. 2013; 43(6): 446-450

The Diagnostic Significance of Spectral Optical Coherence Tomography Derived Tear Meniscus Parameters in Dry Eye Disease

Seray Aslan Bayhan, Hasan Ali Bayhan, İzzet Can
Ophthalmology Department, Bozok University Faculty Of Medicine, Yozgat, Turkey

Purpose: To evaluate the correlation between clinical tests, patient symptoms and spectral optical coherence tomography (OCT; RTVue, Optovue) derived lower tear meniscus (TM) parameters and to verify sensitivity and specifity of TM parameters in diagnosis of dry eye disease.
Methods: 38 eyes of 38 patients (22 dry eye patients, 16 healthy subjects) were examined in this prospective study. After routine ophthalmologic examination, anterior segment OCT derived TM height (TMH), TM depth (TMD) and TM area (TMA) were measured, and tear break up time (TBUT) and Schirmer test with anesthesia were assessed in all patients. For evaluation of symptoms participants completed ocular surface disease index (OSDI) questionnaire. Correlation between tests was assessed using Pearson correlation coefficient (r).
Results: There was a significant positive correlation between Schirmer test results and TMH, TMA and TMD (r = 0.79, 0.58, 0.58, respectively). TBUT was positively correlated with TMH however it was not correlated with TMA and TMD (r =0.63, 0.14 and 0.10, respectively). There was no significant correlation between OSDI score and 3 parameters of TM. TM measurements were significantly lower in dry eyes than in controls. Sensitivity and specificity for dry eye diagnosis were %81.5 ve %86.8 for TMH; %78.9 ve %76.3 for TMA; and %76.3 ve %52.6 for TMD, respectively.
Conclusions: OCT derived TM parameters were correlated with Schirmer test but there was no correlation between TM parameters and patient symptoms. TM measurements have high sensitivity and specificity for the diagnosis of dry eye.

Keywords: Dry eye, tear meniscus, optical coherence tomography


Spektral Optik Koherens Tomografi ile Belirlenen Gözyaşı Menisküs Parametrelerinin Kuru Göz Tanısındaki Yeri

Seray Aslan Bayhan, Hasan Ali Bayhan, İzzet Can
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Yozgat.

Amaç: Spektral optik koherens tomografi (OKT; RTVue, Optovue) ile belirlenen alt gözyaşı menisküs (GM) parametrelerinin klinik testler ve hasta semptomları ile ilişkisini değerlendirmek ve GM parametrelerinin kuru göz tanısındaki duyarlılık ve özgüllüğünü incelemek.
Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma kapsamında 38 hastanın (22 kuru göz hastası, 16 sağlıklı birey) 38 gözü değerlendirildi. Tüm hastalarda rutin oftalmolojik muayeneyi takiben ön segment OKT ile belirlenen GM yüksekliği (GMY), GM derinliği (GMD) ve GM alanı (GMA) ölçüldü, gözyaşı kırılma zamanı (GKZ) ve anestezili Schirmer testi değerlendirildi. Hasta semptomlarının değerlendirilmesi için katılımcılar oküler yüzey hastalığı indeksi (OSDİ) anketini tamamladı. Testler arasındaki korelasyon Pearson bağıntı katsayısı (r) ile değerlendirildi.
Bulgular: Schirmer sonuçları ile GMY, GMA ve GMD arasında anlamlı pozitif korelasyon vardı (sırasıyla r = 0.79, 0.58, 0.58). GKZ ile GMY arasında anlamlı pozitif korelasyon var iken GKZ ile GMA ve GMD parametreleri arasında anlamlı korelasyon yoktu (sırasıyla r=0.63, 0.14 ve 0.10). OSDİ skoru ve GM nün 3 parametresi arasında korelasyon bulunmadı. GM parametreleri kuru göz grubunda kontrol grubuna göre daha düşük idi. Kuru göz tanısı koymada duyarlılık ve özgüllük sırasıyla GMY için %81.5 ve %86.8; GMA için %78.9 ve %76.3; GMD için ise %76.3 ve %52.6 idi.
Sonuç: OKT ile değerlendirilen GM parametreleri Schirmer testi ile korelasyon göstermektedir ancak hasta semptomları ile anlamlı korelasyonları yoktur. Kuru göz tanısında GM ölçümleri yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahiptir.

Anahtar Kelimeler: Kuru göz, gözyaşı menisküsü, optik koherens tomografi


Seray Aslan Bayhan, Hasan Ali Bayhan, İzzet Can. The Diagnostic Significance of Spectral Optical Coherence Tomography Derived Tear Meniscus Parameters in Dry Eye Disease. . 2013; 43(6): 446-450

Corresponding Author: Seray Aslan Bayhan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar