. 2011; 41(6): 380-384

The results of annular annular silicone tube intubation for canalicular injury after blunt or penetrating trauma

Şeyhmus Arı, Alparslan Şahin, Abdullah Kürşat Cingü, İhsan Çaça
Dicle University Medicine Faculty Department Of Opthtalmology

Purpose: The aim of this study was to analyze functional and anatomical success of annular silicon tube intubation in canalicular injury caused by blunt or penetrating trauma.
Material and Method: The records of 62 patients with canalicular injury, who applied to our clinic, were retrospectively analyzed. The patients were divided into two groups according to the type of injury(30 patients with blunt injury; Group1, 32 patients with penetrating injury; Group2). In all cases, annular silicone tube (Silicone tube FCI Ophthalmics Marshfield Hills,U.S) intubation was performed with the pigtail probe. The age,gender,cause of injury,affected eye,affected canalicula,time period between injury and the operation,removal time of the silicone tube,and follow-up periods of the patients were recorded. An open passage with lacrimal irrigation assumed as anatomical success and absence of tear collection at fluorescein disappearance test and tearing complaint of the patients were assumed as both anatomical and functional success.
Results: There were not significant differences between the groups by means of gender, affected canalicula, time period between injury and operation, removal time of the silicone tube, and follow-up periods of the patients(p>0,05). However, the mean age of the patients was significantly higher in group1(15,4±2,8 years) compared with group2(8,9±1,6years)(p=0,01). At last visit, there was obstruction in canalicular system with lacrimal irrigation of one patient in group1 and two patients in group2. Also two patients in group1 and four patients in group2 had tear collection at fluorescein disappearance test and tearing complaint. In the first group, anatomic success was 97%, 93% of patients in both anatomical and functional success was achieved. In the second group, these rates were respectively 94% and 88%. Success rates did not differ significantly between the two groups(p>0,05).
Discussion: Annular silicone tube intubation may be used as a successful technique in maintaining anatomical and functional integrity of canalicula after blunt or penetrating canalicular injury

Keywords: Canalicular injury, annular intubation, silicone tube, pigtail probe.


Künt Ve Penetran Travma Sonrası Kanalikül Hasarı Gelişen Hastalarda Silikon Tüp İle Anüler Entübasyon Sonuçları

Şeyhmus Arı, Alparslan Şahin, Abdullah Kürşat Cingü, İhsan Çaça
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı

AMAÇ: Künt veya penetran travma nedeni ile kanalikül hasarı gelişen hastalarda silikon tüp ile anüler entübasyonun anatomik ve fonksiyonel başarısını incelemek.
GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizde kanalikül hasarı nedeni ile silikon tüp (Silicone tube FCI Ophthalmics Marshfield Hills M.A, U.S) ile anüler entübasyon uygulanan 62 hastaya ait kayıtlar geriye dönük olarak incelendi. Künt travma ile kanalikül hasarı gelişen 30 hasta grup 1, penetran travma ile kanalikül hasarı gelişen 32 hasta ise grup 2 olarak sınıflandırıldı. Hastaların tümü için yaş, cinsiyet, yaralanmaya sebep olan etken, etkilenen kanalikül, ameliyata kadar geçen süre, silikon tüpün alınma zamanı ve ameliyat sonrası takip süresi kaydedildi. Hasarlı kanalikülden yapılan irrigasyonda kanalikülün açık olması anatomik başarı olarak, alt fornikse damlatılan flouresceinin göllenmemesi ve göz yaşarmasının olmaması ise anatomik ve fonksiyonel başarının bir arada olması şeklinde değerlendirildi.
BULGULAR: İki grup arasında; cinsiyet, etkilenen kanalikül, ameliyata kadar geçen süre, silikon çıkarılma zamanı ve ameliyat sonrası takip süreleri açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Ancak, Grup 1’in yaş ortalaması (15,4 ± 2,8 yıl), Grup 2’den (8,9 ± 1,6 yıl) istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p=0,01). En son kontrolde birinci grupta bir hastada, ikinci grupta ise 2 hastada etkilenmiş kanalikülden yapılan irrigasyonda kanalikülün tıkalı olduğu görüldü. Birinci grupta iki, ikinci grupta ise dört hastada hem alt fornikse damlatılan fluoresceinin göllendiği, hem de göz yaşarmasının devam ettiği görüldü. Birinci grupta anatomik başarı %97(29/30), hem anatomik hem de fonksiyonel başarının bir arada olması ise %93(28/30) iken, ikinci grupta bu oranlar sırasıyla %94(30/32) ve %88(28/32) olarak kaydedildi. Anatomik ve fonksiyonel başarı oranları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05).
SONUÇ: Künt veya penetran travma sonrası gelişen kanalikül yaralanmalarının silikon tüp ile anüler entübasyonu, gözyaşı drenaj sisteminin anatomik ve fonksiyonel bütünlüğünün sağlanmasında etkili bir yöntem olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: Kanalikül yaralanması, anüler entübasyon, silikon tüp, pigtail prob


Şeyhmus Arı, Alparslan Şahin, Abdullah Kürşat Cingü, İhsan Çaça. The results of annular annular silicone tube intubation for canalicular injury after blunt or penetrating trauma. . 2011; 41(6): 380-384

Corresponding Author: Şeyhmus Arı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar