. 2014; 44(1): 11-14

The Effects of Smoking on Anterior Segment Parameters, Retinal Nerve Fiber Layer and Pupillary Functions

Bengü Ekinci Köktekir1, Saban Gonul1, Berker Bakbak1, Şansal Gedik1, Kamile Marakoğlu2
1Department Of Ophthalmology, Selcuk University, Konya, Turkey
2Department Of Family Medicine, Selcuk University, Konya, Turkey

Purpose: To evaluate the alterations of anterior segment parameters, retinal nerve fiber layer and pupillary functions in smokers.
Methods: In this case-control study, 45 eyes of 45 smokers and 45 eyes of 45 non-smoker control subjects were evaluated. All patients underwent measurement of anterior segment parameters with optical low coherence reflectometry (OLCR), mesopic and photopic pupillary diameter with an aberrometer device, retinal nerve fiber layer thickness with optical coherence tomography, and dry-eye assessment with Schirmer’s test. The results were compared with independent t-test by SPSS 16.0 Inc., and a p value lower than 0.05 was determined as significant.
Results: There was significant difference between both groups in terms of mesopic pupil diameters that were measured with both OLCR and aberrometer device (p=0.03 and 0.02 respectively). Schirmer scores were also significantly decreased in smokers (p=0.001). The other measured parameters demonstrated no difference between smokers and non-smokers (p>0.05 for all).
Conclusion: Smoking may affect pupillary functions, especially the mesopic pupillary diameter and may cause a deficiency in pupil response under dark circumstances.

Keywords: autonomic neuropathy, dry eye, pupillary response, retinal nerve fiber thickness, smoking


Sigaranın Ön Segment Parametreleri, Retinal Sinir Lifi Tabakası ve Pupil Fonsiyonları Üzerine Etkileri

Bengü Ekinci Köktekir1, Saban Gonul1, Berker Bakbak1, Şansal Gedik1, Kamile Marakoğlu2
1Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Konya
2Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı, Konya

Amaç: Sigara içenlerde ön segment parametreleri, retinal sinir lifi tabakası ve pupil fonksiyonlarını değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Bu vaka-kontrol çalışmasında sigara içen 45 kişinin 45 gözü ve sigara içmeyen 45 kontrol bireyin 45 gözü değerlendirildi. Tüm hastalarda düşük koheranslı optik reflektometre (DKOR) ile ön segment parametreleri, aberometre cihazı ile mezopik ve fotopik pupil çapları, optik koherans tomografi ile retina sinir lifi kalınlığı ölçümleri ve Schirmer testi ile kuru göz değerlendirmesi yapıldı. Sonuçlar SPSS 16.0 kullanılarak bağımsız t-testi ile karşılaştırıldı ve 0.05’in altında p değeri anlamlı kabul edildi.
Bulgular: İki grup arasında hem DKOR hem de aberometre cihazı ile elde edilen mezopik pupil çapları arasında anlamlı fark vardı (sırasıyla p=0.003 ve 0.02). Schirmer değerleri de sigara içenlerde belirgin olarak azalmıştı (p=0.0001). Ölçülen diğer parametreler açısından sigara içen ve içmeyen grup arasında fark bulunmadı (hepsi için p>0.05).
Sonuç: Sigara içmek pupil fonsiyonları özellikle mezopik pupil çapını etkileyebilir ve karanlık ortamlarda pupil cevabında yetersizliğe yol açabilir.

Anahtar Kelimeler: otonomik nöropati, kuru göz, pupil cevabı, retina sinir lifi tabakası, sigara


Bengü Ekinci Köktekir, Saban Gonul, Berker Bakbak, Şansal Gedik, Kamile Marakoğlu. The Effects of Smoking on Anterior Segment Parameters, Retinal Nerve Fiber Layer and Pupillary Functions. . 2014; 44(1): 11-14

Corresponding Author: Bengü Ekinci Köktekir, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar