. 2012; 42(4): 253-256

Outcomes Of Phacoemulsification With Anterior Chamber Maintainer İn Vitrectomized Eyes

Elif Betül Türkoğlu1, Mehmet Akif Acar2, Seyhan Dikci3, Nurten Ünlü2, Firdevs Örnek2
1Sakarya Training And Research Hospital, Department Of Eye, Sakarya
2Ankara Training And Research Hospital, Department Of Eye, Ankara
3Boğazlıyan Goverment Hospital, Department Of Eye, Yozgat

PURPOSE: To evaluate the outcomes of phacoemulsification with anterior chamber maintainer for the complicated cataract in vitrectomized eyes. MATERIALS AND METODS: Twenty eyes of the 20 cases who developed complicated cataract after PPV were included in the study. Phacoemulsification with clear corneal incision and foldable intraocular lens implantation was performed. In group 1, anterior chamber maintainer (ACM) was used during phacoemusification and in group 2, ACM was not used. Preoperative and postoperative visual acuity, peroperative and postoperative complications were reviewed retrospectively.RESULTS: Anterior chamber maintainer was used during the surgery in 12 (60%) cases and was not used in 8 (40%) cases. Phacoemulsification was performed 16.5±9,2 (4-40) months after PPV. Best corrected visual acuities were between hand motions and 0.4 preoperatively and between counting fingers from 1 meter and 1.0 postoperatively in group 1. Best corrected visual acuities were between hand motions and 0.1 preoperatively and between counting fingers from 1 meter and 0,8 postoperatively in group 2. Posterior capsule was ruptured in 1 eye peroperatively in group 1. In group 2, phacoemulsification was more difficult due to deep anterior chamber in 8 eyes and intraoperative complications were iris sphincter rupture in 1 eye and posterior capsule rupture in 1 eye. Mild corneal edema in 7 (58,3%) eyes, fibrin reaction in 2 (16,6%) eyes, intraocular lens decentralization in 1 (8,3%) eye and posterior capsule opacification in 4 (33,3%) eyes were the postoperative complications in group 1. Mild corneal edema in 5 (62,5%) eyes, fibrin reaction in 1 (12,5%) eye and posterior capsule opacification in 2 (%25) eyes were postoperative complications in group 2. CONCLUSION: Complicated cataracts which may develop after PPV can be treated safely with phacoemulsification. Continuous irrigation during the surgery may provide a stable anterior chamber and prevents surgical complications.

Keywords: Pars Plana Vitrectomy, Phacoemulsification, Anterior chamber maintainer


Vitrektomili Gözlerde Ön Kamara Sağlayıcısı İle Fakoemülsifikasyon Sonuçları

Elif Betül Türkoğlu1, Mehmet Akif Acar2, Seyhan Dikci3, Nurten Ünlü2, Firdevs Örnek2
1Sakarya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Kliniği, Sakarya
2Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 2. Göz Kliniği, Ankara
3Boğazlıyan Devlet Hastanesi, Göz Kliniği, Yozgat

AMAÇ: Lens korunarak pars plana vitrektomi (PPV) yapılmış ve komplike katarakt gelişmiş gözlerde ön kamara sağlayıcısı (ÖKS) ile fakoemulsifikasyonun sonuçlarını değerlendirmek.
GEREÇ ve YÖNTEM: PPV ameliyatı sonrası komplike katarakt gelişen 20 hastanın 20 gözü çalışma kapsamına alındı. Saydam korneal kesili fakoemulsifikasyon ile katarakt cerrahisi ve katlanır göz içi lens implantasyonu yapıldı. Cerrahi süresince grup 1’de ÖKS kullanılırken grup 2’de kullanılmadı. Preoperatif ve postoperatif görme keskinliği ile peroperatif ve postoperatif komplikasyonları retrospektif olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Fakoemülsifikasyon cerrahisi sırasında ön kamara sağlayıcısı ile sürekli infüzyon 12 (%60) gözde kullanılırken 8 (%40) gözde kullanılmadı. Fakoemulsifikasyon PPV’den ortalama 16.5 ± 9.2 (4-40) ay sonra yapıldı. Grup 1’de en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EDGK) preoperatif el hareketi ile 0.4 arasında değişirken postoperatif 1 metreden parmak sayma ile 1,0 arasında değişmekteydi. Grup 2’de preoperatif el hareketi ile 0.1 arasında değişirken postoperatif 1 metreden parmak sayma ile 0.8 arasında değişmekteydi. Grup 1’de peroperatif 1 gözde arka kapsül rüptürü gelişti, tüm olgularda ön kamara derinliği stabil seyretti. Grup 2’de ise peroperatif 8 gözde derin ön kamara nedeni ile fakoemülsifikasyon aşamasında güçlük yaşandı ve bir hastada iris sfinkter rüptürü, bir hastada da arka kapsül rüptürü gelişti. Grup 1 ‘de postoperatif dönemde 7 (%58,3) olguda hafif kornea ödemi, 2 (%16,6) olguda fibrin reaksiyon, 1 (%8,3) olguda göz içi lens desantralizasyonu, 4 (%33,3) olguda arka kapsül opasitesi gelişti. Grup 2’de ise postoperatif dönemde 5 (%62,5) olguda hafif kornea ödemi, 1 (%12,5) olguda fibrin reaksiyon ve 2 (%25) olguda arka kapsül opasitesi gelişti.
SONUÇ: Pars plana vitrektomi sonrası gelişebilen komplike katarakt kapalı bir sistem olan fakoemulsifikasyon ile güvenilir bir şekilde tedavi edilebilir. ÖKS ile sürekli infüzyon ile cerrahi sırasında ön kamara derinliği stabilize edilip daha güvenli cerrahi yapılabilir.

Anahtar Kelimeler: Pars Plana Vitrektomi, Fakoemülsifikasyon, Ön kamara sağlayıcısı


Elif Betül Türkoğlu, Mehmet Akif Acar, Seyhan Dikci, Nurten Ünlü, Firdevs Örnek. Outcomes Of Phacoemulsification With Anterior Chamber Maintainer İn Vitrectomized Eyes. . 2012; 42(4): 253-256

Corresponding Author: Elif Betül Türkoğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar