. 2014; 44(5): 392-395

Torsional phacoemulsification and tip selection

Fırat Helvacıoğlu1, Celal Yeter2, Sadık Şencan1, Zeki Tunç1
1Maltepe University Faculty Of Medicine, Department Of Ophthalmology, Istanbul
2Başakşehir Goverment Hospital, Department Of Ophthalmology, Istanbul

One of the recent advances in cataract surgery is torsional phacoemulsification. It was developed to increase the efficacy of ultrasonic emulsification. In torsional phacoemulsification, the torsional movement of the tip is translated to side-to-side cutting action with the aid of bent phaco tips. Lens material is cut in both directions, rather than only during a forward stroke. The efficiency of this technique is further enhanced by an improvement in followability provided by the inherent non-repulsive nature of the side-to-side motion. Tip selection is very important for the efficiency of torsional phacoemulsification. Theoretically, there are 2 ways to enhance the cutting efficiency of the tip. First is the stroke length; the 22-degree bent 30-degree Kelman mini-flared tip cuts longer than the 12-degree bent 30-degree mini-flared Kelman tip. Second is the angulation or bevel; the higher the degree (45 degree), the better cutting efficiency. Retrospectively analyses of the previously published clinical studies clearly demonstrated that the efficacy of the torsional phacoemulsification has positive correlation with both the aperture angles and neck angles of the tips.

Keywords: Torsional phacoemulsification, phaco tips


Torsiyonel fakoemülsifikasyon ve fako iğnesi seçimi

Fırat Helvacıoğlu1, Celal Yeter2, Sadık Şencan1, Zeki Tunç1
1Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul
2Başakşehir Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, İstanbul

Torsiyonel fakoemülsifikasyon katarakt cerrahisindeki son gelişmelerden biridir. Ultrasonik emülsifikasyonun verimini arttırmak için geliştirilmiştir. Torsiyonel fakoemülsifikasyonda, iğnenin torsiyonel hareketi eğimli fako iğnelerinin yardımı ile yandan yana kesme hareketine dönüşür. Sadece ileri vuruş yerine lens her iki yöndeki hareket esnasında da kesilir. Yatay kesme hareketinin tabiatında itme olmamasından dolayı daha iyi takip sağlanabilir, bu da tekniğin verimini daha da arttırmaktadır. Torsiyonel fakoemülsifikasyonun verimi için iğne seçimi çok önemlidir. İğnelerin kesme verimini teorik olarak arttırmanın iki yolu bulunmaktadır. Birincisi darbe uzunluğudur; 22 derece eğimli, 30 derece açıklı iğne, 12 derece eğimli 30 derece açıklı iğneden daha uzun bir kesim hareketine sahiptir. İkincisi ise ağız açıklık açısıdır. Ne kadar fazla (45 derece) ise kesme etkisi de o kadar fazladır. Torsiyonel fakoemülsifikasyonun verimliliği ile iğnelerin hem boyun açıları hem de açıklık açıları arasında pozitif ilgileşim olduğu daha önceden yayınlanan klinik çalışmaların analizleri ile açıkça gösterilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Torsiyonel fakoemülsifikasyon, fako iğneleri


Fırat Helvacıoğlu, Celal Yeter, Sadık Şencan, Zeki Tunç. Torsional phacoemulsification and tip selection. . 2014; 44(5): 392-395

Corresponding Author: Fırat Helvacıoğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar