. 2017; 47(6): 331-337

The Efficacy And Safety Of Intravitreal Dexamethasone Implant For The Treatment Of Macular Edema Related To Retinal Vein Occlusion: Real-life Data And Prognostic Factors In A Turkish Population

Ayşe Yağmur Kanra1, Aylin Ardagil Akçakaya2, Sevil Arı Yaylalı2, Meltem Güzin Altınel3, Neslihan Sevimli4
1Department of Ophthalmology, Sağlık Bilimleri University Ümraniye Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
2Department of Ophthalmology, Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
3Department of Ophthalmology, Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
4Department of Ophthalmology, Sultanbeyli State Hospital, İstanbul, Turkey

Objectives: To evaluate the efficacy and safety of dexamethasone (Dex) implants as a mono or combination therapy for macular edema in retinal vein occlusion (RVO) with real-life conditions, and to detect factors that influence final visual acuity.
Materials and Methods: Twenty-five eyes with macular edema secondary to RVO underwent assessments for central macular thickness (CMT), best-corrected visual acuity (BCVA), adverse events, and also morphologic changes in optical coherence tomography at an interval of 4-8 weeks after at least one Dex implant.
Results: Seventeen eyes with branch retinal vein occlusion (BRVO) and 8 eyes with central retinal vein occlusion (CRVO) were eligible for the study. The mean follow-up (FU) duration was 17 months (range, 12-26 months). Both mean BCVA (p=0.009) and CMT (p= 0.006) improved significantly, and the proportion of eyes demonstrating ≥ 3 lines gain was 32% and ≥2 lines gain was 52% at the end of the FU period. The most powerful individual predictor of final visual acuity was baseline BCVA (r (2) = 0.611, p< 0.001, stepwise multiple regression), but the most efficient model was the combination of the ellipsoid zone (EZ) integrity and baseline BCVA (r(2)=0.766, p<0.001, stepwise multiple regression). Complication rates were very low after repeated Dex implants.
Conclusion: Dex implant seems to be an effective and safe treatment for macular edema in RVO despite negative real-life factors, and visual outcomes are associated with baseline visual acuity and EZ integrity.

Keywords: anti-VEGF, intravitreal dexamethasone implant, macular edema, retinal vein occlusion


Retina Ven Tıkanıklığına Bağlı Makula Ödemi Tedavisinde İntravitreal Deksametazon İmplantın Etkinliği Ve Güvenirliği: Bir Türk Topluluğunda Gerçek Hayat Verileri Ve Prognostik Faktörler

Ayşe Yağmur Kanra1, Aylin Ardagil Akçakaya2, Sevil Arı Yaylalı2, Meltem Güzin Altınel3, Neslihan Sevimli4
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul
2Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul
3Fatih Sultan Mehmet Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul
4Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul

Amaç: Gerçek hayat koşullarında retina ven tıkanıklığına (RVT) bağlı makula ödemi için tek başına veya kombine olarak uygulanan deksametazon (Dex) implantın etkinlik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi ve son görme keskinliğini etkileyen faktörlerin saptanması.
Gereç ve yöntemler: RVT’ye bağlı makula ödemine sahip 25 gözde en az bir Dex implant sonrasında 4-8 haftalık aralıklarla yapılan takiplerde santral makula kalınlığı (SMK), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) ve optik koherens tomografideki görünümde meydana gelen değişiklikler ile ortaya çıkan yan etkiler değerlendirilmeye alındı.
Bulgular: Retina ven dal tıkanıklığı için 17 göz, santral retina ven tıkanıklığı için 8 göz çalışma için uygundu. Ortalama takip süresi 17 aydı (min 12, maks.26). Takip süreci sonunda hem EİDGK (p=0.009) hem SMK (p=0.006) anlamlı bir şekilde düzeldi, ≥3 sıra görme kazancı olan gözlerin oranı %32 ve ≥2 sıra ve üzeri görme kazancı olan gözlerin oranı ise %52 idi. Son görme keskinliğini etkileyen en güçlü göstergenin bazal EİDGK olduğu (r(2)=0.611, p<0.001, stepwise multiple regression), en etkili modelin ise elipsoid zon (EZ) bütünlüğü ve bazal EİDGK kombinasyonunun (r(2)=0.766, p<0.001, stepwise multiple regression) olduğu saptandı. Tekrarlayan Dex implantları sonrası komplikasyon oranı oldukça düşüktü.
Sonuç: Dex implant olumsuz gerçek hayat faktörlerine rağmen RVT’ye bağlı makula ödemi tedavisinde etkili ve güvenilir bir tedavidir ve görsel sonuçlar bazal görme keskinliği ve EZ bütünlüğü ile ilişkilidir.

Anahtar Kelimeler: anti-VEGF, intravitreal deksametazon implant, maküler ödem, retinal ven tıkanıklığı


Ayşe Yağmur Kanra, Aylin Ardagil Akçakaya, Sevil Arı Yaylalı, Meltem Güzin Altınel, Neslihan Sevimli. The Efficacy And Safety Of Intravitreal Dexamethasone Implant For The Treatment Of Macular Edema Related To Retinal Vein Occlusion: Real-life Data And Prognostic Factors In A Turkish Population. . 2017; 47(6): 331-337

Corresponding Author: Ayşe Yağmur Kanra, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar