. 2018; 48(2): 95-98

Bilateral asymmetric rhegmatogenous retinal detachment of a patient with Stickler Syndrome

Caner Öztürk1, Almila Sarıgül Sezenöz2, Gürsel Yılmaz1, İmren Akkoyun1
1Başkent Univeristy Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, Ankara, Turkey
2Çankırı State Hospital

To present the long-term anatomical and visual outcomes of bilateral asymmetric rhegmatogenous retinal detachment repair in a patient with Stickler Syndrome.
A 17 year old girl was presented with decrease in visual acuity for more than one year. Her best-corrected visual acuity (BCVA) was 0.1 in the right eye and 0.05 in the left eye. Biomicroscobic anterior segment examination revealed subcapsular cataract in both eyes. Fundus examinations bilateral rhegmatogenous retinal detachment, chronic retinal detachment accompanied by multiple retinal holes, tears and membraneous fibrillary vitreus in the peripheral retina. Grade C2 proliferative vitreoretinopathy was observed in the left eye.
Scleral buckling surgery was performed initially for both eyes. After the primary surgical procedure retinal reattachment was achieved in the right eye and left eye underwent phacoemulsification, intraocular lens implantation, pars plana vitrectomy (PPV) and silicone oil injection. After these surgical procedures retinal reattachment was achieved in the left eye. Silicone oil removal was performed six months after PPV surgery. After surgical treatment the BCVA was 0.6 in the right eye at the end of 3.5 years follow-up period. In the left eye after silicone oil removal BCVA of 0.2 was achieved after 36 months of follow-up and retinal reattachment was obtained in both eyes.
Scleral buckling surgery and PPV are effective and confidential methods for the treatment of chronical retinal detachment cases in Stickler Syndrome.

Keywords: Stickler Syndrome, rhegmatogenous retinal detachment, scleral buckling, vitrectomy


Stickler Sendromu nedeni ile bilateral asimetrik seyirli regmatojen retina dekolmanı

Caner Öztürk1, Almila Sarıgül Sezenöz2, Gürsel Yılmaz1, İmren Akkoyun1
1Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Ankara
2Çankırı Devlet Hastanesi

Stickler Sendromu nedeni ile bilateral asimetrik seyreden regmatojen retina dekolmanı olgusunu ve tedavi sonuçlarını sunmayı amaçladık.
Onyedi yaşında bayan hasta her iki gözde yaklaşık 1 yıldır görmede azalma şikayeti ile başvurdu. Hastanın yapılan muayenesinde en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) sağ gözde 0.1, sol gözde 0.05 düzeyindeydi. Yapılan ön segment muayenesinde her iki gözde subkapsüler katarakt saptandı. Fundus muayenesinde her iki gözde regmatojen retina dekolmanı, periferde membranöz fibriler vitreus ile birlikte çok sayıda delik ve yırtığın eşlik ettiği kronik dekolmanın yanında sol gözde proliferatif vitreoretinopati (PVR) evre C2 mevcuttu. ilk cerrahi girişim olarak her iki göze skleral çökertme uygulandı.
Postoperatif sağ gözde retina yatıştı. Sol göze ek olarak Fakoemulsifikasyon+intraoküler lens implantasyonu+pars plana vitrektomi ve silikon enjeksiyonu uygulandı. Tüm cerrahi girişimlerin ardından sol gözde retina sorunsuz yatıştı. Pars plana vitrektomiden 6 ay sonra silikon ekstraksiyonu gerçekleştirldi. Hastamız postoperatif dönemde sağ gözde yaklaşık 3.5 yıllık takibinde yatışık retina ile EİDGK 0.6 seviyesine ulaştı. Sol gözde silikon ekstraksiyonu sonrası 36 aylık takip süresinde EİDGK 0.2 sevisine ulaşırken retina yatışık olarak izlendi.
Stickler Sendromu nedeni ile ağır seyirli kronik retina dekolmanı olgusunda skleral çökertme ve pars plana vitrektomi etkin ve güvenilir bir tedavi seçeneği olabilir.

Anahtar Kelimeler: Stickler Sendromu, regmatojen retina dekolmanı, skleral çökertme, vitrektomi


Caner Öztürk, Almila Sarıgül Sezenöz, Gürsel Yılmaz, İmren Akkoyun. Bilateral asymmetric rhegmatogenous retinal detachment of a patient with Stickler Syndrome. . 2018; 48(2): 95-98

Corresponding Author: İmren Akkoyun, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar