. 2017; 47(4): 238-242

Atypical Central Serous Chorioretinopathy

Zafer Cebeci, Merih Oray, Şerife Bayraktar, İlknur Tuğal Tutkun, Nur Kır
Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Ophthalmology Department Capa\ıstanbul

Bullous central serous chorioretinopathy (CSCR) is a rare variant of CSCR and is characterized by severe serous retinal detachment, which especially involves the inferior quadrants. Unrecognized corticosteroid use may induce and exacerbate CSCR. The purpose of this study is to report diagnosis and treatment results of a variant CSCR case with severe bullous serous retinal detachment who initially received systemic and periocular corticosteroids elsewhere due to a misdiagnosis of Vogt Koyanagi Harada disease.

Keywords: central serous chorioretinopathy, Vogt Koyanagi Harada disease, corticosteroid


Atipik Santral Seröz Koryoretinopati

Zafer Cebeci, Merih Oray, Şerife Bayraktar, İlknur Tuğal Tutkun, Nur Kır
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları A.d. Çapa/istanbul

Büllöz santral seröz koryoretinopati (SSKR); nadir görülen bir SSKR çeşididir ve özellikle retinada alt kadranlarda belirgin olan seröz retina dekolmanı ile karakterizedir. Yanlış sistemik veya oküler hastalık ön tanısı ile uygulanan kortikosteroid, SSKR’nin ortaya çıkmasına veya hastalığın daha ciddi şekle dönüşmesine sebep olabilir. Bu olgu sunumunda, kliniğimize başvurudan önce Vogt Koyanagi Harada hastalığı tanısı konularak sistemik ve periokuler kortikosteroid tedavisi almış olan ve buna bağlı olarak SSKR’nin nadir şekli olan büllöz tipiyle tarafımıza başvuran bir hastanın tanı ve tedavi sonucunun sunulması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler: santral seröz koryoretinopati, Vogt Koyanagi Harada hastalığı, kortikosteroid


Zafer Cebeci, Merih Oray, Şerife Bayraktar, İlknur Tuğal Tutkun, Nur Kır. Atypical Central Serous Chorioretinopathy. . 2017; 47(4): 238-242

Corresponding Author: Zafer Cebeci, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar