. 2016; 46(3): 99-103

Effect of Corneal Incision Enlargement on Surgically Induced Astigmatism in Biaxial Microincisional Cataract Surgery

Mehmet Tetikoğlu1, Celal Yeter2, Fırat Helvacıoğlu3, Serdar Aktaş1, Hacı Murat Sağdık1, Fatih Özcura1
1Department Of Ophtalmology, Dumlupınar University, Kütahya, Turkey
2Department Of Ophtalmology, Başakşehir State Hospital, İstanbul, Turkey
3Department Of Ophtalmology, Maltepe University, Istanbul, Turkey

Summary
Objectives: to evaluate the surgically induced astigmatism induced by biaxial microincisional cataract surgery with enlargement of one corneal incision during intraocular lens implantation.
Materials and Metods: this study included medical record of 683 eyes with cataract who underwent biaxial microincision cataract surgery and intraocular lens implantation (IOL). There were 4 groups which defined according to final korneal incision length after İOL implantation: 83 eyes in the 1.6mm corneal incision group 1and 200 eyes for each 2, 2.4, 2.8mm corneal incision group 2,3,4. Surgically induced astigmatism (SIA) was assessed by using preoperative and postoperative keratometric value at one months.
Results: The mean magnitude of SIA was 0.83± 0.4D in group 1, 0.93 ± 0.5D in group 2, 1.03 ±0.6D in group 3 and 1.04 ± 0.7D in group 4. The SIA showed statistically significant changes between four groups (P=0.05). Groups were compared pairs differed significantly between group 1 with group 3 and 4 (p =0.005).
Conclusion: SIA of biaxial microincision cataract surgery at 1.6mm was at least. Enlargement of corneal incision during IOL implantation lead to significantly inceases of SIA after 2.0mm corneal incision. we consider that B-MICS will be mostly preferable to prevent SIA and to increase visual acuity after developing and dissemination of IOL which can be inserted from small corneal incision.

Keywords: Astigmatism, Biaxial microincision cataract surgery, Phacoemulsification


Biaksiyel Mikroinsizyonel Katarakt Cerrahisinde Korneal Kesinin Genişletilmesinin Cerrahi Astigmatizmaya Etkisi

Mehmet Tetikoğlu1, Celal Yeter2, Fırat Helvacıoğlu3, Serdar Aktaş1, Hacı Murat Sağdık1, Fatih Özcura1
1Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kütahya
2Başakşehir Devlet Hastanesi, Göz Hastalıkları Bölümü, İstanbul
3Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Biaksiyel katarakt cerrahisinde göz içi lens (GİL) implantasyonu esnasında korneal kesinin genişletilmesinin cerrahiye bağlı astigmatizmaya (CBA) etkisini incelemek.
Gereç ve Yöntem: Katarakt nedeni ile biaksiyel mikroinsizyonel katarakt cerrahisi (B-MİKC) ve GİL implantasyonu yapılan 683 hastanın bulguları retrospektif olarak incelendi. 1,6 mm korneal kesiden GİL yerleştirilen 83 göz grup 1, korneal kesi 2.0, 2.4, 2.8 mm’ye genişletilerek GİL yerleştirilen 200er göz de sırası ile grup 2,3,4 olarak belirlendi. Tüm hastaların ameliyat sonrası 1. aydaki keratometri ölçümleri yapılarak CBA hesaplandı.
Bulgular: GİL implantasyonundan sonra son korneal kesi genişliklerine göre; grup 1 de 0.83± 0.4 D, grup 2; 0.93 ± 0.5 D, grup 3; 1.03 ±0.6 D ve grup 4 de ise 1.04 ± 0.7 D CBA tespit edildi. 4 gruptaki ortalama CBA karşılaştırıldığıda aralarında istastistiksel olarak anlamlı fark bulundu (P=0.05). Gruplar ikişerli karşılaştırldığında grup 1 ile grup 3 ve grup 4 arasında anlamlı fark bulundu (p =0.005).
Sonuç: CBA’nın 1.6 mm de yapılan B-MİKC de düşük olduğu tespit edilmiştir.Korneal kesi GİL implantasyonu esnasında genişletildiğinde, CBA ‘nın 2.0 mm ve üzeri kesilerde anlamlı olarak artmaktadır. Küçük kesiden implante edilebilen GİL kullanımının yaygınlaştırlması ile B-MİKC katarakt tedavisinin CBA önlenmesi ve hastaların operasyon sonrası görme kalitesinin artırılması açısından daha çok tercih edilen bir yöntem olacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler: Astigmatizma, biaksiyel mikroinsizyonel katarakt cerrahisi, fakoemülsifikasyon


Mehmet Tetikoğlu, Celal Yeter, Fırat Helvacıoğlu, Serdar Aktaş, Hacı Murat Sağdık, Fatih Özcura. Effect of Corneal Incision Enlargement on Surgically Induced Astigmatism in Biaxial Microincisional Cataract Surgery. . 2016; 46(3): 99-103

Corresponding Author: Mehmet Tetikoğlu, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar