. 2013; 43(4): 258-262

Evaluating of tear meniscus parameters in dry eye patients with Optical Coherent Tomography

Gülizar Soyugelen Demirok1, Canan Gürdal2, Özge Saraç2, Başak Bostancı Ceran2, İzzet Can3
1Terme State Hospital, Terme, Samsun
2Ankara Atatürk Training And Research Hospital, Ankara
3University Of Bozok, Eye Clinic, Yozgat

Purpose: To evaluate the changes in meniscus parameters with optical coherence tomography (OCT) after treatment and consider the correlation between the OCT parameters and dry-eye tests.
Method: Thirthy-two dry-eye patients and 30 healthy individuals were included. Visual acquities, biomicroscopic evaluation, Schirmer-I test, tear-break-up time (T-BUT) and lower-tear meniscus parameters measured with OCT were evaluated. Ocular surface disease index (OSDI) was performed. The measurements were repeated on the 10th day and 1st month of the treatment. Lower tear meniscus height (LTMH), depth (LTMD), area (LTMA) and α-angle were measured. The tear meniscus parameters of the dry-eye group were compared with the control group before treatment and the correlation between the dry-eye tests and OCT measurements were evaluated.The change in the results of the dry eye tests and OCT measurements with treatment were assessed.
Results: There was statistically no significant difference between the age and gender of the patients in groups. Before treatment the mean Schirmer-I test, TBUT and OSDI scores were different. The LTMH and LTMA were higher in the control group. In the dry-eye group before treatment there was a negative correlation between the OSDI score and OCT parameters, however no meaningful correlation was observed between any other test and OCT parameters. Although there were no change in LTMD and α-angle with treatment, the 1st month values of LTMH and LTMA were significantly higher from the pre-treatment and 10th day values.
Conclusion: When diagnosing dry-eye, TBUT and OSDI scores were found to be more effective compared to Schirmer-I test for the diagnosis of dry eye. Although not adequate by itself, tear meniscus parameters measured with OCT, LTMH and LTMA, may be helpful for evaluating the efficacy of treatment and the correlation of these two parameters with the OSDI score may increase the objectivity while questioning the symptoms.

Keywords: dry eye, OCT, Schirmer I, BUT, OSDI, tear meniscus


Kuru göz hastalarında Optik Koherans Tomografi ile gözyaşı menisküs parametrelerinin değerlendirilmesi

Gülizar Soyugelen Demirok1, Canan Gürdal2, Özge Saraç2, Başak Bostancı Ceran2, İzzet Can3
1Terme Devlet Hastanesi, Terme, Samsun
2Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Ankara
3Yozgat Bozok Üniversitesi, Göz Kliniği, Yozgat

Amaç: Optik Koherans Tomografi (OKT) ile kuru göz hastalarında ölçülen gözyaşı menisküs parametrelerinin suni gözyaşı tedavisi ile değişimi ve OKT parametrelerinin geleneksel kuru göz testleri ile korelasyonun değerlendirilmesi amaçlandı.
Yöntem: Yeni tanı alan 32 kuru göz hastasının sağ gözleriyle, 30 sağlıklı göz çalışmaya dahil edildi. Hastaların; görme keskinliği, biomikroskopik muayenesi, Schirmer-I testi, gözyaşı kırılma zamanı (GKZ), OKT ile alt gözyaşı menisküs parametreleri değerlendirildi. Oküler yüzey hastalığı indeksi (OSDI) ile semptom sorgulaması yapıldı. Ölçümler; suni gözyaşı ile tedavinin 10.günü ve 1.ayında tekrarlandı. Alt gözyaşı menisküs yüksekliği (AGMY),derinliği (AGMD), kesitsel alanı (AGMA) ve kornea ile yaptığı açı (α açısı) ölçüldü. Kuru göz grubunda tedavi öncesi gözyaşı menisküs değerleri kontrol grubuyla kıyaslandı, geleneksel kuru göz testleri ve OKT değerleri arasındaki korelasyon değerlendirildi. Tedaviyle kuru göz testleri ve OKT değişimleri gözlemlendi.
Sonuçlar: Hastaların yaş ortalamaları ve cinsiyet dağılımları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Tedavi öncesi ortalama Schirmer-I testi, GKZ ve OSDI skorları iki grup arasında anlamlı farklıydı. OKT parametrelerinden AGMY ve AGMA kontrol grubunda yüksek olacak şekilde iki grup arasında anlamlı farklı idi. Kuru göz grubunda tedavi öncesi ortalama OSDI skoruyla AGMY ve AGMA arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon varken, diğer tanı testleri ile OKT parametreleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. OKT parametrelerinden AGMD ve α açısında tedavi süresince anlamlı değişiklik gözlenmezken; AGMY ve AGMA ‘nın 1.ay değerleri tedavi öncesi ve 10.gün değerlere kıyasla anlamı şekilde yüksek olduğu görüldü.
Tartışma: Kuru göz tanısı koymada GKZ ve OSDI ile semptom sorgulamasının, Schirmer-I testine kıyasla daha faydalı olduğu, OKT ile ölçülen gözyaşı menisküs parametrelerinin tanı koymada tek başına yeterli olmamakla birlikte, tedaviye yanıtı izlemde özellikle AGMY ve AGMA’nın yardımcı olabileceği ve bu iki parametrenin OSDI skoru ile korelasyonunun semptom sorgulamada objektifliği artırabileceği düşünüldü.

Anahtar Kelimeler: kuru göz, OKT, Schirmer I, GKZ, OSDI, gözyaşı menisküsü


Gülizar Soyugelen Demirok, Canan Gürdal, Özge Saraç, Başak Bostancı Ceran, İzzet Can. Evaluating of tear meniscus parameters in dry eye patients with Optical Coherent Tomography. . 2013; 43(4): 258-262

Corresponding Author: Gülizar Soyugelen Demirok, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar