. 2018; 48(4): 166-170

Does long term soft contact lens wear affect corneal and anterior chamber parameters?

Cemal Çavdarlı, Pınar Topçu Yılmaz
Ankara Numune Training and Research Hospital, Department of Ophthalmology, Ankara, Turkey

Aim: To assess the long term effects of soft contact lenses (SCL) on the cornea and anterior chamber by topography.
Method: Thirty nine eyes of 22 healthy patients were enrolled into this prospective study. Changes in the corneal and anterior chamber parameters before and after 12 months of daily use of SCLs (Air Optix Aqua, Air Optix Aqua for Astigmatism, Acuvue Oasys and Acuvue Oasys for Astigmatism) were examined with Pentacam (Oculus, Germany).
Results: The best corrected visual acuity with toric SCL was significantly better compared to spectacles in the toric SCL group (0.94±0.72 vs 0.98±0.34, p=0.004). None of the corneal [horizontal and vertical keratometry, corneal volume, front and back surface of corneal astigmatism, corneal pachymetry of apex and thinnest location] and anterior chamber [anterior chamber depth, volume and angle] parameters showed a statistically significant change after long term daily wear of SCLs.
Conclusions: The results of this study revealed that long term wear of current high oxygen permeable and relatively low modulus silicone hydrogel SCLs do not change the cornea and anterior chamber morphology and volumetrical parameters. Furthermore the visual performance can be better with toric SiH SCL's than spectacle glasses.

Keywords: soft, contact lens, cornea, anterior chamber, topography

Keywords: soft, contact lens, cornea, anterior chamber, topography


Uzun Süreli Yumuşak Kontakt Lens Kullanımı Kornea ve Ön Kamara Ölçümlerini Etkiler mi?

Cemal Çavdarlı, Pınar Topçu Yılmaz
SBÜ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göz Hastalıkları Kliniği, Ankara, Türkiye

Amaç: Yumuşak kontakt lenslerin kornea ve ön kamaradaki uzun dönem etkilerinin topografi cihazı ile değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: 22 hastanın 39 gözü çalışmaya prospektif olarak dahil edildi. Kornea ve ön kamaradaki muhtemel değişimler, başlangıç değerlendirme ve 12 ay süreyle gün içerisinde yumuşak kontakt lens kullanımı (Air Optix Aqua, Air Optix Aqua for Astigmatism, Acuvue Oasys and Acuvue Oasys for Astigmatism) sonrasında Pentacam (Oculus, Germany) ile değerlendirildi.
Bulgular: Torik lens kullanıcılarında, kontakt lens ile elde edilen en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) gözlükle elde edilen EİDGK’e göre istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksekti (0.94±0.72 vs 0.98±0.34, p=0.004). Uzun dönemde aylık yumuşak kontakt lenslerin günlük kullanımı sonrasında kornea (horizontal ve vertikal keratometri, korneal hacim, ön ve arka yüz korneal astigmatizma, korneal apeks ve en ince korneal kalınlık) ve ön kamara (derinliği, hacmi, açısı) parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik izlenmedi.
Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, günümüz yüksek oksijen geçirgen ve görece düşük modulus silikon hidrojel (SiH) kontakt lenslerinin uzun dönem kullanımının kornea ve ön kamara morfolojisini ve hacimsel parametrelerini etkilemediğini göstermektedir. Torik SiH kontakt lensler ile vizüel performansta gözlük camlarına göre daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Anahtar kelimeler: yumuşak, kontakt lens, kornea, ön kamara, topografi

Anahtar Kelimeler: yumuşak, kontakt lens, kornea, ön kamara, topografi


Cemal Çavdarlı, Pınar Topçu Yılmaz. Does long term soft contact lens wear affect corneal and anterior chamber parameters?. . 2018; 48(4): 166-170

Corresponding Author: Cemal Çavdarlı, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar