. 2019; 49(5): 243-249

The Impact of Cataract Surgery On Functional Balance Skills of Adults

Fulya Duman1, Zeynep Kılıç2, Emel Ece Özcan-ekşi3
1University of Health Sciences, Antalya Health Practice and Research Center, Ophthalmology Department, Antalya, Turkey
2Yıldırım Beyazıt University, Atatürk Education and Research Hospital, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara, Turkey
3Bahçeşehir University School of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation, İstanbul, Turkey

Objective: To investigate the impact of phacoemulsification surgery and intraocular lens implantation on functional balance skills of adults.
Materials and Methods: In this prospective study, cases were the patients who were proposed for phacoemulsification surgery and intraocular lens implantation with diagnosis of cataract, between May-October 2016. Berg Balance, Tinetti Gait and Balance Tests were applied by a physical therapy specialist before and one month after the surgery. Patients were analyzed in terms of age, visual acuity and balance. Balance scores before and after the cataract surgery were compared. Also groups according to high (≤LogMAR 2) and low (>LogMAR 2) visual acuities were compared. P values below 0.05 were accepted as statistically significant.
Results: Fifty one patients (27 female and 24 male) were included in the study. One month after the surgery, Berg Balance Scores and Tinetti Gait and Balance Scores of patients (average age=66.96) were found to be increased by %3.60±5.00 and %4.14±6.55 respectively. Increase in visual acuity after surgery was found to be significantly higher in 16 patients with visual acuity less than 0.05 (>LogMAR 2) (p=0.036), but balance scores were not significantly different.
Discussion: Visual acuity increases significantly one month after the cataract surgery. Hence, low functional balance scores in low vision patients increases significantly after cataract surgery. This prompt increase in vision after cataract surgery enhances balance skills so that gives rise to safer mobilization and increased quality of life.

Keywords: Vision, Cataract, Balance, Phacoemulsification, Fall


Katarakt Cerrahisinin Yetişkin Bireylerin Fonksiyonel Denge Becerileri Üzerine Olan Etkisi

Fulya Duman1, Zeynep Kılıç2, Emel Ece Özcan-ekşi3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Antalya
2Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Ankara
3Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Fakoemülsifikasyon cerrahisi ve göz içi lens implantasyonunun, yetişkin bireylerin fonksiyonel denge becerileri üzerine olan etkisini araştırmak.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmada, Mayıs-Ekim 2016 tarihleri arasında kliniğimizde katarakt tanısıyla fakoemülsifikasyon ve göz iç lens implantasyonu cerrahisi önerilen yetişkin hastalara ameliyattan önce ve ameliyattan bir ay sonra fizik tedavi uzmanları tarafından Berg Denge, Tinetti Yürüme ve Denge Testleri yapıldı. Kadın ve erkek hastalar, yaş, görme keskinliği ve denge açısından değerlendirildi ve aralarındaki ilişki hesaplandı. Katarakt ameliyatı öncesi ve sonrası denge skorları kıyaslandı. Yüksek (≤LogMAR 2) ve düşük (>LogMAR 2) görme keskinliğine göre gruplar da karşılaştırıldı. İstatistiki olarak 0,05’in altındaki p değerleri anlamlı olarak kabul edildi.
Bulgular: Çalışmaya 27 kadın, 24 erkek toplam 51 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 66,96 olan hastaların ameliyattan sonraki ilk ayın sonundaki Berg Denge Skorlarında %3.60±5.00, Tinetti Yürüme ve Denge Skorlarında %4.14±6.55 artış olduğu kaydedildi. Ameliyat öncesi görme keskinliği 0.05’in alltında olan (>LogMAR 2) 16 hastada ilk aydaki görme keskinliği artışı anlamlı olarak daha fazla bulundu (p=0.036) ancak denge skoru artışında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı.
Sonuç: Katarakt cerrahisi sonrası bir ay içinde görme keskinliği anlamlı olarak artmaktadır. Buna bağlı olarak da görme yetersizliği fazla olan kişilerde düşük bulunan fonksiyonel denge skorları katarakt ameliyatıyla anlamlı olarak yükselmektedir. Ameliyat sonrası görme fonksiyonlarındaki bu hızlı düzelme, hastaların denge becerilerini arttırarak daha rahat ve güvenli hareket etmelerine dolayısıyla yaşam kalitelerinin yükselmesine sebep olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Görme, Katarakt, Denge, Fakoemülsifikasyon, Düşme


Fulya Duman, Zeynep Kılıç, Emel Ece Özcan-ekşi. The Impact of Cataract Surgery On Functional Balance Skills of Adults. . 2019; 49(5): 243-249

Corresponding Author: Fulya Duman, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar