. 2015; 45(2): 60-64

Intranasal Otological T-Tube Application To Lacrimal Sac In Endoscopic Dacryocystorhinostomy

Kadri Cemil Apaydın1, Bülent Veli Ağırdır2, Hatice Deniz İlhan1, Serkan Yağcı3, Koray Ahat4, Çağrı Açıkgöz5
1Department Of Ophthalmology, Akdeniz University Faculty Of Medicine, Antalya, Turkey
2Department Of Ent, Akdeniz University Faculty Of Medicine, Antalya, Türkiye
3Department Of Ent, Sinop Atatürk State Hospital, Sinop, Turkey
4Department Of Ophthalmology, Adıyaman State Hospital, Adıyaman, Turkey
5Department Of Ent, Dr. Lütfi Kırdar Educational And Research Hospital, İstanbul, Turkey

Objective: To discuss the results of endoscopic dacryocystorhinostomy combined with otologic silicon T-tube stenting.
Material and Methods: The records of the patients who were undergone endoscopic dacryocystorhinostomy combined with otologic T-tube stenting surgery by co-operating of Otorhinolaryngology and Ophthalmology Departments in Akdeniz University between 2007 and 2010 were evaluated retrospectively. Patients’ demographics, complaints of the patients, complications, aperture of the nasolacrimal canal in postoperative period, duration of the removal or dislocation time of the tubes, postoperative medical treatment or revision surgery were recorded. 
Results: Thirty-seven patients (27 female/10 male) were included in this study. Both eyes of a patient were operated at different times. Mean follow-up period was 8.6 ± 8.3 months. Epiphora, swelling and ocular discharge were the most frequent complaints and observed 11 of 38 eyes (28.9%) in post-operative period. Two of these eyes treated with medications but 9 eyes (23.7%) required surgical revision. In terms of the lack of revision requirement, the success rate was found to be 76.3%.
Conclusion: Endoscopic dacryocystorhinostomy combined with otologic silicon T-tube stenting can be used as an alternative procedure for especially distal part obstructions in nasolacrimal system. It has the advantage of no canalicular trauma and less granulation risk.

Keywords: Dacryocystorhinostomy, endoscopic, otological T-tube.


Endoskopik Dakriyosistorinostomi’de Lakrimal Keseye İntranasal Otolojik T-Tüp Uygulaması

Kadri Cemil Apaydın1, Bülent Veli Ağırdır2, Hatice Deniz İlhan1, Serkan Yağcı3, Koray Ahat4, Çağrı Açıkgöz5
1Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Antalya, Türkiye
2Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Antalya, Türkiye
3Sinop Atatürk Devlet Hastanesi, Sinop, Türkiye
4Adıyaman Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Adıyaman, Türkiye
5Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye

Amaç: Bu çalışmada endoskopik dakriyosistorinostomi (EDSR) ile kombine otolojik T-tüp uygulanan hastalarımızın geriye yönelik incelemesi ve izlem süreci hakkındaki deneyimlerimiz aktarılmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2007-2010 yıllarında hastanemizde Göz Hastalıkları ve Kulak-Burun-Boğaz (KBB) Hastalıkları Anabilim Dalları’nda ortak girişimle (EDSR) ile kombine otolojik T-tüp uygulaması yapılan olguların geriye yönelik dosya kayıtları incelendi. Hastaların demografik özellikleri, komplikasyonlar, ameliyat sonrası yakınmaları, NLK açıklığı, tüp alınma ya da düşme süresi, ameliyat sonrası dönemde medikal tedavi ihtiyacı olup olmadığı ve cerrahi revizyon uygulaması gerekliliği incelendi, takip verileri kaydedildi.
Bulgular: Çalışmaya 27’si kadın, 10’u erkek toplam 37 hastanın 38 operasyonu dahil edildi. Bir hastanın her iki gözü farklı zamanlarda opere edildi. Ortalama takip süresi 8,6±8,3 ay idi. Opere edilen 38 gözün 11’inde (%28.9) ameliyat sonrası dönemde epifora, kese bölgesinde şişlik ve çapaklanma gözlendi. Bu olgulardan 2’si medikal tedaviye yanıt verdi. Opere edilen gözlerin 9’unda (%23.7) cerrahi revizyon ihtiyacı oluştu. Revizyon gereksinimi olmaması yönünden operasyonun başarısı %76.3 olarak tespit edildi.
Sonuç: Otolojik silikon T-tüp uygulaması özellikle lakrimal kese distalindeki tıkanıklıklarda, intraoperatif önemli bir komplikasyon yaratmaması, punktum ve kanaliküllere olan travmatik etkisinin daha az ve punktal granülasyon riskinin düşük olmasından dolayı alternatif bir cerrahi yöntem olarak düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler: Dakriyosistorinostomi, endoskopik, otolojik T-Tüp


Kadri Cemil Apaydın, Bülent Veli Ağırdır, Hatice Deniz İlhan, Serkan Yağcı, Koray Ahat, Çağrı Açıkgöz. Intranasal Otological T-Tube Application To Lacrimal Sac In Endoscopic Dacryocystorhinostomy. . 2015; 45(2): 60-64

Corresponding Author: Hatice Deniz İlhan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar