. 2018; 48(1): 23-26

Features İn Anisometropic Cases With And Without Strabismus

Reşat Duman1, Huban Atilla2, Emine Çatak3
1School of Medicine, Afyon Kocatepe University, Afyonkarahisar, Turkey;
2School of Medicine, Ankara University, Afyonkarahisar, Turkey;
3Eskişehir Eye Health and Disease Center

Purpose: To evaluate the risk factors that could lead to the development of strabismus in patients with anisometropia (in anisometropic cases with and without strabismus; the degree of anisometropia, amblyopia depth, comparison of the binocular visual function, identification of risk factors for the development of strabismus)
Material and Method: Sixty five anisometropia patient older than 5 years with amblyopia in one eye, who were followed by Ankara University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology, Pediatric Ophthalmology and Strabismus section between May 2009 - April 2010 were included in this study. There were 27 cases of strabismus. The depth of amblyopia, anisometropia degree and binocular visual function were assessed in anisometropic cases with and without strabismus.
Results: Sixty five patients with anisometropia; 27 patients with strabismus (Group 1) and 38 patients without (group 2) were divided into 2 groups. In patients with strabismus compared to non-strabismus; amblyopia depth was greater (p= 0,006). In patients with strabismus, there is no correlation between the slip angle and amblyopia depth (p = 0.453). Anisometropic in amblyopia without strabismus cases; There was a positive correlation between the depth of anisometropia with amblyopia depth. (p = 0.35, Pearson's correlation coefficient = 0.343). Compared 2 groups in terms of anisometropia; In patients with strabismus, spherical difference between the two eyes strabismus were significantly higher than in those without strabismus (p = 0.000, Mann-Whitney test). There was no significant difference when compared to cylindrical values. (Mann-Whitney test, p = 0.146). There was no statistically significant difference in the presence of of fusion between anisometropic patients with strabismus and without strabismus.
Conclusion: The risk of developing strabismus increased as the anisometropia increased in anisometropic cases. Also the depth of amblyopia was found higher in anisometropic patients with strabismus.
Keywords: anisometropia, strabismus, amblyopia

Keywords: anisometropia, strabismus, amblyopia


Şaşılığı Olan ve Olmayan Anizometropik Olgularda Özellikler

Reşat Duman1, Huban Atilla2, Emine Çatak3
1Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
2Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
3Özel Eskişehir Göz Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi

Amaç: Anizometropisi olan olgularda şaşılık gelişimine neden olabilecek risk faktörlerinin değerlendirilmesi (Şaşılığı olan ve olmayan anizometropik ambliyop olgularda; anizometropi derecesi, ambliyopi derinliği, binoküler görme fonksiyonlarının karşılaştırılması ve şaşılık gelişimi için risk faktörlerinin belirlenmesi) amaçlanmıştır.
Materyal ve Metod: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Oftalmoloji ve Şaşılık biriminde Mayıs 2009 – Nisan 2010 tarihleri arasında anizometropi tanısı alan, tek gözünde ambliyopisi olan, 5 yaşından büyük 65 olgu çalışma kapsamına alındı. Olguların 27’sinde şaşılık bulunmaktaydı. Şaşılığı olan ve olmayan anizometrop olgularda; ambliyopi derinliği, anizometropi derecesi, binoküler görme fonksiyonları değerlendirildi.
Bulgular: Anizometropisi olan 65 olgu; şaşılığı olan 27 olgu (Grup 1) ve olmayan 38 olgu (Grup 2) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Şaşılığı olan olgularda, şaşılığı olmayan olgulara göre ambliyopi derinliği daha fazla idi (p= 0,006). Şaşılığı olan olgularda kayma açısı ile ambliyopi derinliği arasında korelasyon bulunmazken, (p= 0,453), şaşılığı olmayan anizometropik ambliyop olgularda ise anizometropi derinliği ile ambliyopi derinliği arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. (p= 0,35, Pearson korelasyon katsayısı= 0,343) Anizometropi açısından 2 grup karşılaştırıldığında; şaşılığı olan olgularda, şaşılığı olmayan olgulara göre iki göz arasında sferik fark daha yüksek bulunmuştur (Mann-Whitney Testi p= 0,04), silendirik değerler kıyaslandığında ise anlamlı fark bulunmamıştır. (Mann-Whitney Testi, p= 0,146) Füzyon varlığı şaşılığı olan ve şaşılığı olmayan anizometrop olgularda benzer bulunurken, istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır.
Sonuç: Bu çalışmada anizometropi derecesi arttıkça, şaşılık gelişme riskinin arttığını ve anizometropi ile birlikte şaşılığı olan olgularda ambliyopi derinliğinin daha fazla olduğu bulunmuştur.
Anahtar kelimeler: Anizometropi, şaşılık, ambliyopi

Anahtar Kelimeler: Anizometropi, şaşılık, ambliyopi


Reşat Duman, Huban Atilla, Emine Çatak. Features İn Anisometropic Cases With And Without Strabismus. . 2018; 48(1): 23-26

Corresponding Author: Reşat Duman, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar