ve sağlıklı bireylerin sağ gözleri istatistiksel karşılaştırma için kullanıldı.
Bulgular: 23 ardışık RA hastası ve 22 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. İki grup arasında yaş (p=0.487) ve cinsiyet (p=0.514) bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Ön segment parametreleri karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi (p>0.05). Total kornea dansitometresi RA grubunda sağlıklı gruba göre yüksek olarak tespit edildi (p=0.030). 0-2 mm ve 2-6 mm halkasal zonlarda hem ön hem de total kornea dansitometresinin RA grubunda yüksek olduğu saptandı (0-2mm halkasal zonda ön p=0.001, total p=0.003; 2-6mm halkasal zonda ön p=0.002, total p=0.009). Her iki grupta kornea dansitometre değerlerinin merkezi kornea kalınlığı ve keratometri değeri ile korelasyonunun olmadığı tespit edildi.
Sonuç: Klinik olarak saydam korneası olsa bile, RA’li hastalarda kornea dansitometrenin sağlıklı bireylerden yüksek olduğunu tespit ettik. Kornea saydamlığının objektif bir ölçütü olan kornea dansitometrenin RA’li hastalarda klinik önemini tespit etmek için daha fazla yayına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Kornea dansitometre, Romatoid Artrit, kornea topografisi


Mustafa Alpaslan Anayol, Başak Bostancı, Mehmet Ali Şekeroğlu, Mert Şimşek, Süleyman Günaydın, Pelin Yılmazbaş. Assessment of Corneal Densitometry in Rheumatoid Arthritis Patients. . 2017; 47(3): 125-129

Corresponding Author: Mustafa Alpaslan Anayol, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar