. 2015; 45(6): 249-253

Demographics of Patients with ‘Double Pterygium’ and Surgical Outcome

Fulya Duman1, Mustafa Köşker2
1Antalya Ataturk State Hospital, Ophthalmology Department, Antalya
2Ulus State Hospital, Ophthalmology Department, Ankara

Purpose: To analyze demographic and ophthalmologic characters of patients with ‘Double pterygium’ in Mediterranean region and to evaluate their outcomes of surgery.
Material and Method: Records of all patients having surgery because of pterygium, in Antalya Ataturk State Hospital between November 2012 and March 2014 were retrospectively reviewed. Patients with pterygium in both sides of cornea (nasal and temporal) were included in the study. Excluded were the patients with less than six months follow up. Age, occupation and smoking status of patients, recurrence of pterygium or any existing complications in records were evaluated. Fibrovascular proliferation more than 0.5mm over cornea was accepted as recurrence.
Results: There was the diagnosis of ‘double pterygium’ in 8 (5%) patients in 158 patients with pterygium surgery. Six (75%) patients were male and two (25%) were female. Mean age was 42.63 (26-71). It was recorded that all patients had work under the sun at least for 5 hours a day. No intra-operative or post-operative complications were found. Mean follow up time after surgery was 12 (6-21) months and no recurrence was detected.
Discussion: Pterygium, especially ‘double pterygium’ is mostly seen in warm climates and people with outdoor work. To divide the free conjunctival autogreft into two, and suture in the places of excised pterygium in both sides of cornea is a good choice in these patients.

Keywords: Pterygium, ‘Double pterygium’, Conjunctival autograft


'Çift Başlı Pterjiyum’da Ameliyat Sonuçları ve Hastaların Demografik Özellikleri

Fulya Duman1, Mustafa Köşker2
1Antalya Atatürk Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Bölümü, Antalya
2Ulus Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Bölümü, Ankara

Amaç: Akdeniz Bölgesindeki ‘çift başlı pterjium’lu hastaların demografik ve oftalmolojik özelliklerini incelemek ve bu hastalara uygulanan ameliyat sonuçlarını değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Kasım 2012 – Mart 2014 tarihleri arasında Antalya Atatürk Devlet Hastanesi rutin poliklinik muayenelerinde pterjium endikasyonu ile ameliyat edilen tüm hastalar geriye dönük olarak tarandı. Korneanın her iki tarafında (nazal ve temporal) pterjium olan hastalar çalışmaya alındı. Takip süresi altı ayın altında olan hastalar çalışmaya alınmadı. Alınan kayıtlarda hastaların yaşları, meslekleri, sigara kullanımı tarandı. Ameliyat sonrası yapılan takip kayıtlarında pterjium nüksü veya herhangi bir komplikasyon olup olmadığı incelendi. Kornea üzerinde 0,5mm’den fazla fibrovasküler büyüme, nüks olarak değerlendirildi.
Bulgu: Pterjium ameliyatı olan 158 hastanın 8’inde (%5) ‘çift başlı pterjium’ tanısı vardı. Altısı (%75) erkek, ikisi (%25) kadın olan hastaların yaş ortalaması 42,63 (26-71) idi. Hastaların hepsinin günde en az 5 saat güneş altında çalıştığı tespit edildi. Ameliyat sırasında veya sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmediği görüldü. Hastaların ameliyattan sonraki takip süresi ortalama 12 (6-21) aydı ve bu süre içinde hastaların hiçbirinde nüks görülmedi.
Sonuç: Pterjium, özellikle de ‘çift başlı pterjium’ sıcak iklimlerde ve dışarıda çalışanlarda daha sık görülmektedir. Bu hastalarda, tek parça olarak alınan serbest konjonktiva otogreftinin ikiye bölünerek korneanın her iki yanından çıkarılan pterjiumların yerine sütüre edilmesi suretiyle yapılan ameliyat iyi bir seçenektir.

Anahtar Kelimeler: Pterjium, ‘Çift başlı pterjium’, Konjonktiva otogrefti


Fulya Duman, Mustafa Köşker. Demographics of Patients with ‘Double Pterygium’ and Surgical Outcome. . 2015; 45(6): 249-253

Corresponding Author: Fulya Duman, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar