. 2012; 42(3): 172-176

Ocular surface reconstruction with cultivated limbal epithelial cells in imbal stem cell deficiency: one year follow-up results

İsmet Durak1, Özlem Barut Selver2, Esra Erdal3, İmge Kunter3, Zeynep Özbek Söylemezoğlu1, Jose Mario Wolosin4
1Dokuz Eylül University Medical School, Department Of Ophthalmology İzmir, Turkey.
2Buca Seyfi Demirsoy Hospital Department Of Ophthalmology İzmir, Turkey.
3Dokuz Eylül University Medical School Department Of Medical Biology And Genetics İzmir, Turkey.
4Mount Sinai Medical School, Department Of Ophthalmology And Black Family Stem Cell Institute New York, United States.

Purpose: To evaluate the 1 year follow-up results of cultivated limbal epithelial cell (CLEC) transplantation in unilateral limbal stem cell deficiency (LSCD).
Methods: One year follow-up results of five unilateral LSCD patients who had undergone CLEC transplantation were evaluated. Parameters for this evaluation were, florescein staining of ocular surface, corneal vascularisation and status of epithelium with slit lamp and visual acuity. 1,5 mm limbal biopsy was performed from the superior limbus of the healthy eyes, broke into two equal pieces, expanded on human amniotic membrane (hAM) and inserts for 14 days until getting 20 mm in size. CLECs on hAMs were used directly and cells on inserts were used after detachment procedure. The symblepharon and pannus tissues were removed, superficial keratectomy was performed. CLEC on hAMs were transplanted epithelial side up onto the bare corneal stroma, sutured to conjunctiva with 10-0 nylon sutures. Free CLEC layer from insert was placed on hAM as a second layer, additional hAM was used as a protective layer all over other tissues.
Results: Median age was 44.4 years (14-71). The etiology was chemical burn in all patients. Median duration of symptoms was 10 years (2-18), median follow-up period was 12.6 (12-12.5) months. Preoperative best corrected visual acuities (BCVA) were light perception in three patients, counting fingers at 50 cm in one patient and 3/10 in one patient. Visions were improved in all patients. Postoperative BCVA 12 months after the surgery were between counting fingers at 3 meters to 6/10. There was a temporary hemorrhage between two layers of hAMs in one patient at the early postoperative period. Peripheral corneal vascularization has occured in three patients, in patient corneal vascularization has reached to the paracentral area.
Conclusion: CLEC transplantation is an efficient treatment option for unilateral LSCD for mid-long term follow-up period

Keywords: Cornea, Limbal stem cell deficiency, Cultivated limbal epithelial cell transplantation, Corneal vascularization


Limbal kök hücre yetmezliğinde kültüre edilmiş limbal epitel hücreleri ile oküler yüzey rekonstrüksiyonunun bir yıllık sonuçları

İsmet Durak1, Özlem Barut Selver2, Esra Erdal3, İmge Kunter3, Zeynep Özbek Söylemezoğlu1, Jose Mario Wolosin4
1Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı İzmir.
2Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Birimi, İzmir.
3Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Ve Genetik Anabilim Dalı İzmir.
4Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Ve Black Family Kök Hücre Enstitüsü, Mount Sinai Tıp Fakültesi, New York, Amerika Birleşik Devletleri.

Amaç: Tek taraflı limbal kök hücre yetmezliğinin (LKHY) tedavisinde, kültüre edilmiş limbal epitel hücreleri (KLEH) ile oküler yüzey rekonstrüksiyonunun, bir yıllık sonuçlarının değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Tek taraflıLKHY tedavisinde, KLEH ile oküler yüzey rekonstrüksiyonu uygulanan 5 hastanın bir yıllık sonuçları değerlendirildi. Bu değerlendirmede başlıca parametreler görme keskinliği, oküler yüzeyin flöressein ile boyanması, korneal vaskülarizasyon ve biyomikroskopta epitelin görünümü idi.
Biyopsi ve Laboratuvar tekniği: Unilateral LKHY hastalarının, sağlam gözlerinin üst limbuslarından 1.5 mm uzunluğunda limbal biyopsi alındıktan sonra iki eşit parçaya ayrılarak amniyotik membran ve insertlere ekildi. 14 günlük kültür sonrası yaklaşık 20 mm boyutlarına gelen epitel, amniyotik membran ile direkt, insertteki ise altındaki materyalden serbestleştirilerek kullanıldı.
Cerrahi teknik: LKHY olan gözlerde, semblefaron ve pannus dokuları temizlendi. Yüzeyel keratektomi yapıldıktan sonra KLEH içeren amniyotik membran epitel yukarıda olarak 10-0 monoflaman nylon sütür ile konjunktivaya 360 derece sütüre edildi. Üzerine insert üzerinde kültüre edilmiş ve ardından serbestleştirilmiş epitel tabakası yerleştirildi. En üste ise koruyucu amaçlı olarak tek katlı amniyotik membran konuldu ve konjunktivaya 360 derece sütüre edildi.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 44.4 yıl (14-71) idi. Hastaların tümünde LKHY’nin nedeni alkali yanığıydı ve semptomların süresi ortalama 10 (2-18) yıldı. Ameliyat öncesi görme keskinliği 3 hastada ışık hissi, 1 hastada 50 cm’den parmak sayma, 1 hastada ise 0.3 düzeyindeydi. Ortalama 12.6 (12-12.5) aylık izlem sonunda tüm hastalarda görme düzeyleri arttı ve görmeler 3 metreden parmak sayma ile 0.6 arasındaydı. Postoperatif dönemde, bir hastada iki amniyotik membran tabakası arasında geçici hemoraji gözlendi. Üç hastada periferal korneal vaskülarizasyon gelişti, 1 hastada ise parasantrale kadar uzandı.
Sonuç: Unilateral LKHY tedavisinde, KLEH ile oküler yüzey rekonstrüksiyonu tedavisi orta-uzun dönemde güvenli ve etkili bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Kornea, Limbal kök hücre yetmezliği, Kültüre edilmiş limbal epitel hücre transplantasyonu, Korneal vaskülarizasyon


İsmet Durak, Özlem Barut Selver, Esra Erdal, İmge Kunter, Zeynep Özbek Söylemezoğlu, Jose Mario Wolosin. Ocular surface reconstruction with cultivated limbal epithelial cells in imbal stem cell deficiency: one year follow-up results. . 2012; 42(3): 172-176

Corresponding Author: İsmet Durak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar