. 2014; 44(4): 284-287

The Retinal Nerve Fiber Layer Thickness Changes After Phacoemulsification Surgery Evaluated By Optical Coherence Tomography

Cumali Değirmenci, Filiz Afrashi, Serhad Nalçacı, Suzan Güven Yılmaz
Ege University Medical Faculty, Department Of Ophthalmology, Izmir

Purpose: To evaluate retinal nerve fiber layer (RNFL) thickness by optical coherence tomography before and after cataract surgery
Material and method: In our study we included 44 eyes of 44 patients who underwent uncomplicated cataract surgery and had no preexisting pathology involving of the retina, optic nerve, or cornea. All patients were scanned by OCT for RNFL measurements 1 day before cataract surgery and 1 month after cataract surgery. The grading of cataract were based on the Lens Opacities Classification System III (LOCS III).
Results: The mean age of patients was 62,68±9,46. Preoperatively mean best corrected visual acuity was 0,29±0,12, one month after operation mean best corrected visual acuity was 0,93±0,12. Mean RNFL thickness preoperatively was 89,43±23,0 µ and postoperatively was 106,57±12,5 µ. The difference was statistically significant. Mean image quality preoperatively was 44,53% and postoperatively was %63,51. The difference was also statistically significant.
Conclusion: The presence of cataract may effect image quality of OCT and leading to lower RNFL thickness values than expected. Cataract surgery increases image quality of OCT and allow accurate RNFL measurements.

Keywords: cataract surgery optic coherens tomography retinal nerve fiber layer thickness


Optik Koherens Tomografi ile Değerlendirilen Retina Sinir Lifi Kalınlığının Fakoemülsifikasyon Cerrahisi Sonrası Değişimi

Cumali Değirmenci, Filiz Afrashi, Serhad Nalçacı, Suzan Güven Yılmaz
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı, İzmir

AMAÇ: Optik koherens tomografi (OKT) ile değerlendirilen retina sinir lifi kalınlığının (RNFL) katarakt cerrahisi öncesi ve sonrası değişiminin incelenmesi.

GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmamıza retina sinir lifi kalınlığını etkileyebilecek herhangi bir retina, optik sinir ve kornea hastalığı olmayan, komplikasyonsuz katarakt cerrahisi uygulanmış 44 hastanın 44 gözü alındı. Tüm hastalara katarakt cerrahisinden bir gün önce ve cerrahiden bir ay sonra spektral domain OKT ile RNFL ölçümü yapıldı. Katarakt düzeyleri Lens Opacities Classification System III (LOCS III) sistemine göre derecelendirildi.

BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 62,68±9,46 idi. Gözlerden 23’ ü sağ (%52,3) ve 21’ i sol (%47,7) idi. Cerrahi öncesi ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinliği 0,29±0,12, cerrahi sonrası 1. ayda en iyi düzeltilmiş görme keskinliği 0,93±0,12 olarak saptandı. Ortalama RNFL kalınlığı cerrahi öncesi 89,43±23,0 µ iken cerrahi sonrası 106,57±12,5 µ idi. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlıydı. Ortalama görüntü kalitesi cerrahi öncesi %44,53 iken cerrahi sonrası %63,51 idi. Aradaki fark istatiksel olarak yine anlamlıydı.

SONUÇ: Katarakt varlığı OKT’ de görüntü kalitesini etkilemektedir ve RNFL ölçümlerinin daha düşük çıkmasına yol açmaktadır. Katarakt cerrahisi OKT’ de görüntü kalitesini artırarak RNFL ölçümlerinin daha sağlıklı elde edilmesini sağlar.

Anahtar Kelimeler: katarakt cerrahisi optik koherens tomografi retina sinir lifi tabakası kalınlığı


Cumali Değirmenci, Filiz Afrashi, Serhad Nalçacı, Suzan Güven Yılmaz. The Retinal Nerve Fiber Layer Thickness Changes After Phacoemulsification Surgery Evaluated By Optical Coherence Tomography. . 2014; 44(4): 284-287

Corresponding Author: Cumali Değirmenci, Türkiye


TOOLS
Print
Download citation
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
Share with email
Share
Send email to author

Similar articles
Google Scholar