. 2012; 42(2): 131-134

Causes of Visual Impairment in the Van City Area According to Health Committe Reports

Doğan Ceyhan, Tekin Yaşar, Ahmet Demirok, Adnan Çınal, Oktay Esmer, Muhammed Batur
Yüzüncü Yıl University, School Of Medicine, Department Of Ophthalmology

PURPOSE: In this study, disability reports of health committee of the Hospital of the.... University School of Medicine, will be evaluated. The demographic characteristics, causes and degree of visual loss, “visual system impairment rating” and “whole body impairment rating” of the people with visual impairment will be determined.
MATERIAL and METHOD: Health committee disability reports of our hospital, between September 2006 and August 2010, were evaluated. Relevant variables of each patient were recorded and evaluated.
FINDINGS: 415 health committee reports for visual impairment were found to be ordered during the period of the study. One hundred fifty three (36,9 %) of the cases were female and 262 (63.1%) were male and the mean age was 41.8 ± 22.4 years. The most frequent causes for visual impairment were macular diseases, evisceration and phitisis, amblyopia, optic nerve diseases, degenerative myopia, acquired corneal and hereditary retinal diseases. The patients whom had a disability report had a mean 41,69 ± 25,92 % “visual system impairment rating” and 60,76 ± 24,67 % “whole body impairment rating”
RESULT: This research was planned for contributing to the epidemiologic information about visual impairment in our country. This data may serve to compute the cost of visual disability reports. The information will also be expected to contribute to determine the causes and the measures for the prevention of diseases and conditions generating visual disability.

Keywords: Visual impairment, epidemiology of visual impairment, visual system impairment rating, whole body impairment rating, low vision


Sağlık Kurulu Raporlarına Göre Van Bölgesinde Görme Özürlülük Nedenleri

Doğan Ceyhan, Tekin Yaşar, Ahmet Demirok, Adnan Çınal, Oktay Esmer, Muhammed Batur
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Van

AMAÇ: Bu çalışmada Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Sağlık Kurulu’ndan “özürlü sağlık kurulu raporu” alan kişilerin demografik özellikleri ile görme kaybı nedeni, görme derecesi, “görme sistemi işlev bozukluğu oranı” ve “tüm vücut fonksiyon kayıp oranı” gibi değişkenler incelenecektir.
GEREÇ ve YÖNTEM: Eylül 2006 ile Ağustos 2010 tarihleri arasında hastanemiz sağlık kurulundan özürlülük raporu alan kişilerin sağlık kurulu raporları incelenmiştir. Araştırmaya konu olan değişkenler her hasta için kaydedilmiş ve veriler değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Hastanemiz sağlık kurulunda araştırmayı kapsayan sürede 415 kişiye görme ile ilgili rahatsızlıklar nedeniyle özürlü raporu düzenlenmiştir. Rapor düzenlenen hastaların 153’ünün (% 36,9) kadın, 262’sinin (% 63,1) erkek olduğu ve yaş ortalamalarının 41,8 ± 22,4 yıl olduğu saptanmıştır. En sık görülen görme sistemi işlev bozukluğu nedenleri arasında sırasıyla makula hastalıkları, evissere/ ftizik gözler, ambliyopiler, optik sinir hastalıkları, dejeneratif miyopi, edinsel kornea patolojileri ve herediter retina hastalıkları bulunmaktadır. Göz hastalıkları nedeniyle özürlü sağlık kurulu raporu alan kişilerde görme sistemi işlev bozukluğu oran ortalaması yüzde 41,69 ± 25,92 diğer sistem hastalıkları ile birlikte tüm vücut fonksiyon kayıp oranı ise ortalama yüzde 60,76 ± 24,67 olarak saptanmıştır.
SONUÇ: Bu araştırma ile ülkemizde görme özürlüler ile ilgili epidemiyolojik bilgiye katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu veriler ile görme özürlülük raporlarının maliyeti, görme özürlülük oluşturan hastalık nedenlerinin ve bu hastalıkların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi gibi amaçlara katkı sağlanabilecektir.

Anahtar Kelimeler: Görme özürlülük, görme özürlülük epidemiyolojisi, görme sistemi işlev bozukluğu oranı, tüm vücut fonksiyon kayıp oranı, az görme


Doğan Ceyhan, Tekin Yaşar, Ahmet Demirok, Adnan Çınal, Oktay Esmer, Muhammed Batur. Causes of Visual Impairment in the Van City Area According to Health Committe Reports. . 2012; 42(2): 131-134

Corresponding Author: Doğan Ceyhan, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar