. 2011; 41(4): 260-263

A Congenital Glaucoma Case With Rubınstein- Taybi Syndrome

Mümin Hakan Eren, Hasan Altınkaynak, Hülya Güngel, Tanıl Gürsel
Beyoglu Eye Education And Research Hospital, Istanbul, Turkey

A CONGENITAL GLAUCOMA CASE WITH RUBINSTEIN-TAYBI SYNDROME

Purpose: To evaluate systemic, eye manifestations and treatment modalities in a case with Rubinstein-Taybi Syndrome (RTS) with bilateral congenital glaucoma and structural eye anomalies.
Method: Case report
Findings: Eigth- month- old case of RTS child presented to our clinic with bilateral epiphora and corneal haze in one eye. In ophthalmologic examination bilateral congenital glaucoma and epiblepheron were found. Medical and surgical treatment of congenital glaucoma were performed.
Conclusion: Abnormal eye findings are commonly seen in RTS cases, ophthalmologic examinations and treatment modalities should be done with caution.

Keywords: Congenital glaucoma, Rubinstein-Taybi Syndrome


Rubinstein -Taybi Sendromlu Bir Konjenital Glokom Olgusu

Mümin Hakan Eren, Hasan Altınkaynak, Hülya Güngel, Tanıl Gürsel
Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye

RUBİNSTEİN -TAYBİ SENDROMLU BİR KONJENİTAL GLOKOM OLGUSU

Amaç: Bilateral konjenital glokom ve göz anomalileri olan Rubinstein-Taybi Sendromlu (RTS)bir olguda sistemik bulguları ve göz bulgularını incelemek ve tedaviye yaklaşımı değerlendirmek
Metod: Olgu sunumu
Bulgular: 8 aylık RTS’li olgu, kliniğimize her iki gözde sulanma, bir gözde korneal bulanıklık şikayetleriyle getirildi. Olgunun oftalmolojik muayenesinde, bilateral konjenital glokom ve epiblefaron olduğu görüldü. Olguya konjenital glokoma yönelik medikal ve cerrahi tedavi yaklaşımları uygulandı.
Sonuç: RTS’li olgularda anormal göz bulguları sıklıkla görülmekte olup, buna yönelik muayene ve tedavi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Konjenital glokom, Rubinstein-Taybi Sendromu


Mümin Hakan Eren, Hasan Altınkaynak, Hülya Güngel, Tanıl Gürsel. A Congenital Glaucoma Case With Rubınstein- Taybi Syndrome. . 2011; 41(4): 260-263

Corresponding Author: Hasan Altınkaynak, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar