. 2013; 43(6): 385-390

Comparison of Central Corneal Thickness and Retinal Nerve Fiber Layer Thickness and Ganglion Cell Complex in Patients with Ocular Hypertension

Gamze Mumcu Taşlı1, Şerife Bayraktar2, Belgin İzgi2, Zafer Cebeci2
1Catalca Ilyas Cokay State Hospital, Istanbul
2Department Of Ophthalmology, Istanbul University Istanbul Medical Faculty, Istanbul

Purpose: To correlate the retinal nevre fiber layer thickness and ganglion ceell complex and central corneal thickness measurements in patients with ocular hypertension and healty subjects.
Material and Method: Seventy-six eyes of 38 patients with ocular hypertension and 76 eyes of 38 healty subjects were included in this study. Both groups were stratified by CCT into <550µ, 550- 579 µm ve ≥580 µm corneal subsets. Ultrasonic pachimetry was used to measure central corneal thickness and spectral OCT was used to measure retinal nerve fiber thickness( avarage, superior avarage, inferior avarage) and ganglion cell complex.
Results: Central corneal thickness and retinal nerve fiber layer(avarage, superior avarage, inferior avarage) measurements were compared in each groups. Central corneal thickness measurements in ocular hypertension group were higher when compared with the control groups. Superior quadrant RNLF measurements were thinner in cases with CCT <550µ then cases with CCT 550- 579 µm ve >579 µm. (p<0.01). Superior quadrant RNFL measurements were thinner in cases with CCT 550- 579 µm then cases with ≥580 µm (p<0,01). In ocular hypertension group there was no significant correlation between CCT and mean RNFL and inferior quadrant RNLFmeasurements (p>0.05).In control group there was no significant correlation with CCT and RNLF (avarage, superior avarage, inferior avarage) measurements(p>0.05). There was no significant correlation between CCT and avarage, superior avarage, inferior avarage ganglion cell compleks in both groups.
Discussion: Ocular hypertension patients with CCT < 550 µm may represent patients who have very early undetected glaucoma. This may in part explain the higher risk of these patients for progression to glaucoma.

Keywords: Ocular hypertension, retinal nerve fiber layer, central corneal thickness, ganglion cell complex


Oküler Hipertansiyon Tanılı Hastalarda Santral Kornea Kalınlığı ile Retina Sinir Lifi Tabakasi Kalınlığı ve Ganglion Hücre Kompleksinin Karşılaştırılması

Gamze Mumcu Taşlı1, Şerife Bayraktar2, Belgin İzgi2, Zafer Cebeci2
1Çatalca İlyas Çokay Devlet Hastanesi, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İstanbul

Amaç: Oküler hipertansiyon(OHT) tanılı hastalarda merkezi kornea kalınlığı(SKK) ile retina sinir lifi tabakası kalınlığı (RSLT) ve ganglion hücre kompleksi(GHK)arasındaki ilişkiyi belirlemek.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya oküler hipertansiyon tanılı 38 hastanın 76 gözü ile 38 sağlıklı kontrol grubunun 76 gözü dahil edildi. Hastalar kornea kalınlıklarına göre 3 gruba ayrıldı (<550µ, 550-579 µm ve >579µm). Merkezi kornea kalınlığını ölçmek için ultrasonik pakimetri, retina sinir lifi tabakasını (ortalama, üst kadran ortalama, alt kadran ortalama) ve ganglion hücre kompleksini ölçmek için spektral optik kohorens tomografi (OKT) kullanıldı.
Sonuçlar: Gruplar arasında merkezi kornea kalınlığı ve retina sinir lifi tabakası (ortalama, üst kadran ortalama, alt kadran ortalama) kalınlığı ölçümleri karşılaştırıldı. Oküler hipertansiyon grubunda merkezi kornea kalınlığı, kontrol grubuna göre anlamlı oranda yüksek bulundu (p< 00.5). OHT grubundaki SKK<550µm olan olguların üst kadran RSLT kalınlıkları, SKK 550-579µm ve SKK> 579µm olan olguların üst kadran RSLT kalınlıklarından anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.01). SKK 550 - 579 µm olan olguların üst kadran RSLT kalınlıkları, SKK> 579µm olan olguların üst kadran RSLT kalınlıklarından anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.01). OHT grubunda, SKK ile ortalama RSLT ve alt kadran RSLT arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Kontrol grubundaki olgularda; SKK ile ortalama RSLT, alt kadran RSLT ve üst kadran RSLT arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). OHT grubunda olgularda ve kontrol grubunda SKK ile ortalama, alt kadran ve üst kadran GHK arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmadı.
Tartışma: Merkezi kornea kalınlığı < 550 µm olan oküler hipertansiyonlu hastaların glokom gelişim açısından yüksek risk taşımaktadır ve bu hastalara yakın takip yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Oküler hipertansiyon, retina sinir lifi tabakası, Merkezi kornea kalınlığı, ganglion hücre kompleksi


Gamze Mumcu Taşlı, Şerife Bayraktar, Belgin İzgi, Zafer Cebeci. Comparison of Central Corneal Thickness and Retinal Nerve Fiber Layer Thickness and Ganglion Cell Complex in Patients with Ocular Hypertension. . 2013; 43(6): 385-390

Corresponding Author: Şerife Bayraktar, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar