. 2017; 47(4): 226-230

Eyelid Molluscum Contagiosum Lesions in Two Patients with Unilateral Chronic Conjunctivitis

Şule Serin1, Ayşe Bozkurt Oflaz1, Pınar Karabağlı2, Şansal Gedik1, Banu Bozkurt1
1Department Of Ophthalmology, Selcuk University, Konya, Turkey
2Department Of Pathology, Selcuk University, Konya, Turkey

Molluscum contagiosum (MC) is a viral infection of the skin and the mucosal tissues and is characterized by skin-colored or transparent round nodules with a dimple or pit in the center. The infection is caused by a DNA poxvirus called the Molluscum Contagiosum virus (MCV). Although MC generally occurs in children, it has also been reported in immuncompromised and atopic patients. The virus is transmitted from person to person by skin contact or sexual intercourse. The lesions disappear within several months spontaneously in most of the cases. However, excision, cryotherapy, cauterization, topical chemicals and antivirals, oral cimetidine can be used in refractory cases. Herein, we discussed clinical findings and treatment options in two patients with unilateral chronic conjunctivitis associated with eyelid MC lesions.

Keywords: Molluscum Contagiosum, eyelid lesions, chronic conjunctivitis


Tek Taraflı Kronik Konjonktivitli İki Olguda Göz Kapağında Molluskum Kontagiozum Lezyonları

Şule Serin1, Ayşe Bozkurt Oflaz1, Pınar Karabağlı2, Şansal Gedik1, Banu Bozkurt1
1Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Anabilim Dalı, Konya
2Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Konya

Molluskum kontagiozum (MK), deri ve mukozada yerleşen, tipik olarak ortası çökük, deri renginde veya saydam yuvarlak nodüller ile karakterize viral bir enfeksiyondur. Etkeni poxvirüs grubundan bir DNA virüsü olan Molluskum Kontagiozum virüs (MKV) olan enfeksiyon genellikle çocuklarda görülmekle beraber immün yetmezlikli ve atopik bireylerde de bildirilmiştir. Bulaşma deri teması ve cinsel ilişki yoluyla olmaktadır. Lezyonlar genellikle birkaç ayda kendiliğinden geçmekle beraber dirençli olgularda ve tedavi sürecini hızlandırmak için eksizyon, kriyoterapi, koterizasyon, topikal kimyasal ve antiviral ajanlar ve oral simetidin kullanılmaktadır. Bu olgu sunumunda tek taraflı kronik konjonktivitle tarafımıza başvuran ve göz kapağında MK lezyonları saptanan iki hastanın klinik bulguları ve tedavisi literatür eşliğinde tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Molluskum Kontagiosum, kapak lezyonları, kronik konjonktivit


Şule Serin, Ayşe Bozkurt Oflaz, Pınar Karabağlı, Şansal Gedik, Banu Bozkurt. Eyelid Molluscum Contagiosum Lesions in Two Patients with Unilateral Chronic Conjunctivitis. . 2017; 47(4): 226-230

Corresponding Author: Banu Bozkurt, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar