. 2017; 47(2): 89-93

Treatment results in serpiginous choroiditis and multifocal serpiginoid choroiditis associated with latent tuberculosis

Merih Oray1, Zaur Zakiev1, Tülin Çağatay2, İlknur Tuğal Tutkun1
1Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Department of Ophthalmology, Istanbul, Turkey
2Istanbul University, Istanbul Faculty Of Medicine, Department of Pulmonary Medicine, Istanbul, Turkey

Purpose: To report the results of systemic anti-tubercular therapy (ATT) or corticosteroid±immunomodulatory therapy (CS±IMT) in patients with serpiginous choroiditis (SC) or multifocal serpiginoid choroiditis (MSC).
Materials and Methods: Clinical records of 28 patients with SC and MSC were reviewed. Patients were divided into 2 groups according to the treatment applied. Group 1 included 12 patients with MSC and 5 with SC treated with ATT and CS; Group 2 included 9 patients with MSC and 2 with SC treated with conventional IMT, interferon alpha-2a, and/or CS monotherapy.
Results: In Group 1 clinical remission was achieved in 12/12 MSC and 3/5 SC (total 15/17) patients with administration of ATT for 1 year. 2 patients (1 SC, 1 MSC) had reactivation 2 and 7 months after cessation of ATT. Two patients with recurrence after completion of ATT and 2 patients resistant to ATT received IMT±CS therapy. In Group 2 clinical remission was achieved in 7/9 MSC and 2/2 SC (total 9/11) patients after 1 year of treatment. Recurrent inflammation was observed in 2 MSC patients, 2 and 112 months after initiation of therapy, but responded well to local/systemic CS or IMT modification and clinical remission was achieved in 7.8±4.3 months. Cumulative dose of CS was higher in Group 2 (p=0.057). 9/12 MSC patients treated with ATT and 4/9 MSC patients treated with IMT achieved remission (p=0.203). 1/5 SC patients treated with ATT and 2/2 SC patients treated with IMT achieved remission (p=0.142).
Conclusion: Although a statistically significant result could not be achieved in this small case series, our results suggest that ATT may be the first choice in the treatment of MSC associated with latent tuberculosis and ATT may be administered in patients with SC who are unresponsive to IMT.

Keywords: Serpiginous choroiditis, multifocal serpiginoid choroiditis, latent tuberculosis, anti tubercular therapy, immunomodulatory treatment


Latent tüberküloz ile ilişkili serpijinöz koroidit ve multifokal serpijinoid koroiditlerde tedavi sonuçları

Merih Oray1, Zaur Zakiev1, Tülin Çağatay2, İlknur Tuğal Tutkun1
1İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Amaç: Latent tüberkülöz ile ilişkili serpijinöz koroidit (SK) ve multifokal serpijinoid koroidit (MSK) tanılı hastalarda anti tüberküloz tedavi (ATT) ile immünomodulatuar (İMT) tedavi sonuçlarını karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Latent tüberküloz ile ilişkili SK ve MSK tanısı alan 28 hastanın dosyası demografik veriler, muayene bulguları ve aldıkları tedavileri açısından retrospektif değerlendirildi. Hastalar aldıkları tedaviye göre 2 gruba ayırıldı. Grup 1: ATT ve kortikosteroid (KS) tedavi alan 12 MSK ve 5 SK bulguları olan toplam 17 hasta, Grup 2: Konvansiyonel İMT, interferon alfa-2a ve/veya kortikosteroid alan 9 MSK ve 2 SK bulguları olan 11 hasta.
Bulgular: Grup 1’de 1 yıl ATT+KS tedavi sonunda 12/12 MSK ve 3/5 SK (toplam 15/17) hastasında bulgular inaktifti. ATT sonlandıktan sonra 1 SK ve 1 MSK hastasında 2. ve 7. ayda yeni aktivasyon gelişti. ATT’ye cevap vermeyen 2 SK hastasında ve rekürrens olan 2 (SK,MSK) hastada İMT±KS tedavisi ile remisyon sağlandı. Grup 2’de 1 yıllık İMT±KS tedavi sonunda 7/9 MSK ve 2/2 SK (toplam 9/11) hastada bulgular inaktifti. İki MSK hastasında 2 ve 112 ay sonra reaktivasyon gözlendi. Birinci yılda aktif olan 2 MSK ve reaktivasyon gözlenen 2 MSK hastasında lokal/sistemik KS ve İMT modifikasyonu ile remisyon elde edildi. Kümülatif steroid dozu 2. Grupta daha yüksekti. MSK hastalarının almış oldukları tedaviye göre karşılaştırmasında ATT almış olan 9/12 hastada remisyon elde edilirken İMT almış olan 4/9 hastada remisyon sağlandı (p=0.203). ATT almış olan 1/5 SK hastasında remisyon sağlanmış olup İMT alan 2/2 hastada remisyon elde edildi (p=0.142).
Sonuç: Bu küçük hasta serisi, istatistiksel anlamlı bir sonuç saptanamamakla birlikte latent tüberküloz ile ilişkili MSK tedavisinde ATT’nin ilk seçenek olarak uygulanabileceğini, SK tedavisinde İMT’ye cevap alınamazsa ATT uygulanabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: Serpijinöz koroidit, multifokal serpijinoid koroidit, latent tüberküloz, antitüberküloz tedavi, immünomodulatuar tedavi


Merih Oray, Zaur Zakiev, Tülin Çağatay, İlknur Tuğal Tutkun. Treatment results in serpiginous choroiditis and multifocal serpiginoid choroiditis associated with latent tuberculosis. . 2017; 47(2): 89-93

Corresponding Author: Merih Oray, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar